Potwierdzam Geoff Hamilton jest przepiękny. Pięknie i bogato wyglądają rabaty przy płocie. Podoba mi też bardzo rząd stopy. Janka jakie czosnki rosną pomiędzy stipa?
Janka łączę się w bulu plagowym.
Ogród buchną, róże bombastyczne i stipa i grześki i ...
Rondo to już w szwach pęka, za dwa lata jak nic przyjdzie zwiękrzyć średnicę.
A propos cierpliwości to za grosz jej nie mam. Bo już miałam czekać do jesieni żeby drugą kulkę cisową znów o pół metra przesadzić, ale w koncu nie wytrzymałam. Wysunełam kulkę do przodu. Bryła korzeniowa w miarę mało naruszona więc może nie będzie gigantycznych opóźnien rozwojowych. Rozpoczynając kopanie pamiętałam co Toszka mówiła, ale było to silniejsze odemnie. Nic tylko zapytać - a gdzie rozsądek, a gdzie rozsądek. Może bym bardziej się bała gdyym za kulki b.dużo zapłaciła, a jako że one z własnej doświadczalni to mniej się bałam tego ryzyka. W dodatku ładnie popadało.
za cisa poszła jeżówka, stipa oraz to niebieski co mi nazwa uleciała z głowy i nie chce za nic wrócić , nie lawenda
Edit: szałwia . na zdjęciu jakoś to bardzo ciasno wygląda ale w rzeczywistości jest ciut więcej luzu. Jesienią może dorosnę do tego żeby powojnika wyciapać stamtad bo ciągle go trzeba przycinac. Ahh ten Rubens- grubiutki jest!
Bardzo mizerne są w tym roku rumiany. Tutaj w "łączce" pod szklarnią. Ale przezimowała stipa od Justyny - mam ją pierwszy raz. Powinny wzejść też maki.
Bardzo lubię połączenie szałwi, seslerki i róż do koła też dokupiłam seslerie i porozrzucałam ją punktowo od razu lepiej się zrobiło biała szałwia jest u mnie 3 sezon, bezproblemowa, super rośnie, szkoda,że tak rzadko można ją spotkać w ogrodach
Piekna sesleria. Tez zrobilam w tym oku rabate ze stipa i sesleria plus szalwia. Piekne polaczenie. I na bialej rabacie tez mam biala szalwie. Cudna jest. I rzadka, bo najczesciej widuje sie fioletowe.
Danusiu moje 2 szt rosna w pelnym sloncu ten duzy tez. Trzeci do poludnia ma slonce pozniej cien. Wiec te w sloncu maja wiecej kwiatow, ale czy to ma wplyw na kwitnienie moze rowniez zalezec od ziemi.
Teraz dosyc dobrze pada z czego sie cieszę a zapach sie roznosi.
Danusiu ta stipa mi sie podoba posadzilam tytulem proby. Beda chwasty to shakuje i tyle.
Ograniczam juz moje chciejstwa, nie za bardzo piele. Biore hakownice motyczke prosta mniejsza lub wieksza i zdzieram chwasty zostawiam do wysuszenia zgrabie i do kompostu.
Mam jedna rzecz do wypielenia, ale specjalnie sie ociagam aby trawa wyrosla bo wtedy lepiej wypiele. W zeszlym roku wypielilam wiosna i dwa razy pielilam
To rabata dluga z jalowcami, tujamini tawulami.
Co ty myslisz wszyscy maja chwasty jakby wszystko pielic to etat gotowy w ogrodzie wyjdziesz z jednego kata to w drugim po kilku dniach znowu las.
Dosyć mocno pada. Niebo zaciągnięte chmurami zanosi się na dłuższe padnie to dobrze niech popada do poranka.
Przyjechałam i chciałam zrobić kolejna rabatem, ale trudno deszcz ważniejszy za to będą porządki mycie okien i mebli bo przez te prace ogrodowe dom został zapiszczony. Zawsze coś się dzieje czyimś kosztem albo ogród albo czysty dom.
Miałam robić tutaj będzie siatka na krety, obornika posadzone róże które czekają w donicach przykry je kartonie ziemię i zasypiam kamykami oraz ułożę większe kamienie w kamienie wsadze jakieś niskie rośliny sucholubne
Myślę, że będzie dobrze co sobie wymyśliłam.
Tutaj ma być łączka
Obok łączki posadzone stipa, rudbekia i werbena maleństwa jeszcze
Na tej focie widać siatkę od kretow daje ja aby moja praca nie poszła na marne na wszystkich podwyższenia w razie mokrych lat kretow górki się podobają. Mając doświadczenia nie miłe z kreta i wolę zapobiegać.
...ciachnę, no ciachnę..już się zbieram...dzisiaj nie, bo pada. Jutro też nie, bo jestem w Gliwicach...w piątek też ma padać, to nie....dalej nie wymyślam. W sobotę ciachnę. Obiecuję!
Różę mam jedną i nie chcę więcej. Straciłam sympatię do nich- wolę oglądać u innych- wtedy są takie piękne i niekłopotliwe
Rozplenice mam 2 i pół- Hameln. I chętnie bym je przeniosła na nową rabtę- może na ten pasek przed wykuszem? Ma jakieś 40 cm szerokości?
Carex żyje ale nie ma się najlepiej- co roku po zimie wygląda fatalnie i muszę go ściąć niemal do zera. Potem się rozbujać nie może. Natomiast powiem Ci, że kurze łapki wzięły się za się! Weszłam im chyba na ambicję, i są już dostrzegalne na okularowej.
Hakone to mogę dzielić teraz?
Mam jeszcze jeżówki plebsowe i rozchodniki- może coś z nimi?
Kosodrzewina? No czemu nie? Nie zamykam im drogi- nic innego zimozielonego mi do łba nie przychodzi. Chyba, że kulasy? Nie...chyba już dość kulasków mam. Niezbyt wysokie, zimozielone (nie rododendrony!) i do słońca. Lista wymagań