Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Margerytka40 10:23, 02 wrz 2018

Kobitki potrzebuję pomocy,jakie zachować odległości przy sadzeniu azalii japońskich? Będę je na pewno korygować bo chcę z nich poduchy a nie takie luźne krzaczki. Przyjęłam odległość 80 cm ,porozstawiałam doniczki i......zgłupiałam. Raz mi się wydaje ,że za gęsto bo chcę żeby były jakby zatopione w carexach a jak robię większe odległości to jakoś za bardzo porozrzucane mi się wydają.

Hmm...w zasadzie to mam wątpliwość jeszcze czy w tych carexach to dobry pomysł,czy nie uduszę ich czasem
Margerytka40 19:36, 02 wrz 2018

Widzę ,że moje pytanie budzi problem ,nic to jakoś wsadziłam te japonki,najwyżej będę przesadzać . Tyrałam pół niedzieli a efekt mizerny . Póki co tak to wygląda-ciężko coś zobaczyć ale to taki obszar ,że trudno mi też zrobić odpowiednie zdjęcia

Margerytka40 19:39, 02 wrz 2018

We wtorek tyram dalej
Toszka 20:05, 02 wrz 2018

Margerytka40 napisał(a)
Kobitki potrzebuję pomocy,jakie zachować odległości przy sadzeniu azalii japońskich? Będę je na pewno korygować bo chcę z nich poduchy a nie takie luźne krzaczki. Przyjęłam odległość 80 cm ,porozstawiałam doniczki i......zgłupiałam. Raz mi się wydaje ,że za gęsto bo chcę żeby były jakby zatopione w carexach a jak robię większe odległości to jakoś za bardzo porozrzucane mi się wydają.

Hmm...w zasadzie to mam wątpliwość jeszcze czy w tych carexach to dobry pomysł,czy nie uduszę ich czasem

Nie zauważyłam twojego pytania
W opisach podają, że w wieku 10lat ok. 80cm wys i 130 szer.

A twoje juz mają ze 2-3 latka.
Dobra wiadomość jest taka, że azalie bardzo dobrze przesadza się (choć korzenie sporo większe niż rodkowe) i bardzo dobrze, bez uszczerbku znoszą przenosiny. Mam sporą praktykę w tym temacie. Moje azalie też
anna_t 20:48, 02 wrz 2018

wow sporo pracy widać... no i zasyp to teraz korą
Margerytka40 20:54, 02 wrz 2018

Toszka napisał(a)

Nie zauważyłam twojego pytania
W opisach podają, że w wieku 10lat ok. 80cm wys i 130 szer.

A twoje juz mają ze 2-3 latka.
Dobra wiadomość jest taka, że azalie bardzo dobrze przesadza się (choć korzenie sporo większe niż rodkowe) i bardzo dobrze, bez uszczerbku znoszą przenosiny. Mam sporą praktykę w tym temacie. Moje azalie też

I dokładnie tak założyłam ,że pewnie i tak przesadzę . Nie ma co głowy łamać bo i po co. Na razie jest co 80 . Zdaje się ,że na tej akurat rabacie wiele roszad jeszcze mnie będzie czekać ale jakoś mnie to nie stresuje,fajnie tak " bawić się " roślinami ,fakturami ,kolorami.
Margerytka40 20:58, 02 wrz 2018

anna_t napisał(a)
wow sporo pracy widać... no i zasyp to teraz korą

Aż się boje pomyśleć ile tej kory ,na razie wspomogę się liśćmi i igliwiem a później się zobaczy
Gruszka_na_w... 21:10, 02 wrz 2018

Azalie są sztywne, mięsiste. Zatopienie ich w miękkich carexach da dobry kontrast. Będzie dobrze.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
eVka 21:17, 02 wrz 2018

Ale masz terenuuu, będzie pięknie jak wszystko nabierze masy, jeszcze jak wyściółkujesz to już w ogóle mega.
Wiolka5_7 21:19, 02 wrz 2018

Margerytka40 napisał(a)
Widzę ,że moje pytanie budzi problem ,nic to jakoś wsadziłam te japonki,najwyżej będę przesadzać . Tyrałam pół niedzieli a efekt mizerny . Póki co tak to wygląda-ciężko coś zobaczyć ale to taki obszar ,że trudno mi też zrobić odpowiednie zdjęcia

U ciebie to są raaabaty,nie to co u mnie
Kawał pracy wykonałaś,bedzie pięknie jak się wszystko rozrośnie