Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe marzenie Mrokasi 05:29, 13 lip 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)

.

Pięknie to wygląda i jak tlusciutko już ! Foty mnie kuszą, żeby kupić daniki na tą moją podokienną rabatę A jeżówka chyba dałabym białe, fajnie podbijalyby biel kory brzóz w tle
Żywopłotki cisowe. 01:13, 13 lip 2018

Do góry
violaskom napisał(a)
Haniu ależ pięknie i kolorowo u Ciebie. Cudne rabaty, prześliczne rośliny. Ich mnogość przyprawia o zawrót głowy. U mnie cleome to kompletna porażka. Z Twoich nasion wyszła jedna roślinka. Kwitnie, ale cały czas ma ok 30 cm. i nie ma zamiaru się rozrosnąć. Jeżówki w dużej grupie wyglądają u Ciebie na rabatach obłędnie!

Cleome jest żarłoczne podlej go jakimś roztworem.

A u mnie wszędzie się sieje i samosiewy są bardzo grube i niższe od sadzonych.

Jeżówki pojedyncze kolorowe mam w tym roku słabe.

Na zdjęciu dojrzałam Milkshake, a szukałam gdzie posadziłam.
okazuje się że razem z białymi.

Tu ciekawe, ciągle w ubiegłym roku i wcześniej pozbywałam się różowych, usuwałam wszystkie siewki z tej rabaty.
Jednak z jednej kępy wyrasta biała i różowa, sprawdzałam dziś to jeden krzak.

Tą też musze sprawdzić czy tak wykwita Lemon Drop czy coś innego się trafiło.

Żywopłotki cisowe. 00:53, 13 lip 2018

Do góry
Kasya napisał(a)
Czytam o twoich pirotechnicznych zabawach dobrze ze straż nie musiała przyjeżdżać
Mam juz pierwszego pomidorka w kolorze pomarańczowym
Co to za odmiana z zielonym u nasady takie prążki

Kasiu! pewnie Krakus ma dużą dziurkę przy szypułce.

szkoda robiłam dziś zdjęcia, mogłam zrobić dla porównania.

Zrobiłam zdjęcia tylko bardzo dużych.

dla porównania ułożyłam jabłka średnio duże i pomidor Kmicic w trzech wielkościach.
Bardzo duże to malinowe Faworyt.
Na gronie są dwa trzy pomidory, zależy od ich wielkości.

Miałam odmiany Krakus, Malinowy ożarowski,Faworyt, Kmicic, i Adonis gruntowy malinowy.
Ostatniego już więcej nie chcę.
Krakus lubi eM ale denerwuje mnie zielona piętka.

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 00:39, 13 lip 2018

Do góry
HannaR napisał(a)
Olu, jaką hortensję masz przy schodach? Mogę prosić zdjęcie z bliska?

Przy schodach jest najzwyczajniejsz ogrówka
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 00:37, 13 lip 2018

Do góry

Magleska napisał(a)
Kolejne cudowne fotki obejrzałam

Moja psica też mi Hakonki wyżera ......
Wyczytałam ,że zdrówko cosik niebardzo ....... proszę szybciutko zdrowieć i na spacerki z Afrą chodzić,bo słodziak z niej straszny

U mnie - rozczaruję cię ........przestój w pracach ogrodowych , plewię i koszę tylko........,i w niedoczasie jestem
Buziaki

Dobór roślin przy zwierzakach to jest mega wyzwanie. Już tyle traw musiałam przesadzać a i tak wciąż coś niszczą. Jak nie ogryzione to osikane Jedna hortensja ledwo uszła z życiem

Afra strasznie cierpi z powodu braku spacerów ale już dziś miałyśmy małą godzinkę frajdy Jednak co to jest w porównaniu z naszymi 20km-trowymi wyprawami ...
I uwierz że nie dotarłam do Ciebie Kurcze siedzę w domu a i tak na nic czasu nie mam.....
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 00:27, 13 lip 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Pięknie u CIebie, że to aż niemożliwość! Dywanik zamiast trawy położyłaś ?

Przypomniałaś mi swoją rabatę lawendowo różaną - daaawno temu sobie ją zapisałam na dysku jako coś do inspirowania się Cudnie to wygląda

W ogóle masz mega klimat u siebie, bardzo mi się podoba, jest też spójnie i te wszystkie dodatki grają ładnie

Uwierz kochana, że to tak na zdjęciach wygląda, rzeczywistość jest ździebko inna
I własnie to zestawienie różano lawendowe latoś nie wypaliło tz coś mi róże dopadło. Myślałam, że mszyce itp a to chyba jest mączniak, muszę prysną czymś na grzyba. Różyczki napawdę w opłakanym stanie
Tu jeszcze ładnie się prezentowały ale potem było tylko gorzej

Jeżówka - Echinacea 00:20, 13 lip 2018

Do góry
Kokesz napisał(a)
Czy ma ktoś doświadczenie z jeżówką Cheyenne Spirit?
Co to znaczy, że jest wielobarwna, że z jednej sadzonki będą kwiaty o różnych kolorach?
Pani, która je sprzedaje a ma w doniczkach różne kolory, twierdzi, że jak wezmę np różową to będzie cały czas różowa a jak żółtą to żółta.

Miałam dwie każda inna i takie były przez cztery lata w tym mi wyginęły.
Szmaragdowy Zakątek 00:13, 13 lip 2018

Do góry
Coś mnie wzięło ostatnio na sesje zdjęciowe.
Ponieważ dawno nie było fotek ze „szmaragdowego” dziś hostowa sesja… w roli modelek „kwitnące piękności”.

Ogród Małej Mi 2017 00:13, 13 lip 2018

Do góry
Mam ciągle wrażenie że to koniec lata...
Odcienie zieleni 2 23:50, 12 lip 2018

Do góry
Efffa napisał(a)
Przymiarka płyt do chodnika w trawie
Jednak inne płyty będa , albo 60x40, albo 80x80
Nie patrzymy na wjazd, krawężniki już niebawem

Ale tu ładnie! Świetna rabata!
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 23:49, 12 lip 2018

Do góry
Mam na działce tylko tuje szmaragd 150-170cm 60sztuk kupionych ze szkółki i wsadzonych jesienią 2017.
Wszystko było ok do wiosny tego roku gdy pojawiły się zmiany na tujach: usychanie wierzchołków, czarne końcówki igieł/łusek na górze tuji, pajeńczy.
Zostały usunięte uschłe gałązki i wykonane opryski:
Karate (na przędziorki), Saprol Substrala i wierzchołki przestały usychać, aczkolwiek czarne jakby zaschnięte końcóweczki na górnych pędach zostały.
Po 3 tygodniach zaczęły jakby więdnąć pędy niektórych tuji, a ostatnio kilkanaście z nich zaczęło brązowieć (łuski) poczynająch od dolnych pędów ku górze - kolor rdzawy/pomarańczowy.
Międzyczasie były opryskiwane w odstępach czasu: 2 razy Topsinem M500, jeszcze raz Saprolem, następnie podlane Proplant 722sl, Magus, Amistar 250sc.
Podlewane są co 2/3 dni podczas ciepłych dni bez zraszania pędów, wsadzone były w ziemię do iglaków wymieszaną torfem i ziemią z działki (piaszczysta słabej kategorii). Były nawiezione 3 krotnie: maj, czerwiec, lipiec - niewielką dawką nawozu do iglaków zgodnie zaleceniami producenta).
Problem, którego nie udało mi się wyeliminować to zwiędnięte, oklapnięte gałązki i postępujące brunatnienie na pomarańczowo, rdzawo całych pięter niektórych tuji.
Czy to grzyb czy je przeazotowałem czy to i to?
[img
size=360x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/169/1693076/original.jpg[/img]
Ogród z rzeźbą 23:29, 12 lip 2018

Do góry
Zana napisał(a)
Ponieważ już te hortki na działkę zawiozłam i nie miałam zamiaru zabierać ich znowu do W-wy, posadziłam tymczasowo i nawet mi się to spodobało:

Będąc w pobliskim Radzyminie celem zakupów spożywczych, nie omieszkałam zajrzeć do ogrodniczego (niczym Iza co to po serek jeździ a wraca z krzaczorami). No i wykupiłam wszystkie osiem sztuk hakone, nieopisanej z nazwy, jest zielona z żółtawym paseczkiem. Na razie posadzona celem rozrostu na zakopanym dole przed ławką. Wychodzi na to, że tworzę kolejny przechowalnik

Zdjęcia z ławeczką mnie urzekły,piękny zakątek
Moja działka na Dębowym Lesie 23:28, 12 lip 2018

Do góry
Adela napisał(a)

Aniu, a w jakim podłożu ukorzeniałaś? W piasku i torfie?
Ja chcę spróbować w tym roku.

Przyznam,że tylko do normalnej ziemi w ogrodzie je wkładałam.
I nie udało mi sie.Może tobie się uda.
Może na wiosnę jeszcze raz spróbuję.
I też dam i piasek i torf.

Jeżówka Butterfly Kisses

Moja działka na Dębowym Lesie 23:24, 12 lip 2018

Do góry
violaskom napisał(a)
Aniu, pięknie i kolorowo u Ciebie. Masz bardzo ładne kolory floksów, a na nie mam ostatnio fazę. Bardzo podoba mi się rabatka z kosmosami. To takie proste, ale cudnie zwiewne kwiaty. Lilie i liliowce super! Gdzie kupiłaś tego pawia! Wymiata wszystko!

Dziękuję Vilu!Ja tez kolorowo w ogrodzie lubię. Floksy może jeszcze ni wszystkie takie kępiaste i ładne.Ale kilka kolorków mam.
Cosmosy też w kilku miejscach są.
Lilie i liliowce to kocham.I tych też mam sporo
Pawie mam 2.I zostały kupione na wiosnę w Lidlu.

PysznogłówkaMam 3.Ta jest niższa i ma ciemniejsze liście
W ogródku emerytki 23:19, 12 lip 2018

Do góry
To moja trzmielina

Moja działka na Dębowym Lesie 23:17, 12 lip 2018

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
Ja to tez jakos niemam reki do rozsady kwiatowej ale masz pawia fajnego

Z tymi patyczkami hortensjowymi to mi się jeszcze nigdy, przez te 2 lata jak próbowałam żadnej nie ukorzenić
Pawie mam 2 pilnują roślin na rabatach
Lilie z liliowcami w objęciach
Rozpoznawanie chorób i szkodników 23:13, 12 lip 2018

Do góry
Proszę o podpowiedź na co chorują moje berberysy - na liściach plamy jak na zdjęciach, młode pędy mają czarne zwiędłe końcówki, niektóre grube pędy na większych berberysach mają całkiem uschnięte liście, dolne liście żółkną i opadają.

Problem wraca w każdym sezonie - od czasu posadzenia jakieś 3 lata temu berberysy żółte (chyba Maria) były słabsze i chorowite, a 3 zielone rosły duże i silne. Choróbsko co sezon przesuwa się z tych słabowitych na te zdrowe.

Jesienią liście usunęłam, wyrzuciłam. Na wiosnę były opryskane miedzianem i mocno przycięte. Na początku sezonu wyglądały ładnie, a z początkiem lata kolejny raz wracają problemy.

Czy jest szansa rozprawić się z tym raz na zawsze czy lepiej wywalić te słabowite całkiem?

Moja działka na Dębowym Lesie 23:12, 12 lip 2018

Do góry
gogo napisał(a)
Witaj Aniu, wśród pięknych kwiatów furorę robi jęczmień . Ogrodnicy, to jednak ciekawi " pozytywni dziwacy ". Winogron już wygląda smakowicie, co z niego będzie? Liliowce zawsze mi się podobały, ale mam za mało miejsca, to jednak duże kępy.

Ja jęczmień mam już 3 rok. i póki nie przekwitną kłoski to nawet fajnie wygląda.a to,że się spodobały kłoski, to dobrze.
Ogrodnicy - MY- to jesteśmy MEGA pozytywni dziwacy

Moja bajka 23:09, 12 lip 2018

Do góry
No to na kolejną piąteczkę liczymy
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 23:01, 12 lip 2018

Do góry
Anitka napisał(a)
Miasteczek też poszukaliśmy.

I nawet znane dzieła sztuki zaliczone.

Nawet swój ślad w muzeum zostawiłam

I oczywiście nie opuściliśmy naszych orłów biało-czerwonych, choć szkoda, że tak szybko ich przygoda z mistrzostwami się skończyła

Ale cudnie, jak domki z klocków
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies