Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Małymi kroczkami do celu... 18:13, 11 lip 2018

Do góry
paulina_ns napisał(a)
J

Mega energetycznie to wygląda!!

Wg mnie masz mnooostwo miejsca na sadzenie tylko nie masz teraz punktu zaczepienia, bo chyba wszystkie rabaty masz wzdłuż ogrodzenia? fajnie zrobiła nasza Janka różana - takie rondo w trawniku ze sciezka po srodku nawwet drzewa tam upchnęła i bardzo fajnie przestrzennie to wyszło
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 17:54, 11 lip 2018

Do góry
troche polalo, dzis chmury gonily po niebie ale nic nie zrzucily, d jutra ocieplenie. No ale wreszcie mokro jest wiec teraz mozna latem sie cieszyc

no a skoro popadalo to pobawilam sie maszyna i mam prezenty dla moih siostrzencow i siostrzenicy

Ogród Muszelki 17:53, 11 lip 2018

Do góry
Po południu deszcz przestał na chwilę padać. Wyszłam do ogrodu popatrzeć, co słychać na tym Bożym świecie i ... zobaczyłam oto taką śliczną kokardkę na różyczkach 'Knirps'...

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:53, 11 lip 2018

Do góry
Kiedy tak sobie pieliłam frontową, to pod krzaczkami i drzewami wilgoci wielkiej nie było. Ten mocny deszcz się nie zmarnuje. Hortensje i miskanty będą zadowolone.

Trzmielina pod brzózką jeszcze zielona.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:43, 11 lip 2018

Do góry
mikina34 napisał(a)

To prawda, panoszyła się pięknie szkoda, ze się skurczyła...a czy to poniżej to ostrogowiec? masz go jeszcze? czytałam, że mocno się rozłazi po ogrodzie, a na moje suche piaski szukam takich terminatorów w typie ostrogowaca
A teraz uwaga, wczoraj ścięłam cały bób coby (idąc za Twoim przykładem) pociąć na kawałki i przemieszać z ziemią, a tu niespodzianka, nowe zieloniutkie przyrosty z kwiatkami ... w pierwszym odruchu chciałam zostawić, ale rozsądek podpowiadał ciachać, "czego się nie najesz, to się na naliżesz" (jak mawiała moja prababcia - ta to miała wspaniałe powiedzonko o kręceniu się jak g...w przeręblu )
U mnie jesiennie zaczyna się przebarwiać trzmielina oskrzydlona...we wrześniu bedziemy ciemierniki podziwiać
Sorki, że się tak rozpisałam

Ostrogowca nigdy nie miałam. Aż sprawdziłam jak wygląda, żeby skojarzyć, która to roślina może go przypominać.
To czerwonawe obok pysznogłówki to firletka chalcedońska. Też się skurczyła. Te kwiatuszki na bobie dałyby malutkie strączki. Gra niewarta świeczki.

Warzywnik zachęcał do prac.

Ale najpierw postanowiłam się zająć wykopaniem tujki Aureospicata i ostatniego jałowca Blue Carpet. Operacja się udała. W miejsce jałowca wsadziłam dwa bukszpany i turzyce ID. Dalsze prace uniemożliwiło mi urwanie chmury.

Po raz pierwszy, od kiedy mieszkamy, przelała się studnia chłonna. Ma 4800 l pojemności. Troszkę rzucało gradem, ale w miarę delikatnie.

Do raju daleko - u Ewy 17:40, 11 lip 2018

Do góry
Katkak napisał(a)
a tam?

Słoneczko, Ty moje
Super miejsca wynajdujesz. Muszę sprawdzić w realu jak to będzie wyglądało.
Do tej pory myślałam, żeby je wsadzić w rabaty. Ale można też pomyśleć o trawniku
Ażurowość ich jest dużą zaletą, bo nie będą zasłaniały mi roślinek
Blaski i cienie nowego życia 17:31, 11 lip 2018

Do góry
Urszulla napisał(a)
Po lawendzie tylko małe wspomnienie

Ale ślicznie E. Genialnie z tymi koralikami na sznureczku pomyślane
Do raju daleko - u Ewy 17:30, 11 lip 2018

Do góry
a tam?
Rozpoznawanie chorób i szkodników 17:27, 11 lip 2018

Do góry
Co dolega przywrotnikowi,zatrzymał się na pewnym etapie, liście jakieś sine, kwiaty słabo rozwinięte. Dopiero młode listki zielone.

Na zielonej... trawce :) 17:22, 11 lip 2018

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Upały zelżały to i chęci do prac ogrodowych jakby większe

Po koszeniu kanciki ogarnięte poza tym ogarnęłam cały ogród z chwastów i rabaty ze żwirkiem wysprzątane odkurzaczem

aż zacytuje - ty to jednak niemożliwa jesteś!!!
Ranczo Szmaragdowa Dolina 17:21, 11 lip 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Byłam

Dziękuję
W ogródku emerytki 17:11, 11 lip 2018

Do góry
Witaj Basiu, zapomniałam napisać, że jest zimozielony. Dzięki za miłe słowa.
Jeszcze taką mam roślinę: wrotycz Haradjana, też lubi sucho.

A to obiecane dla zainteresowanych liście ciemiernika o białych kwiatach.

Dzisiaj powstała nowa kompozycja, inna niż planowana. Miał być klon palmowy czerwony, o bardzo pierzastych listkach, ale oglądane w c.o. miały poparzone liście. Kupiłam w to miejsce glediczję bezkolcową, taki krzywulec, w podobnym stylu jak u Muszelki / odgapiłam /. Posadziłam, oceńcie, czy dobrze wyszło.

Pozwolę mu urosnąć trochę w górę, żeby nie zasłaniał tego co z tyłu, ale będzie cięty, żeby zachował obecny kształt. A zapłaciłam za niego 25 zł. Jest rośliną bardzo wytrzymałą na kiepską ziemię i mróz, nie choruje.
A kwiatuszek Gucio też ogrodnik.
Małymi kroczkami do celu... 17:10, 11 lip 2018

Do góry
A z dobrych wiadomości różanych , w końcu odbraziła się na mnie pashmina i nareszcie zaczyna kwitnąć

Dzisiaj odpoczynek ogrodowy pada od południa i wszystko podlewa
Plamy na trawniku 17:07, 11 lip 2018

Do góry
Magda78 napisał(a)
Witam, Pojawiły mi się ostatnio na trawniku takie suche miejsca w postaci plam. Co to może być , jeśli trawnik był podlewany to równomiernie wiec nie może mieć tam sucho. Na grzyba to nie wygląda ale profilaktycznie opryskałam topsinem. Czy to wygrabić i dosiewać czy wertykulator włączyć teraz. Czy podsypać nawozem?
Aha i nie patrzcie na mocną zieloną trawę , robiona była dosiewka i woda była w ilości razy 3 Pomożecie?!

A nawozilas go bo nic nie piszesz. Jakiś zabiedzony. Może ziemia słaba brak nawozu i takie efekty. Powodów tysiące, przelany i za mokro w tym miejscu. Przesuszony.

Możesz jeszcze kupić obornik granulowany i rozsiać w tym miejscu.
W każdym razie o tej porze trawnik powinien być po drugiej dawce nawozu wiosennego, podlany po nawozie solidnie i będą efekty. Jak jalowa ziemia to nic nie urośnie tylko chwasty.
Małymi kroczkami do celu... 17:07, 11 lip 2018

Do góry
Ewka wstawiam Ci zdjęcia mojej pastelli z dnia na dzień wygląda coraz gorzej połowa liści jej już opadła, a te co zostały wyglądają tak

Czym pryskać? mam w domu tylko mospilan, ale on chyba tu nie pomoże?
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 17:07, 11 lip 2018

Do góry
I szerokie kadry z prawej do lewej...
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 17:02, 11 lip 2018

Do góry
Wyprowadziłam milina na drzewko - super wygląda

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 16:54, 11 lip 2018

Do góry
Piękna glediczia będzie tu gwiazdą

Coś jeszcze, coś więcej... 16:51, 11 lip 2018

Do góry
Sebek napisał(a)

Konwalniki masz boskie, karmisz je czymś? Moje niby pod koniec lata są ok, ale zanim się od wiosny zbiorą to właśnie jesień się zbliża i tak w kółko
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies