Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ranczo Szmaragdowa Dolina 07:38, 13 paź 2015

Do góry
Buuu, zima sieje straszne zniszczenia Bardzo współczuję. Podniesiemy się
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:36, 13 paź 2015

Do góry
Rumianka napisał(a)
Danusiu, mam pytanie co do lawendy. Jeszcze na szczęście mróz jej nie zaszkodził... Chciałam rozmnożyć, ale nie wiem czy teraz jeszcze będzie odpowiednia pora na taki zabieg. Nie rozmnożyłam jej latem, jakoś tak wyszło, a teraz szkoda mi bardzo, że tego nie zrobiłam. Czy wystarczyłoby posadzić gałązki do doniczek, czy... no właśnie nie wiem co...

Za późno na sadzonkowanie, a trzymanie w domu czy garażu nie ma sensu, za mało światła. Chyba że masz do dyspozycji szklarnię ogrzewaną, sterowaną.

Takie sadzonki nie mają szans na przetrzymanie zimy w gruncie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:36, 12 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
No to nieźle..hmm Ja bym się załamała normalnie. i tak jestem załąmana

Danusiu jak jeszcze widno było leżało 10 cm śniegu i ostro sypało dalej, jak zaszłam do ogrodu to się prawie popłakałam , a całe zniszczenia to dopiero będzie widać jak stopnieje. Foty już dodałam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:55, 12 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja dzisiaj nie wytrzymałam diety i zjadłam jagodziankę. Winko też chyba wyciągnę.. jak Wicio wróci z siłowni, w sam raz będzie. Na deser do jakiegoś programu na domo. Może jakieś wielkie projekty? Będąc młodą dziewczyną ...lekarką ...budowałam dom..więc mam to w jednym paluszku i uwielbiam. Ale plotę bez sensu jakbym się czegoś najadła..zioło...

Swoją drogą na Domo mogliby znów puścić Monty'ego... Jednak biorąc pod uwagę moje studia wielkie projekty powinienem oglądać codziennie
Kłopoty - problemy z trawnikiem 22:31, 12 paź 2015

Do góry
Taki sobie kup, zobacz w artykule na 1 zdjęciu jak Zdzisław nawozi. Tym równo się rozsypuje.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/410-jak-nawozic-trawniki

Ja pasów nie widzę, pasy powstają gdy nawozi się wózeczkiem a nie ręką.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:24, 12 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja z dobrą radą... wywal znicz. jednak muszę powiedzieć dla twojego dobra ...wygląda cmentarnie. Ja bym z tym nie kombinowała.

Koteczka cudna, kocham koty Jaka to rasa?

Śnieg przyszłam zobaczyć.

Danusiu też mi się wydaje, że za cmentarnie, muszę się wiosną za fajną latarenką zakręcić
Kotka nie rasowa wcale, ale kudłata, dużo w naszej okolicy kudłatych kotów, a nie rasowych.......jakieś takie geny przyszły w naszą okolicę

Śnieg pokarzę za chwilkę jak podpisuję , ale to tragedia jest dla ogrodu.........kilogramy mokrego śniegu napadało na drzewa i krzewy w liściach i zaczęło zamarzać to Się domyślasz jak to wygląda? makabra ogrodowaa miał być deszcz ze śniegiem , a nie kilogramy mokrej breji ech

Aleś mi fajną niespodziankę zrobiła, że zajrzałaś . Strasznie się cieszę
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 19:56, 12 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Czekaj, czekaj, co to się szykuje i u kogo?

Nalot na ZG u Kasika
Kłopoty - problemy z trawnikiem 19:54, 12 paź 2015

Do góry
Możesz skosić nisko, podrapać grabiami, ponakłuwać widłami tam gdzie beżowo, posypać ziemią żyzną i przegrabić. Deszcz podleje i nie będzie tak widać różnicy w kolorze a i ziemia się wzbogaci.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:50, 12 paź 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Ja dzisiaj też zrobiłam wysiadkę. We Wrocławiu zaledwie +3 po 17 było i mżawka.
Popijam winko i wcinam kabanosy Czekam na ocieplenie aby posadzić cebulowe

Ja dzisiaj nie wytrzymałam diety i zjadłam jagodziankę. Winko też chyba wyciągnę.. jak Wicio wróci z siłowni, w sam raz będzie. Na deser do jakiegoś programu na domo. Może jakieś wielkie projekty? Będąc młodą dziewczyną ...lekarką ...budowałam dom..więc mam to w jednym paluszku i uwielbiam. Ale plotę bez sensu jakbym się czegoś najadła..zioło...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:49, 12 paź 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Danusiu, ja nie wytrzymałam i 8 dużych, metrowych cisów przetargałam - wysadziłam z warzywnika. Szybko urosły a ja potrzebuję mieć warzywnik a nie szkółkę cisów. I teraz drżę - . Nie wspomnę o tym, że nie była to duża bryła ziemi. Czasami nawet żadna bryła ziemi.

Prognozy zimowe rozbieżne. Będzie co ma być.

Metrowe to jeszcze całkiem malutkie

Nie drżyj, wszak postęp bierze się z tego że ktoś coś robi pod prąd. ja ciągne robię pod prąd Dlatego co ma być to będzie, a będzie dobrze i się przyjmą, będzie ciepło. a ziemia ciepła.
Katalpa - Catalpa 19:20, 12 paź 2015

Do góry
Komary podobno odstrasza lawenda w dużej ilości i Plectranthus zwany pospolicie komarzycą, ale ja w każdym razie nie zauważyłam tak magicznych działań.

Obecność komarów zależy od stojącej wody w pobliżu (w płynącej się nie legną, a w stojącej nawet płytkiej kałuży owszem) i od ilości zarośli wokół działki. Dlatego zalecam dbanie nie tylko o swoją działkę, ale wykaszanie także pól sąsiadów wokół lub nakłanianie ich do dbania o teren.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2207-plectranthus-plektrantus-komarzyca

Nie istnieje drzewo odstraszające komary.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 19:16, 12 paź 2015

Do góry
W tych miejscach, gdzie ciemna plama, albo podlewała czyli sikała suczka, albo coś było kopane, albo po prostu jest ziemia żyźniejsza, czyli albo sypnęło się więcej nawozu tutaj, albo ziemia jest żyźniejsza, więcej materii organicznej i trawa rośnie silniej i jest ciemniejsza, bo więcej azotu w glebie.

Teraz się już w zasadzie nie nawozi trawnika, więc ta sytuacja może ulec zmianie na wiosnę, po pierwszym, równym nawieziniu trawnika po ewentualnej wertykulacji.

Pomocy więc nie uzyskasz teraz, a na wiosnę efekt dopiero widoczny będzie. Trzeba to było wkleić w sierpniu, wtedy nawóz, woda i po kłopocie.
Problemy techniczne 19:12, 12 paź 2015

Do góry
coś się przestawiło. pokazuje ostatnią stronę podczas gdy jeszcze na niej nie ma wpisu. Obawiam się że tego nie da się od ręki poprawić.
Katalpa - Catalpa 19:04, 12 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie ma drzew odstraszających owady, ale jakie owady, szkodniki czy wszystkie owady, czy komary? To jakaś bzdura. Napisz o jakie owady chodzi? Pożyteczne czy szkodliwe czy może pszczoły?
Drzewa przyciągają owady raczej.

podobno komary..
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:59, 12 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Hortensjom na pewno będzie lepiej w gruncie a więc Kasiu to dobra decyzja..Na pewno przeżyją, ogać je korą w duże mrozy dla pewności, ale nie teraz, za ciepło.

Z cisem zwłaszcza dużym to bym dała spokój, bo szkoda by było. Lepiej wiosną. Masz go w wątku pokazanego?

Danusiu, ja nie wytrzymałam i 8 dużych, metrowych cisów przetargałam - wysadziłam z warzywnika. Szybko urosły a ja potrzebuję mieć warzywnik a nie szkółkę cisów. I teraz drżę - . Nie wspomnę o tym, że nie była to duża bryła ziemi. Czasami nawet żadna bryła ziemi.

Prognozy zimowe rozbieżne. Będzie co ma być.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:46, 12 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Irenko, robię chyba małą wysiadkę

Czasami trzeba, ja tez dzialam, potem wysiadka i kanapa i potem znow, sil mamy mniej.
Gunnera - parzeplin 18:25, 12 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Okrywać jeszcze nie trzeba, za wcześnie. Przecież dalej będzie na plusie

Danusiu nie gunnerę , ale kuningamię ambrowca dopiero posadzonego i kilka innych delikatnych, na razie jakoś delikatnie tylko nie zimowo
Mój ogród - trudne początki - Paula 18:25, 12 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Paula, nie przejmuj się, ja mam wielki ogród w toku...Rowy pokopane, nogi można połamać. Pogoda załamała się chwilowo, zawsze tak jest. Odczekamy i będziemy działać dalej.

Jak chcesz na już, to bierz kogoś do pomocy, kopania, będzie szybciej.

Dziękuje szefowo za słowa otuchy boje się jak roślinki to przeżyją, czy wszystkie się przyjmą ... Obawiam się że za późno albo za wcześnie je okryje i wogóle przeraża mnie ta zima ale jak tylko pogoda pozwoli będę dzielnie działać
Rozpoznawanie nie zimujących w gruncie 18:22, 12 paź 2015

Do góry
40 lat doświadczenia ogrodniczego i intuicja. Reszta się znajdzie w encyklopedii, namierzyłam po cechach, które wybrałam do szukania.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:21, 12 paź 2015

Do góry
Milka napisał(a)
Ha ha, leze i kwiicze ze smiechu ociepli sie, to dasz przyklad

Irenko, robię chyba małą wysiadkę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies