Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 21:34, 25 maj 2018

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
geoff hamilton i olivia rose austin przesliczne w jakiej szkolce kupowalas

Geoffa kupowałam jesienią 2014 w F. Olivia przyjechała do mnie bezpośrednio od Austina wiosna 2016.

oliwka napisał(a)

Potwierdzam Geoff Hamilton jest przepiękny. Pięknie i bogato wyglądają rabaty przy płocie. Podoba mi też bardzo rząd stipy. Janka jakie czosnki rosną pomiędzy stipa?

Oliwko, w stipie to są oczywiście czosnki Krzysztofa. Za chwilę otworzą się jeszcze bardziej i będą bardziej kuliste

Geoffek dla was:

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 07:32, 25 maj 2018

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
geoff hamilton i olivia rose austin przesliczne w jakiej szkolce kupowalas

Potwierdzam Geoff Hamilton jest przepiękny. Pięknie i bogato wyglądają rabaty przy płocie. Podoba mi też bardzo rząd stopy. Janka jakie czosnki rosną pomiędzy stipa?
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 23:43, 24 maj 2018

Do góry
kwartet napisał(a)
Janka łączę się w bulu plagowym.
Ogród buchną, róże bombastyczne i stipa i grześki i ...
Rondo to już w szwach pęka, za dwa lata jak nic przyjdzie zwiększyć średnicę.

Ciężko będzie z tym zwiększaniem średnicy, bo małż mnie wydziedziczy za kolejne naruszenie jego terenu trawnikowego
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 22:40, 24 maj 2018

Do góry
Janka łączę się w bulu plagowym.
Ogród buchną, róże bombastyczne i stipa i grześki i ...
Rondo to już w szwach pęka, za dwa lata jak nic przyjdzie zwiękrzyć średnicę.
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 22:06, 24 maj 2018

Do góry
A propos cierpliwości to za grosz jej nie mam. Bo już miałam czekać do jesieni żeby drugą kulkę cisową znów o pół metra przesadzić, ale w koncu nie wytrzymałam. Wysunełam kulkę do przodu. Bryła korzeniowa w miarę mało naruszona więc może nie będzie gigantycznych opóźnien rozwojowych. Rozpoczynając kopanie pamiętałam co Toszka mówiła, ale było to silniejsze odemnie. Nic tylko zapytać - a gdzie rozsądek, a gdzie rozsądek. Może bym bardziej się bała gdyym za kulki b.dużo zapłaciła, a jako że one z własnej doświadczalni to mniej się bałam tego ryzyka. W dodatku ładnie popadało.

za cisa poszła jeżówka, stipa oraz to niebieski co mi nazwa uleciała z głowy i nie chce za nic wrócić , nie lawenda
Edit: szałwia . na zdjęciu jakoś to bardzo ciasno wygląda ale w rzeczywistości jest ciut więcej luzu. Jesienią może dorosnę do tego żeby powojnika wyciapać stamtad bo ciągle go trzeba przycinac. Ahh ten Rubens- grubiutki jest!

Moja bajka 22:49, 23 maj 2018

Do góry
Katkak napisał(a)

Ewcia to Róża Pomponella ze stipa

No to trafiłam....jak kulą w płot
Jedno co wiedziałam to to, że fotka jest piękna.
Moja bajka 21:50, 23 maj 2018

Do góry
Nallar napisał(a)
Kasiu, wizytówkę już chwaliłam.
Zauroczona jestem fotką na drugiej stronie Twojej wizytówki (piwonia z trawką chyba kostrzewą) Super.

Ewcia to Róża Pomponella ze stipa
Pszczelarnia 21:58, 21 maj 2018

Do góry
Bardzo mizerne są w tym roku rumiany. Tutaj w "łączce" pod szklarnią. Ale przezimowała stipa od Justyny - mam ją pierwszy raz. Powinny wzejść też maki.

Widok spod szklarni w bok.

I po długości ok. 50 mb

Mój ogród pod lasem 18:29, 21 maj 2018

Do góry
malgol napisał(a)

No to ja już nie wiem co robię zle ,że nic mi się nie wysiewa te brązowe trawki to by się przydały .Stipa tania to można dosadzac

Gosia, jeśli chcesz Buchananii to Ci podeślę kilka
Ale to małe sadzonki i musiałyby się ukorzenić w doniczce
Małymi kroczkami do celu... 13:55, 19 maj 2018

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Piekna sesleria. Tez zrobilam w tym oku rabate ze stipa i sesleria plus szalwia. Piekne polaczenie. I na bialej rabacie tez mam biala szalwie. Cudna jest. I rzadka, bo najczesciej widuje sie fioletowe.

Bardzo lubię połączenie szałwi, seslerki i róż do koła też dokupiłam seslerie i porozrzucałam ją punktowo od razu lepiej się zrobiło biała szałwia jest u mnie 3 sezon, bezproblemowa, super rośnie, szkoda,że tak rzadko można ją spotkać w ogrodach
Małymi kroczkami do celu... 11:57, 19 maj 2018

Do góry
Piekna sesleria. Tez zrobilam w tym oku rabate ze stipa i sesleria plus szalwia. Piekne polaczenie. I na bialej rabacie tez mam biala szalwie. Cudna jest. I rzadka, bo najczesciej widuje sie fioletowe.
Doświadczalnia bylinowo-różana 18:02, 18 maj 2018

Do góry
Anda napisał(a)
Penstemon przebija sie przez Stipa calamagrostis 'Algäu'.

Ooo, to super, bo mam calamagrostis, jednak nie wiem czy tę na A.
Doświadczalnia bylinowo-różana 17:24, 18 maj 2018

Do góry
_Martini_ napisał(a)
Śliczne ujęcia, ślicznie połączenia roślin, ślicznie zielono
Właśnie posadziłam malutką Royal Standard, podoba mi się. Przez jaką trawkę przebija się penstemon? To zdjęcie z ławką jest super.

Ciesze sie, ze sie podoba

Czekam na kwitnienie host. Ciekawe, czy bedzie juz w tym roku.

Penstemon przebija sie przez Stipa calamagrostis 'Algäu'. Nawet zima wypuszczala nowe, zielone liscie

Liliowo i kolorowo:) 16:54, 16 maj 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Danusiu moje 2 szt rosna w pelnym sloncu ten duzy tez. Trzeci do poludnia ma slonce pozniej cien. Wiec te w sloncu maja wiecej kwiatow, ale czy to ma wplyw na kwitnienie moze rowniez zalezec od ziemi.
Teraz dosyc dobrze pada z czego sie cieszę a zapach sie roznosi.

Danusiu ta stipa mi sie podoba posadzilam tytulem proby. Beda chwasty to shakuje i tyle.
Ograniczam juz moje chciejstwa, nie za bardzo piele. Biore hakownice motyczke prosta mniejsza lub wieksza i zdzieram chwasty zostawiam do wysuszenia zgrabie i do kompostu.
Mam jedna rzecz do wypielenia, ale specjalnie sie ociagam aby trawa wyrosla bo wtedy lepiej wypiele. W zeszlym roku wypielilam wiosna i dwa razy pielilam
To rabata dluga z jalowcami, tujamini tawulami.
Co ty myslisz wszyscy maja chwasty jakby wszystko pielic to etat gotowy w ogrodzie wyjdziesz z jednego kata to w drugim po kilku dniach znowu las.

Pozdrawiam

To masz fajnie, ja teraz będe dosadzać bodziszki i runianki i hosty by jak najmniej mieć do plewienia. Teraz to najwięcej mam cięcia.
Liliowo i kolorowo:) 16:01, 16 maj 2018

Do góry
Danusiu moje 2 szt rosna w pelnym sloncu ten duzy tez. Trzeci do poludnia ma slonce pozniej cien. Wiec te w sloncu maja wiecej kwiatow, ale czy to ma wplyw na kwitnienie moze rowniez zalezec od ziemi.
Teraz dosyc dobrze pada z czego sie cieszę a zapach sie roznosi.

