Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:43, 18 cze 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Wreszcie wrócił net. Nadrobilam braki kilkudniowe w czytaniu. Śliczne róże. Czy Rosarium sprzedaje wysyłkowo? Ma stronkę? Nabrałam ochoty na nie.
tak
http://rosarium.com.pl/
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 15:59, 18 cze 2014

Do góry
Wreszcie wrócił net. Nadrobilam braki kilkudniowe w czytaniu. Śliczne róże. Czy Rosarium sprzedaje wysyłkowo? Ma stronkę? Nabrałam ochoty na nie.
Ogródek Iwony 13:06, 18 cze 2014

Do góry
Buuu... Przyjechałam do domu, a tu neta niet. Padł zasilacz. Dziś jadę wymienić. A ze bez auta, to pol dnia mi zejdzie, zanim wrócę pociągiem. Cudowna wies polska ...
Ogródek Iwony 18:22, 17 cze 2014

Do góry
Dziś słoneczko, a ja cały dzień poza domem.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 06:48, 17 cze 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Witaj Madżenko. wracam co chwilę do twojego ogrodu, podglądm, podczytuję, pora w końcu się przywitać. Masz piękny ogród, taki geometryczny. Bardzo mi się podoba, choć moje skłonności powędrowały raczej za obłymi kształtami i kołami. Więc mój ogródek różni się od twojego. Ale podziwiam twoje nasadzenia i zastanawiam się, kiedy ty masz czas na przycinanie wszystkiego? Pozdrawiam, zaznaczam wątek.

Witaj Iwonko
Mi sie również podobają obłości. Bryła domu wymusiła jednak kwadratowe rabaty i jestem z tego bardzo zadowolona. Dla geometrii do kwadratów dodaję stale kulki
Czasu dużo nie mam, gdybym tego nie lubiła pewnie byłoby to dla mnie udręką. Ale że jestem nożycoręka to mnie cięcie relaksuje
Igiełkowy ogródeczek 00:50, 17 cze 2014

Do góry
Gosiu, czekam na dalie.
I mam prośbę, czy mogłabyś mi sfocić ławeczkę, jej obsadzenie i podłoże, na którym stoi? Mam problem z ławką w ogrodzie.
Zakątek z fioletową ławeczką 23:03, 16 cze 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
No cóż, przykro mi.
Ja dziś wykopałam 2 moje, wyglądają na zdrowe, w środku było kilka kuleczek, wygląda na nawóz, ale takiej ilości jak ty Donia miałaś, to jeszcze nie widziałam.

Ja juz nie wiem co to jest? Faktem jest, ze żurawki mi padają a nic nie znalazłam oprócz tych zas....ch kulek! Chyba, że jestem ślepa !
Zakątek z fioletową ławeczką 22:57, 16 cze 2014

Do góry
No cóż, przykro mi.
Ja dziś wykopałam 2 moje, wyglądają na zdrowe, w środku było kilka kuleczek, wygląda na nawóz, ale takiej ilości jak ty Donia miałaś, to jeszcze nie widziałam.
Ogródek Iwony 22:33, 16 cze 2014

Do góry
Dziś przegonił mnie deszcz z ogrodu. Ale zanim zaczęło padać, przesadziłam pod płot iryski, przed nie szałwię, jeszcze wcześniej 2 krzaczki hortensji kyushu (pierwsze w tym roku, która zagościła w moim ogrodzie), przed nimi są żurawki. Fajnie to wyszło, ale nie dokończyłam jeszcze tej rabatki, a tu deszcz zaczął padać. Dziwnie wyglądałam, jak z góry padał deszcz, a ja stałam z wężem i podlewałam krzaczki, aby mieć pewność, że po przesadzeniu dostaną dość wody. Fotek nie zdążyłam zrobić przez to wszystko.
Ogródek Iwony 22:22, 16 cze 2014

Do góry
Dziekuję ci Ana za wskazówki. Postaram się zrealizować twoje sugestie. Z begoniami dobry pomysł - lubie je, więc nie mam z nimi problemu. Jak ostatnio byłam w szkółce, widziałam trawki, ale nie było tych z twojego ogrodu, tylko jakieś nieznane nazwy.
Najlepszy jest mój M: czasami jeździ do klientów, do nowych domów i przywozi mi nowinki, a ja w tym czasie podczytuję o nich na ogrodowisku. Ostatnio robił zdjecia w ogrodzie klienta, który miał trawki i potem na każdym kroku widział tylko trawy. Myślę, że w końcu u mnie też się pojawią. Do tej pory wszystkie poza trawnikiem traktowałam, jak zielsko. Ostatnio moje Marcinki przerosły trawą. Kiedyś bym się na taki widok wkurzała, a teraz się tym zachwycam, hi, hi.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:11, 16 cze 2014

Do góry
Witaj Madżenko. wracam co chwilę do twojego ogrodu, podglądm, podczytuję, pora w końcu się przywitać. Masz piękny ogród, taki geometryczny. Bardzo mi się podoba, choć moje skłonności powędrowały raczej za obłymi kształtami i kołami. Więc mój ogródek różni się od twojego. Ale podziwiam twoje nasadzenia i zastanawiam się, kiedy ty masz czas na przycinanie wszystkiego? Pozdrawiam, zaznaczam wątek.
Ogród pod trzema dębami 15:47, 16 cze 2014

Do góry
Witaj Marto. Piękne jest to twoje korytko. Czy pompę masz poza obiegiem zewnętrzną, czy gdzieś jest zatopiona?
Bardzo mi się podoba wykonania. A deski przełamują monotonię. Super.
Ogródek Iwony 15:28, 16 cze 2014

Do góry
A i zapomniałam powiedzieć, że to jest połączenie projektu z nasadzeniami (niektórymi), które bym chciała zostawić. Obecnie linia trawnika jest inna, bardziej zawijaskowa. Myślę ja wyprostować i zdjąć obrzeża z polbruku. Co myślicie? Coś poprawić?
Ogródek Iwony 15:23, 16 cze 2014

Do góry
Moje wczorajsze wypociny:

1 - żywopłot bukszpanowy
2 - 4 hortensje Vanilia fraise
3 - 2 rododendrony
4 - młode sadzonki hortensji ogrodowej (z sadzonek), jak się rozrosną, znajdą inne miejsce
5 - trzmielina żółta
6 - jodła koreańska (duża)
7 - jabłoń chińska (rajska jabłoń)
8 - murowany klomb obsadzony różą i lawendą (kiedyś tu było oczko)
9 - hortensje limelight
10 - 2 juki na żwirku, za nimi krzewy kwitnące: krzewuszka, kalina koralowa (duża), obok murowana donica przy tarasie, obecnie obsadzona dzikim winem, ale chcę zastąpić różami
11 - duża złota tuja podsadzona zielonymi hostami
12 - żywotnik (duży)
13 - tawuły żółte, obok zielona linia bukszpanu
14 - dąb
15 - tuja zielona
16 - rabata bylinowa z jaśminowcem
zielony - trawnik
brązowy - chodniki
między 13 a 16 znajduje się linia obecnego chodniczka, nie wiem, co z nim zrobić. Wcześniej prowadził do ławeczki, teraz donikąd. Bez sensu ...

Kochane dziewczyny i chłopaki ... Wszelkie sugestie mile widziane. Czym podsadzić hortensje przed bukszpanami?

Ogródek Agam 08:13, 16 cze 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

I wyszło bardzo ładnie. Nie umiałam tego wyrazić słowami, a Zielona narysowała 2 linie i już wiedziałaś, jak robić.

W grupie siła .
Ogródek Agam 07:23, 16 cze 2014

Do góry
Zielona napisał(a)
Aga - dokładnie o to chodziło! Linia powiększyła miejsce na nasadzenia, ale... skoro tyle roślin planujesz, to i tak będzie go za mało No i w takiej wersji łagodnie otula wykusz i naturalnie przechodzi w kolejną linię za basenem. Czy jest Pani zadowolona?

I wyszło bardzo ładnie. Nie umiałam tego wyrazić słowami, a Zielona narysowała 2 linie i już wiedziałaś, jak robić.
Moja działka. 07:13, 16 cze 2014

Do góry
Piękne róże. A ta biała... ah...
Zakątek z fioletową ławeczką 07:11, 16 cze 2014

Do góry
Witaj Doniu, nadrobiłam zaległości, poczytałam. Przykro mi z powodu żurawek, ja bym też poczyściła i wsadziła do doniczek do czystej ziemi i w cień, aby dać im szansę na odrost.
Czy twoje juki rosną na słońcu? Będą piękne, jak zakwitną. Moje muszę przesadzić, bo bylinki je zagłuszyły i prawie ich nie widać.
Ogródek Iwony 06:50, 16 cze 2014

Do góry
Tą rabatkę teraz zmieniam i chciałam rozebrać kostkę i zrobić duże koło ze żwirkiem i ciurkadełkiem. Ale mój M nie chciał się zgodzić na rozebranie kostki i jak naniosłam na rysunek wszystko, sama zaczęłam mieć wątpliwości. Tak było, jak stała ławeczka. Teraz po wycięciu iglaków, ławeczka jest jakby na środku (bez pleców), a jak posadzę hortki, to będzie mi je zasłanieć.
A i wycięłam jeszcze starego pięciornika, zrobiło się jeszcze więcej miejsca.
Ogródek Iwony 06:38, 16 cze 2014

Do góry
Dziewczyny, dziękuję za słowa otuchy. Miło, jak człowiek się narobi, otrzymać dobre słowa. I jak ma wątpliwości, wy wspieracie i wszystko wtedy już jest proste.

Wczoraj miałam dzień bez komputera - obiecałam to mojemu M, który uważa, że uzależniłam się od ogrodowiska.
I na dodatek spadłam ze schodów i się potłukłam. Boli mnie prawa ręka cała.

Musiałam znaleźć sobie zajęcie. Więc pomierzyliśmy rabatki przed domem i naniosłam na papier moje pomysły. Trochę się posprzeczaliśmy, bo ja chcę wszystko robić od nowa, mój M uważa, że nas nie stać na takie zmiany i wolałby, aby zająć się tym, co już mamy.
Więc naniosłam na plan elementy stałe próbując znaleźć miejsce na ławeczkę i ciurkadełko. Po pomiarach okazało się, że tą pustą rabatkę musiałabym przerobić razem z kostką, a nie ma mi kto położyć jej na nowo. Muszę więc zrobić tak, by kostka została w obecnej wersji albo ją zlikwidować. Ciurkadełka teraz też nie kupimy, bo cienko z kasą. Ale wstępny plan jest i zawijasek bukszpanowy będzie i hortki limelight. I obrzeża dalej rozbierzemy i zmienię linię rabatki przy płocie od ulicy. Później wkleję moje wczorajsze rysunki.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies