Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostka "

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 09:45, 27 kwi 2015

Do góry
Mira napisał(a)

Wieloszko w jaki sposób masz zrobiony podjazd? Czy kamyki (czy to są kamyki czy jakiś inny materiał?) wysypane są na jakieś utwardzenie (piasek+cement) czy bezpośrednio na ziemię z agrowłókniną? Jak gruba warstwa? Czy ograniczki z boku to ułożona kostka czy krawężniki?

Miro z tego co pamiętam podjazd wysypany jest klińcem granitowym, pod nim jest zagęszczony piasek, a wzdłuż podjazdu ułożona jest duża kostka granitowa. Jeśli potrzebujesz więcej szczegółów muszę dopytać M.

Mira napisał(a)

Czy kamasje kwitły Ci w pierwszym sezonie? Czy one rosną przy bukszpanach czy koło tuj? Bo liście mylące

To dopiero pierwszy sezon kamasji u mnie, ale mam nadzieję, że nie zrobią numeru i od razu zakwitną To te najmniejsze, ciemnozielone kępki przed tujami. Czosnki to te wielgachne liście. Przy bukszpanach też posadziłam czosnki i już mnie ich liście denerwują, bo zasłaniają kuleczki
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 07:07, 27 kwi 2015

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Dubelek
Z tej okazji pokażę rabatę, która idzie teraz do przeróbki.
Rosną tam już graby "Fastigiata" posadzone rok temu, a tuż przed nimi rozplenice. Słabo to z daleka widać, bo graby dopiero pomału otwierają listki. Jałowce, które są przed nimi dostały eksmisję i są systematycznie przesadzane. Z racji ich wielkości, trochę to potrwa...

Na nowej rabacie będą przed grabami kostki z bukszpanu i coś pomiędzy kostkami, ale co - wciąż dumam... czy jednorodnie, czy kilka gatunków bylin i traw.

Wieloszko w jaki sposób masz zrobiony podjazd? Czy kamyki (czy to są kamyki czy jakiś inny materiał?) wysypane są na jakieś utwardzenie (piasek+cement) czy bezpośrednio na ziemię z agrowłókniną? Jak gruba warstwa? Czy ograniczki z boku to ułożona kostka czy krawężniki?
Ogród Loczka 23:03, 26 kwi 2015

Do góry
zmiany jak zawsze na plus kostka super wyszła!
Ogródek z widokiem na stodołę, stajnię, wiatę z maszynami i....wychodek 21:59, 26 kwi 2015

Do góry
Marta7 napisał(a)
Zawsze marzył mi się winnobluszcz trójklapowy na północnej ścianie domu(uwielbiam rysunki które wytwarza na ścianach zwłaszcza jak ma młode pędy),ale nie miałam go jak posadzić-wszędzie kostka,dzisiaj postanowiłam posadzić go w donicy a pędy na początek przykleiłam taśmą budowlaną

Też za mną ten bluszcz chodzi i o takiej ścianie marzę. próbowałam go już dwa razy ukorzenić i mi się nie udało .

Ale zakupy fajne zrobiłaś
Hejże hej!, hejże ha i ogródki lubię ja! 20:56, 26 kwi 2015

Do góry
Witajcie! Właśnie założyłam konto a teraz czas się przedstawić. Odkąd mam działkę mam bzika na punkcie programów telewizyjnych o ogrodach. Mój ulubiony to oczywiście Maja w ogrodzie!
Od 2 lat próbuję coś zrobić z moim,,ogrodem"- którego jeszcze nie ma- ale jest nazwa!Od zawsze marzyłam o własnym kawałku ziemi z domem i ogrodem i w końcu marzenia zaczynają się spełniać. Jakie to fajne uczucie wrócić z pracy, zasiąść w fotelu i patrzeć przez okno...Relaks na całego.
Działka ma 1155m2 (szerokość 25metrów i długość 46metrów), stoi na niej dom i garaż. Ponieważ osiedle nie ma kanalizacji, posiadamy przydomowe oczyszczalnie ścieków. I tu pojawia się problem w zagospodarowaniu działki. Tam gdzie nie idą dreny w przyszłości będzie kostka brukowa stanowiąca podjazd do garażu, więc do zagospodarowania zostaje tylko kawałek przy płocie. Druga strona działki to oczyszczalnia (więc ograniczone miejsce sadzenia) i kilkumetrowe rury rozsączajace oczyszczoną wodę (3 nitki w odległościach od siebie około metrowych ciągnace się na około 17 metrów).
Do tej pory trochę działki obsadziłam Tujami Szmaragd ponieważ szybko rosną i stanowią fajną przesłonę od stron sąsiadów. Działka ma kształt prostokąta przy czym dłuższe boki graniczą z sasiadami, dwie krótsze to wjazd i pole.
Mam trochę innych nasadzeń ale o tym póżniej. Myślę, że jak na pierwszy post to wystarczy Pozdrawiam miłośników ogrodów
Jak więcej błędów nie popełnić...... 19:13, 26 kwi 2015

Do góry
dorciabe napisał(a)
Anetko ale masz porządek czyściusio i elegancko a tulipany to biało zielone, czy kremowe? Pasują tam

Dorciu, kostka przed tarasem jeszcze nie skończona M po pracy dokłada dlatego jeszcze troszkę wody upłynie zanim ten bałagan ogarniemy. Tego bałaganu nie pokazałam
Tulipany te w lawendzie jasno żółte a te w buksach takie limonkowe teraz jakby troszkę bielsze są ale,że białe to bym nie powiedziała no cóż zobaczymy co wyrośnie w przyszłym roku po zakupach jesiennych
Zachwyt i obawa 22:15, 25 kwi 2015

Do góry
To co poza dzialka jest sasiadow- tuje po lewej i z gory.tuje po prawej beda we wrzesniu takie 1 m.W miejacu domku prawy górny róg bedzie garaż. Tak mniej wiecej.czesc frontowa to poludnie.czeka nas jeszcze kostka brukowa i ogrodzenie ale jak narazie nie wiem jak stworzyc ogród by zachowac choc część drzew owocowych a zacząć juz cos robic.Ksiazka Pani Danusiu wiele ulatwia choc myślę coraz częściej o projekcie przez internet....
Ogródek z widokiem na stodołę, stajnię, wiatę z maszynami i....wychodek 21:52, 25 kwi 2015

Do góry
Zawsze marzył mi się winnobluszcz trójklapowy na północnej ścianie domu(uwielbiam rysunki które wytwarza na ścianach zwłaszcza jak ma młode pędy),ale nie miałam go jak posadzić-wszędzie kostka,dzisiaj postanowiłam posadzić go w donicy a pędy na początek przykleiłam taśmą budowlaną

Dzisiejsze widoczki

Ogród pewnej ogrodniczki 16:24, 25 kwi 2015

Do góry
Dorotka napisał(a)
Dziewczyny poszukuje osób które maja ułożone kostką obrzeża pomiędzy trawnikiem a rabatą, ale interesują mnie obrzeża które nie są na zaprawie a jedynie ułożone głębiej w ziemi.
Kto ma tak zrobioną rabatę??? Jeśli mogę poprosić o jej zdjęcia i opis jak sie spisuje po kilku latach.

Ja mam tak i jest w miarę ok Jest trawa, kostka w ziemi, a dalej bukszpanowe kulki w żwirze. Nie chcę Ci tu śmiecić moimi zdjęciami, ale zajrzyj do mnie to sobie obejrzysz.

I pokaż jakieś fotki wreszcie

Moje trudne początki, domek przy lesie. 10:09, 25 kwi 2015

Do góry
Moje pierwsze w życiu tulipany, kolor był dla mnie niespodzanką, bo nawet nie pamiętam keidy je wsadzałam

Dziś u nas ciepło co nie Kasia? Kostka i taras nie skończony, więc nic jeszcze nie moge robić na swojej stronie, porobie porządki na tej, w sumie narazie jedynej rabacie frontowej, kanciki prosza się o wyrównanie
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:28, 24 kwi 2015

Do góry
slusznie

Malgosik napisał(a)
Różaneczniki to ja tam odradzam, ta kostka wokół, opory betonowe, resztki pobudowlane....
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:21, 24 kwi 2015

Do góry
Różaneczniki to ja tam odradzam, ta kostka wokół, opory betonowe, resztki pobudowlane....
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:13, 24 kwi 2015

Do góry
mstrzes napisał(a)

Pięknie Kulki, żurawka i limki - połączenie idealne. Bardzo mi się podoba.
U mnie kostka na obrzeża właśnie sie kładzie. Oby z takim efektem jak powyżej.

Madziu dziękuję i nieskromnie powiem, że też mi się podoba

Wiele czytałam na temat obrzeży rabat...wiem, że kostka nie jest polecana a bardziej kancik jest wskazany...
Ja jestem bardzo zadowolona z granitu i trzymam kciuki aby również u Ciebie wyszło dobrze
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:45, 24 kwi 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Hortensjowa w całości ukończona Czekam na bujny rozrost limek

Pięknie Kulki, żurawka i limki - połączenie idealne. Bardzo mi się podoba.
U mnie kostka na obrzeża właśnie sie kładzie. Oby z takim efektem jak powyżej.
Zachwyt i obawa 19:25, 23 kwi 2015

Do góry
Tutaj później kostka aż do końca - będzie garaż na końcu i nie wiem co z drzewami po lewej...

A to niedokończona rabata a raczej coś czego nie można nazwać rabatą powiecie]

Zachwyt i obawa 19:16, 23 kwi 2015

Do góry
Pani Danusiu ta rada jest bardzo cenna.Prosto i pięknie.Na działce są drzewa .Co z nimi.Na środku grusza i papierówka aż zal bo kompoty mega dla dzieci.Ale może pod nimi coś fajnego?Z przodu beZ.Kiedy zobaczyłam ogród Pani Danusi..... marzenia....zasadziłam wszystko na środku i na to dam chyba korę.wiele jeszcze pracy.Chodniki kostka może za rok.Balustrady taras w domu i ogrodzenia dokoła działki zobaczymy....Proszę pamiętajcie ze laik ze mnie totalny dopiero czeka mnie przeczytanie i przejrzenie Waszych ogrodów.Potem okaże się że wszystko pewnie zasadziłam żle.Potem będzie spadek nastrokupotem znów do dzieła....Ale cóż najsmutniejsze jest to że mam mchu dużo a ziemia generalnie piaszczysta.Sąsiad twierdzi ze wszyscy woół nawozili ziemie a trawa i tak słabo...Zobaczymy.Póki nie ma kostki to nie mam pomysłu jak zadbać o brzegi przy obskurnym trawniku , bo potem nie wymieniać--- kasa...Achhh nie wiem od czego zacząć...Proszę o łagodny wymiar kary))A zdjęcia pewnie też nie tutaj powinny być więc proszę o ewentualne przeniesienie we właściwe miejsce.
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 11:52, 23 kwi 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
ja bym już tej obwódki nie dawała z bukszpanu, będą już formowane cisy
Ice Dance by wystarczyła, będzie bardzie pierzaście
tam masz już kostkę od krzywika (bo nie powiem od linijki), żeby nie było zbyt sztywno

Małgosiu tak naprawdę to chyba cisa nie będzie i wtedy obwódka byłaby ok.
Tak sobie myślałam, że może być za mało miejsca na wszystkie roślinki
Jak będzie kostka to zdecydujemy co i jak
Ogród na Batuty 10:40, 23 kwi 2015

Do góry
Kostka przyjechała
Małż zabiera się za obwódki
Happy !!!!
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 21:12, 22 kwi 2015

Do góry
wietrzyk napisał(a)
Gosia,
a co będzie posadzone na frontowej rabacie. Czy był na nią pomysł, bo nie mogę znaleźć.
Ja bym dała dodatkowe pole na niskie byliny, ale w jednolitym gatunku, żeby nie było misz masz. Bez przedzielania rabaty kostką. Znaczy się kostka tylko po zewnętrznej krawędzi. Coś takiego, żeby uniknąć symetrii

A w ogóle docelowo zrezygnowałabym z trawy na tym kawałku tylko weź pod uwagę, że ja w transie wycinania darni jestem Dodawałabym takie pola od najwyższych do najniższych roślin. Każde pole jednolite rośliny.

Asieńko dziękuję, że zajrzałaś.
O tej trawie to była debata
Trawy nie możemy zlikwidować , mąż tam parkuje autem.I faktycznie może być potrzebne to miejsce, bo mają robić chodnik.Na razie trawa zostaje.Może kiedyś wysypiemy czymś to miejsce.Jednak nie chciałabym samej kostki i szarości, bo z boku trawa będzie zlikwidowana.
Asieńko z prawej strony już trochę poprawiłam linię i wg Twojego planu trzebaby ciut z lewej, jutro zobaczę

A pomysł na tą rabatę już wstawiam

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 20:53, 22 kwi 2015

Do góry
Gosia,
a co będzie posadzone na frontowej rabacie. Czy był na nią pomysł, bo nie mogę znaleźć.
Ja bym dała dodatkowe pole na niskie byliny, ale w jednolitym gatunku, żeby nie było misz masz. Bez przedzielania rabaty kostką. Znaczy się kostka tylko po zewnętrznej krawędzi. Coś takiego, żeby uniknąć symetrii

A w ogóle docelowo zrezygnowałabym z trawy na tym kawałku tylko weź pod uwagę, że ja w transie wycinania darni jestem Dodawałabym takie pola od najwyższych do najniższych roślin. Każde pole jednolite rośliny.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies