Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Poppy 11:23, 11 paź 2018

Pszczelarnia napisał(a)

W tym ogrodzie Mira mdlała z wrażenia.

Nie dziwie sie, tez bym mdlala. Gdzie bylyscie?
Zagajanka 12:43, 11 paź 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Że Bouquet nie pachnie, to duża niedogodność - nie zwróciłam na to uwagi. Jak się nie sprawdzi pod każdym innym względem, to się ją wyautuje.

Mój Bouquet P. pachnie - niezbyt mocno, ale jednak.
To pewnie zależy od stanowiska (u mnie rośnie na patelni) i gleby (glina).
Urszulla 19:53, 12 paź 2018

Fajnie że hortensje masz posadzone. Może jutro też się zmierzę z moimi sadzonkami i pracami w ogrodzie bo mam okropne tyły nie do przerobienia. Więc wybory mnie czekają. A na zdjęcia wpadnę jeszcze.
Artemis u Ciebie bardziej zachwyca. Moje niech się biorą za siebie skoro dostały obornika
Anabell 23:17, 12 paź 2018

Miałyście ciekawe widoki na wyprawie wycieczkowej
W jakich zestawieniach mieli sadzone dalie, czy tylko w grupach?
Ciekawa jestem innych zestawień.

Ewo! pierwsza dalia pomponowa na Twoim podium to jak ma na imię

też lubię takie kolory i zamówiłam kilka róż morelowo/łososiowych i pomarańczowych, a kilka lat wcześniej nie chciałam jednej roślinki w takim kolorze.

z siewu mam podobną dalię w kształcie Twojej czerwonej i nazwałam ją aksamitną ma ciemny amarantowo/purpurowy kolor.
W tym roku siałam kołnierzykowe, część oznaczyłam i przechowam.
mira 23:51, 12 paź 2018

Poppy napisał(a)

I nie wiem, czy slyszalas o Salutation! Ogrody w Sandwich, hotel, projekt Lutyensa. Maja nawet daliowy festiwal we wrzesniu. Nie dotarlam jeszcze, ale to podobno daliowy raj! Jak i Perch Hill, u Sarah.

Słyszała bo pokazałam ten ogród
dla przypomnienia - to czerwiec więc dalie rosły

https://www.ogrodowisko.pl/watek/7396-the-secret-gardens-of-sandwich
kwartet 14:40, 13 paź 2018

Potwierdzam mój BP również pachnie ,nie różano tak trochę z koniczyną mi się kojarzy, a kwiatki to właśnie w kolorystyce artemisa ma.

dana1s 10:23, 14 paź 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Z fioletowych osobiście znam tylko 'Franza Kafkę'. Choć u mnie jest taki, jakby jaśniejszy

Jakoś nigdy nie zwracałam uwagi na dalie, ale ta jest absolutnie cudowna, chyba muszę się rozejrzeć za takim cudem do ogrodu.
Poppy 12:31, 15 paź 2018

mira napisał(a)

Słyszała bo pokazałam ten ogród
dla przypomnienia - to czerwiec więc dalie rosły

https://www.ogrodowisko.pl/watek/7396-the-secret-gardens-of-sandwich

Miro, strasznie dziekuje Ci za link Mam nadzieje, ze wczesniej czy pozniej ktos zaliczy sierpniowo- wrzesniowa wizyte i tez sie podzieli, a moze to mi sie uda tam dotrzec
AgataP 13:03, 15 paź 2018

Pięknie dalie, ale miejsca w ogrodzie już powoli brak, a i przechowywanie kłopotu przysparza nieco. No chyba, że moja Mama porwie się z motyką na słonko to ja i doczekam się dalii w swoim ogrodzie.

Ewo tak bardzo masz sucho, że z borówki rezygnujesz? Ja mam dopiero młode krzaczki ale coś tam już na nich było. W przyszłym roku założę im podlewanie tylko zimą muszę mądrze zaplanować to, by część warzyw nie przelać, a innych nie zasuszyć

Jak u Ciebie? miałaś coś z nawodnieniem robić...
Pszczelarnia 13:37, 15 paź 2018

AgataP napisał(a)
Pięknie dalie, ale miejsca w ogrodzie już powoli brak, a i przechowywanie kłopotu przysparza nieco. No chyba, że moja Mama porwie się z motyką na słonko to ja i doczekam się dalii w swoim ogrodzie.

Ewo tak bardzo masz sucho, że z borówki rezygnujesz? Ja mam dopiero młode krzaczki ale coś tam już na nich było. W przyszłym roku założę im podlewanie tylko zimą muszę mądrze zaplanować to, by część warzyw nie przelać, a innych nie zasuszyć

Jak u Ciebie? miałaś coś z nawodnieniem robić...

Agato, podlewane borówek, to z motyką na słońce u mnie. Lepiej mi stawiać na inne owoce i nie walczyć z naturą tak drastycznie. 2 krzaczki (dla wspólnego towarzystwa) zostawię, jakiś plon dają.

Doszłam do wniosku, że nie muszę mieć wszystkich owoców świata w ogrodzie. Nawet w sklepach nie kupuję wszystkich owoców świata, jakoś nie mam potrzeby poznawczej.

A wsadzę w to miejsce (po reorganizacji) porzeczkę czerwoną, której mi bardzo brak.

Co do podlewania: wszystko opiera się na 3 wężach (najbardziej uciążliwe jest to, że po długości mam 150 mb ogrodu, od punktu poboru wody jest po połowie i żaden 50 m wąż nie dochodzi, trzeba łączyć i targać je). Rozgryzam temat, w tym roku we wrześniu mieliśmy kopać pod punkty czerpalne ale ten wrzesień był ciągle w rozjazdach i inne sprawy mnie pochłonęły i kolega też był mocno zapracowany, nie zgraliśmy się.

Temat wody pozostaje do dopracowania. Mnie są potrzebne punkty czerpalne na końcach ogrodu, tj. przy łące z jednej strony i przy szklarni/warzywniku na drugim końcu.

Co do dalii - w miłości do nich zatracam się. Ten sezon jest dla nich wyjątkowo długi, miałam czas na wnikliwe obserwacje i opisy. Tak wymagają wysiłku ale nie czuję przy nich jakiejś uciążliwości. Jest tylko potrzebne miejsce do przesuszenia i przechowania, to najważniejsze.