Danusiu ta stipa mi sie podoba posadzilam tytulem proby. Beda chwasty to shakuje i tyle.
Ograniczam juz moje chciejstwa, nie za bardzo piele. Biore hakownice motyczke prosta mniejsza lub wieksza i zdzieram chwasty zostawiam do wysuszenia zgrabie i do kompostu.
Mam jedna rzecz do wypielenia, ale specjalnie sie ociagam aby trawa wyrosla bo wtedy lepiej wypiele. W zeszlym roku wypielilam wiosna i dwa razy pielilam
To rabata dluga z jalowcami, tujamini tawulami.
Co ty myslisz wszyscy maja chwasty jakby wszystko pielic to etat gotowy w ogrodzie wyjdziesz z jednego kata to w drugim po kilku dniach znowu las.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 15:19, 16 maj 2018

Do góry
Dosyć mocno pada. Niebo zaciągnięte chmurami zanosi się na dłuższe padnie to dobrze niech popada do poranka.
Przyjechałam i chciałam zrobić kolejna rabatem, ale trudno deszcz ważniejszy za to będą porządki mycie okien i mebli bo przez te prace ogrodowe dom został zapiszczony. Zawsze coś się dzieje czyimś kosztem albo ogród albo czysty dom.

Miałam robić tutaj będzie siatka na krety, obornika posadzone róże które czekają w donicach przykry je kartonie ziemię i zasypiam kamykami oraz ułożę większe kamienie w kamienie wsadze jakieś niskie rośliny sucholubne
Myślę, że będzie dobrze co sobie wymyśliłam.

Tutaj ma być łączka

Obok łączki posadzone stipa, rudbekia i werbena maleństwa jeszcze

Na tej focie widać siatkę od kretow daje ja aby moja praca nie poszła na marne na wszystkich podwyższenia w razie mokrych lat kretow górki się podobają. Mając doświadczenia nie miłe z kreta i wolę zapobiegać.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 14:32, 16 maj 2018

Do góry
Toszka napisał(a)
To, ze cis ma na dole grubszy pieniek a na górze chudszy to chyba normalne?
No, chyba tak
I dalsza kwestia...

Prosiłam byś ciachnęła od góry ten pieniek, a dolne gałązki-rączki skróciła na 20-25cm. Sam pieniek licząc od miejsca styku z gałązkami na 25-30cm.I proszę nie marudzić tylko ciąć. Zrób zdjęcia i za rok pogadamy Myslę, że już w lipcu/sierpniu możemy zacząć gadać

lawendy były już dawno ustalone. Nie wiem tylko co mysleć o sosnach... ty na poważnie? Kosodrzewiny? Ja bym róże przy lawendach dała, jesli tylko je jeszcze masz...i stipę.
Trawa na słońce? Zielona hakonechloa, Stipa, rozplenice (mogą być małe, np. Little Boy lub Honey). Takiego małego carexa w mikserze dostałaś? Z białym paskiem. On na słońce jak najbardziej. Cudna z niego obwódka może być...

...ciachnę, no ciachnę..już się zbieram...dzisiaj nie, bo pada. Jutro też nie, bo jestem w Gliwicach...w piątek też ma padać, to nie....dalej nie wymyślam. W sobotę ciachnę. Obiecuję!

Różę mam jedną i nie chcę więcej. Straciłam sympatię do nich- wolę oglądać u innych- wtedy są takie piękne i niekłopotliwe

Rozplenice mam 2 i pół- Hameln. I chętnie bym je przeniosła na nową rabtę- może na ten pasek przed wykuszem? Ma jakieś 40 cm szerokości?

Carex żyje ale nie ma się najlepiej- co roku po zimie wygląda fatalnie i muszę go ściąć niemal do zera. Potem się rozbujać nie może. Natomiast powiem Ci, że kurze łapki wzięły się za się! Weszłam im chyba na ambicję, i są już dostrzegalne na okularowej.

Hakone to mogę dzielić teraz?

Mam jeszcze jeżówki plebsowe i rozchodniki- może coś z nimi?

Kosodrzewina? No czemu nie? Nie zamykam im drogi- nic innego zimozielonego mi do łba nie przychodzi. Chyba, że kulasy? Nie...chyba już dość kulasków mam. Niezbyt wysokie, zimozielone (nie rododendrony!) i do słońca. Lista wymagań

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies