Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi 2017

Ogród Małej Mi 2017

Pszczelarnia 17:36, 04 wrz 2018

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Mój ogród w części ma lat 50.Babcia Krzysia go zaczynała zakładać.Z tamtych czasów są drzewa już częściowo niestety chore ale trzymam je na siłę choćby tylko pień. Pontyjka ma lat 40. Cis który został obcięty do korzenia prawie, teraz jest kulką a kiedyś porastał kawał ogrodu. Stare hortki ogrodowe mają po trzydzieści kilka lat. Ogród jest zupełnie inny już ale zaszczepiony przez babcię.

Zadumałam się nad upływem czasu i wiecznością w ogrodach. Czyli są takie elementy, które mogą trwać. To jest fajne.
malgorzata_s... 17:41, 04 wrz 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Zadumałam się nad upływem czasu i wiecznością w ogrodach. Czyli są takie elementy, które mogą trwać. To jest fajne.

Pszczółko kochana zawsze jak widzę kosmosy zawsze o babci myślę bo miała rabatkę z wysiewanymi jednorocznymi na widoku. No i oczywiście suchołuski i nagietki to też babcine wysiewy.Jak kwitnie pontyjka widzę teśćiow z moją Anusią na komunijnej fotografii. Ot wspomnienia
20:45, 04 wrz 2018
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Mój ogród w części ma lat 50.Babcia Krzysia go zaczynała zakładać.Z tamtych czasów są drzewa już częściowo niestety chore ale trzymam je na siłę choćby tylko pień. Pontyjka ma lat 40. Cis który został obcięty do korzenia prawie, teraz jest kulką a kiedyś porastał kawał ogrodu. Stare hortki ogrodowe mają po trzydzieści kilka lat. Ogród jest zupełnie inny już ale zaszczepiony przez babcię.

pontyjka 40 lat??? ))) wiedziałam że duzo ...no ale nie tyle...to jest duzy sukces ...bo ona jest w tak dobrym stanie ...rewelacja
Piotr_ 21:17, 04 wrz 2018

Widzę że ty też brak czasowy na ogród to samo co ja dziś ciałem co popadnie bo krzaczory takie że masakra, wiec jutro muszę to posprzątać trochę bo z 20 kuper gałęzi trawy i roślin na kompost.

Musimy się gdzieś ugadać na pogawędkę
Katkak 11:08, 05 wrz 2018

Ania, można jeszcze ciąć tuje, czy już za późno?
Mala_Mi 14:58, 05 wrz 2018

Katkak napisał(a)
Ania, można jeszcze ciąć tuje, czy już za późno?

Ja bym przycieła. Zimy sa coraz pozniej i łagodniejsze.
Mala_Mi 15:01, 05 wrz 2018

Piotr_ napisał(a)
Widzę że ty też brak czasowy na ogród to samo co ja dziś ciałem co popadnie bo krzaczory takie że masakra, wiec jutro muszę to posprzątać trochę bo z 20 kuper gałęzi trawy i roślin na kompost.

Musimy się gdzieś ugadać na pogawędkę

Musimy sie ugadac na ryby... mow kiedy... oczko mi wywracaja do gory nogami.

Mala_Mi 15:03, 05 wrz 2018

sierika napisał(a)
Ogrodu pod kloszem nie schowasz więc atakują różne plagi a kiedy jeszcze brak czasu daje się we znaki,nie pozwala na sytematyczne doglądanie, dopada nas chandra. Takie to nasze ogrodowanie....

Ewuś dokładnie o to chodzi....

Ta chandra na niemoc..
Mala_Mi 23:28, 07 wrz 2018

mira napisał(a)
To może ten ogród będzie takim o jaki Wam chodzi - obejrzyjcie odcinek Mai.

http://majawogrodzie.tvn.pl/25,Wspomnienie---ogrod-Stanislawa-Komorowskiego-odc-215,maja-poleca.html

Hej Aniu - pozdrawiam z krainy bezdeszczowców, czytam co u Ciebie i stale oglądam sobie Twoje fotki jak zapodasz

pozdrawiam

Padło takie stwierdzenie w programie: '"rośliny się starzeją i trzeba je wymieniać".

I od tego nie uciekniemy. Tu jest ogromny ogród.. posiadłość przedwojenna.. na moim dużym ogrodzie, po 70 latach zostałoby się niewiele, bo sam taki buczek zająłby 1/4 ogrodu

I dla mnie to jest przydomowy park.. bardzo ładny, bardzo zadbany.. na starość mogę taki mieć. Tylko drzewa i krzewy które już są tak duże, że niech robią co chcą
Teraz chcę jeszcze mieć kwiatki, rabatki na których eksperymentuje z nowościami.... taki babciny ogródeczek... A jak zechcę pospacerować w parku to pojadę do Łańcuta, Krasiczyna czy arboretum.
Mala_Mi 23:53, 07 wrz 2018

mirkaka napisał(a)
Mój jest 21 letni, ale takich na forum chyba jest sporo.

Ogród na działce pracowniczej u mojej mamy ma już ok. 40 lat. Zostało się kilka starych drzew owocowych i krzewów.. One też już się nadają do wycinki.. ale czy można to nazwać ogrodem 40-letnim?? Została się betonowa ścieżka przez środek ogrodu..
O ile w ogrodzie Komorowskiego (ten z Maii) właściciel dbał o zachowanie przedwojennego charakteru.. pierwotnego założenia ogrodu, tak na przydomowych ogrodach nikt o to nie dba.. jak nie psuje to się wymienia, zmienia i kształtuje.

Jak u mnie coś będzie się dobre spisywać to zostanie do końca świata .. mojego.. a jak nie to wyleci..

Wiem jedno, po 10 latach nie jest to już ten sam ogród..

I to samo tylko 6 lat temu