Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:17, 05 kwi 2021

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:16, 05 kwi 2021

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:14, 05 kwi 2021

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:08, 05 kwi 2021

Do góry

Żywopłot strzyżony liściasty 17:56, 05 kwi 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Najlepiej prowadzić od małego, wtedy jest rozgałęziony od dołu i równy. Kupowanie wysokich grozi tym, że żywopłot będzie nierównomiernie zagęszczony. Ja mam taki z dużych i nie jestem zadowolona bo każdy egz. w swoją stronę i rozważam wywalenie go w ogóle.

Dziękuję Pani Danusiu. Czy jednak warto kupić wyższą sadzonki z lepiej rozwiniętą bryłą korzeniową A po prowadzeniu przyciąć nisko? Czy z takiej wysokiej sadzonki szybciej będzie rósł zywoplot czy nie ma sensu przepłacać.
Żywopłot strzyżony liściasty 10:42, 05 kwi 2021

Do góry
Najlepiej prowadzić od małego, wtedy jest rozgałęziony od dołu i równy. Kupowanie wysokich grozi tym, że żywopłot będzie nierównomiernie zagęszczony. Ja mam taki z dużych i nie jestem zadowolona bo każdy egz. w swoją stronę i rozważam wywalenie go w ogóle.
Nawożenie, zasilanie trawnika 10:40, 05 kwi 2021

Do góry
Na opakowaniu masz napisane ile na 100m2, jednak ona ma wysokie pH więc musisz najpierw wiedzieć jakie pH ma gleba pod twoim trawnikiem. Jeśli kwaśna to dobrze, sypiesz żeby odkwasić. A jeśli zasadowe to nie sypiesz, lepiej będzie obornik, który lekko zakwasza.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 10:31, 05 kwi 2021

Do góry
Saletra amonowa, mocznik nieznacznie zakwasza glebę. Siarczan amonu silnie zakwasza glebę.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 01:32, 05 kwi 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Kompostu sypać tyle, żeby nie przykryć trawnika całkowicie bo zgnije.

Dziękuję, a z tą saletrą? Amonowa czy wapniowa? Wapniowa nie podnosi ph?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:12, 04 kwi 2021

Do góry
Dziękuję wszystkim za życzenia Na razie trzymamy się, choć nie powiem, dotykają jak każdego - różne dolegliwości, których obecnie leczyć się nie da.

A ja wyłącznie marzę o tym, aby dożyć szczęśliwie do szczepienia Trzymajcie się.
Crocus - krokus (szafran) 10:08, 04 kwi 2021

Do góry
Trzeba po przekwitnięciu krokusów na miesiąc omijać kosiarką to miejsce, jak liście będą zasychały wtedy zaczniesz kosić trawnik.
Kompozycje na balkony, parapety i balustrady 10:06, 04 kwi 2021

Do góry
Mnie się wydaje, że to co chcesz zrobić, to zrobi się kołtun na tarasie i bałagan i jest to zbyt małe do skali tego ogrodu/miejsca.

Tutaj nie są potrzebne pnącza, kratki i byliny, potrzebne są mocne duże elementy i jakieś drzewka aby taras stał się bardziej przytulne.

MOże to zbyt nowoczesne, bo nie przyjrzałąm się Martuś jaki masz styl, ale nawet drzewka w donicach kwitnące z bylinami u stóp byłyby fajne. Kratki stworzą bałagan na tej ścianie.

Trzeba zainwestować w wielkie, najlepiej wysokie donice.

Trawnik na wylewce betonowej? 09:51, 04 kwi 2021

Do góry
Cienka warstwa podłoża szybko się wyczerpuje, to nie jest dobre podłoże pod trawnik. Każda z tych opcji nie jest dobra, po prostu rozmawiamy jakim cudem utrzymać trawnik na betonie, beton to nie jest podłoże pod trawniki. Jeśli chcesz i upierasz się na trawnik to go po prostu zrób i nie rozważaj czy keramzyt, czy piach. Piach odprowadza wodę, a tutaj chodzi o to aby zatrzymać wodę.

Może zastosuj warstwy jak na zielony dach? Połóż grubą włókninę, na to warstwę kubełkową, potem ziemię i trawnik z rolki.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:47, 04 kwi 2021

Do góry
Dzisiaj mamy gości po długiej przerwie Nareszcie spędzimy święta w naszym nowym ogrodzie, a nie w starym Będziemy spacerować do woli, bo miejsca jest dosyć.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:28, 03 kwi 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jestem wściekła na komputer, bo sobie sam aktualizuje na siłę, a ja potem nie mam internetu, albo strony ważne na które wchodzę są bez zdjęć. Pół dnia zeszło mi się z tym, że wreszcie działa

Mój robi podobne numery. Aktualizuje się w połowie nocy jak się go boje pod prądem zostawić gdy idziemy spać, a potem rano okazuje się, że bateria wyczerpana, aktualizacja nie dokończona i wszystko wycofuje parę godzin, a potem musze z historii odzyskiwać strony po jednej bo nie da się wszystkich na raz po takiej akcji
W kamiennym kręgu od początku 22:25, 03 kwi 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dziękuję za pisanki, wreszcie doszłam od kogo dostałam Niespodzianka, ja jednak już jestem "niekumata" i zagubiona we wszystkim. Moc życzeń na Święta Zdrowia.

Danusiu, cała przyjemność po mojej stronie

Cieszę się, że dotarły, bo nie byłam pewna adresu
Trawnik na wylewce betonowej? 21:06, 03 kwi 2021

Do góry
@Sebek i @Gardenarium,

mam sporo piachu, ktory byl pod kostka, bardzo wiglodny wiec wydaje sie, ze fajnie trzyma wode i na to ziemia.

czytalem w internecie o trzech warstwach keramzyt, piach i na to ziemia?

A czy 10-15 cm brzmi lepiej jezeli chcialbym zachowac ta trawe dluzej niz kilka miesiecy? Mysle bowiem, ze moglbym usypach taka warstwe. Tylko pytanie czy zwykla ziemia wystaczylaby?

Dodam, ze mieszkam w Anglii, a tutaj wilgotnosc jest dosc duza, a sam trawnik to wielkosc okolo do 10-15 metrow kwadratowych. Moja zona uparla sie na trawnik i kombinuje aby ja uszczesliwic, szczegolnie, ze bobas w drodze
Bawarka 20:48, 03 kwi 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Normalnie "skandal"

No ba, i to jeszcze nie wszystko
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 20:44, 03 kwi 2021

Do góry
Zgr napisał(a)

U mnie zdarło trochę tego, co w sumie prawie samo odłaziło.
Sporo przegniło tej zimy na tej mojej glinie. Sporo dosiewania mam.
Ile kompostu sypać na trawnik? 1cm warstwa starczy?
I jaka saletra lepsza na start- amonowa czy wapniowa?

Kompostu sypać tyle, żeby nie przykryć trawnika całkowicie bo zgnije.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies