Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Między brzozami 09:37, 27 maj 2020

Do góry
SylwoBe, Helen ta magnolia jest taka żółto kremowa i nie mam niestety pojęcia co to za odmiana. Ona była przesadzana jakieś 4 lata temu i po przesadzeniu odchorowała trochę, przemarzła, mam nadzieję że w tym roku w końcu ruszy z kopyta i trochę bardziej pójdzie do góry
Między brzozami 08:22, 27 maj 2020

Do góry
Ale szaleństwo u Ciebie - wszystko idzie do góry i zielenienie.
Podoba mi się Twoja magnolia. Ale kącik z niezapominajkami - fantastyczny.

Gdzie robisz zakupy?
Lepiej późno niż wcale - dojrzewanie ogrodowe 08:18, 27 maj 2020

Do góry
Ta magnolia jest w formie drzewka, i takie kwiaty ma

I myślałam właśnie o innym drzewie jako tło dla niej, bo ona po przekwitnieniu nie jest za ciekawa. I dlatego tu pojawił się jarząb.
Tez wtedy wpakowałam tu śliwowiśnie, bo wtedy pięknie lśni od słońca, najpierw wchó, i potem zachód.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 08:08, 27 maj 2020

Do góry
Odpowiem jeszcze na drzewa kwitnące.
Tych nie planuję.

Tamaryszek nie mój styl.
Magnolia już jedna wykończona na skarpie.
Tulipanowiec - dzięki za pomysł, jednak tez nie mój styl i nie pasuje mi wizka.

Jesoooo!!!! Ile ja się nowych drzew naumiałam!
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 08:05, 27 maj 2020

Do góry
TAR napisał(a)

tak szczerze, to moim zdaniem żaden z nich nie nadaje sie na wygwizdowo, ambrowce i miłorzęby nie lubia przewiewów, Shirasavum dodatkowo na sloncu przypali. laska szukaj dalej.
moj poprzedni ogrod byl podobnie jak twoj taki miedzypolny, ile drzew pochowałam to moje. klon palmowy nie przezył żaden, ani magnolia. tylko brzozy, graby, głogi, tamaryszki, kruszyny i wiązy.

moze pasowałby jeszcze tamaryszek, nie jest nachalny i po kwitnieniu azurowy zielony.

Kasia73 napisał(a)

Mam ambrowca wiatry mu nie straszne

mrokasia napisał(a)
Asiulka, widzę że Cię ciągnie do limonkowo/żółto listnych. Muszę Cię zmartwić - większość w pełnym słońcu będzie przypalana... Klon dodatkowo nie wytrzyma wiatrów.

Magda70 napisał(a)
Klon ginnala wytrzymuje jak na razie. Nad jeziorem wietrznie jak diabli.

amatorodniczka napisał(a)
Polecam miłorząb - u mojej mamy rośnie już dobre 10 lat, nie rośnie tak drastycznie, szybko, że rozsadzi Ci skarpę (myślę..) a jest ładny i efektowne ma listki

Kasya napisał(a)

Ja bym posadziła w takim razie milorzaby... nawet ze 3, takie z odmiany podstawowej, maja fajny pokroj, dosc luźny A dodatkowo łatwo i fajnie można je podcinać żeby nie były zbyt szerokie chociaż i tak nie są
Albo 1 ładnie uformowana glediczja sunburst, takie drzewko o sawannowym pokroju, sliczna jako soliter na duzym terenie
Jak dla mnie to konieczne są drzewa bo będzie ciężko korzystać z ogrodu

Dziewczyny bardzo cenna dla mnie ta Wasza ożywiona dyskusja.
Są za i przeciw, u jednych dają radę, u innych nie.

Widzę, że jednak klon odpada i córa bardziej skłaniam się w stronę Miłorzębu.
Lepiej późno niż wcale - dojrzewanie ogrodowe 07:57, 27 maj 2020

Do góry
Zamykam oczy "koła", otwieram oczy "iskierki"

sylwia_slomczewska - na razie mowa o usunięciu tylko dwóch świerków. I wtedy część gosp zasłaniają te koło warzywniaka, i sosna która zostanie. Zobaczymy - jest jeszcze czas do jesieni, a teraz chodzę, siadam i patrzę co będzie widać.

makadamia - zacznę właśnie od "rysowania", i wtedy stopniowo co się da będę przesadzać.
A co wtedy proponujesz do posadzenia "w języku" - niskie rośliny, czy może właśnie też jakieś krzaki/ byliny itp?

Misia cześć Oj, tak - dzięki Asi, i też Ani - kierunkowi na "język" mam power do działania.
A u Ciebie też brzozy. Czy po czasie oceniasz czy warto je zostawiać?

SylwiaBe - ja pociłam wersje strasznie proste, prostokąty - brrr... na pewno masz już ciekawiej bo obserwuję

Zana - "język" to był impuls od Ciebie - kierunek jeszcze raz dzięki.
A Asia mega to dopieściła i dała propozycję kompleksowej całości.

Ta magnolia kusi aby została "na środku" bo jest cześć głównego widoku z okna, sofy. Nie wiem jaka odmiana, xls padł z zapisami. Jest wysoka, ponad 2 m, ma jasno różowe kwiaty. Ale wtedy przy niej przydałoby się inne drzewo

Są dwa buki: wąski 'Purple Fountain' oraz szeroki "Atropunicea"

Lepiej późno niż wcale - dojrzewanie ogrodowe 22:41, 26 maj 2020

Do góry
Ivo napisał(a)
Chodzę i myślę, chodzę i widzę
Oj będzie się działo - jeszcze raz dzięki.
Uśmiecham się ciągle..
Rewolucja!

c.d. pytań:

1. A magnolia nie może wtedy być między brzozami, bo serce mi ściska aby je wyrzucać. Magnolia mimo że rok u mnie to jest już wysokim drzewkiem.

2. Ten buk wąski, bordo to wąski będzie, i niski jak czytałam. Może jednak zostawić i będzie pasować do sosen?

3. Czyli pęcherznice bordo, w grupach - przy garażu sąsiadów, pod czarnym bzem.
Tylko czy tam nie będzie za ciemno dla nich? Jak był tam żywopłot to właśnie mizerniał najbardziej.

4. A co wtedy za ławką - czym się odgrodzić od sąsiadów? Tuje kawałek (ale do wysokości płotu), trawy wysokie?

Magnolii może być trudno między brzozami. Jaka to odmiana magnolii, robi się sporo miejsca na rabatach, może gdzieś bliżej ją dać? Jarząb przy brzozach to raczej da radę, może podmiankę zrobić?
A buk wąski bordo to jaka odmiana?
Żywopłoty jak planujesz?
Między brzozami 21:58, 26 maj 2020

Do góry
Jaka to magnolia?
Między brzozami 21:39, 26 maj 2020

Do góry
Cześć Misiu, piękna żółta magnolia, taką właśnie bym chciała! Żółtą! Zazdraszczam bardzo
Między brzozami 21:24, 26 maj 2020

Do góry
Magnolia w tym roku zakwitła naprawdę pięknie miała 7 dużych kwiatów

Niezapominajki też dają czadu już chyba 3 tydzień

Lepiej późno niż wcale - dojrzewanie ogrodowe 18:09, 26 maj 2020

Do góry
Ivo napisał(a)

c.d. pytań:

1. A magnolia nie może wtedy być między brzozami, bo serce mi ściska aby je wyrzucać. Magnolia mimo że rok u mnie to jest już wysokim drzewkiem.

2. Ten buk wąski, bordo to wąski będzie, i niski jak czytałam. Może jednak zostawić i będzie pasować do sosen?

Tylko czy tam nie będzie za ciemno dla nich? Jak był tam żywopłot to właśnie mizerniał najbardziej.

4. A co wtedy za ławką - czym się odgrodzić od sąsiadów? Tuje kawałek (ale do wysokości płotu), trawy wysokie?

Oho, zaczyna się
Podchody pt.: "jak uratować wszystkie rośliny i żadnej się nie pozbyć?"

Iwonko, po mojemu, to za dużo chcesz tam zmieścić. No ale pewnie na świerkach skończyła się Twoja cierpliwość. Pomyślimy jeszcze o tych drzewach.

Jeśli w rogu jest ciemno, to żółte pęcherznice byłyby lepsze.
Albo w ogóle posadzić żywopłot po całości.
Przerwa na kawę... 17:45, 26 maj 2020

Do góry
Iwonka cóż mogę nowego napisać
to ,że pięknie ,to wiadomo i jeszcze cały czas dopieszczasz rabaty

Magnolia cudowna -mam na nią ochotę po Twoich fotkach
pokaż posadzonego klonika ,pliss
Lepiej późno niż wcale - dojrzewanie ogrodowe 16:44, 26 maj 2020

Do góry
Chodzę i myślę, chodzę i widzę
Oj będzie się działo - jeszcze raz dzięki.
Uśmiecham się ciągle..
Rewolucja!

c.d. pytań:

Przerwa na kawę... 16:35, 26 maj 2020

Do góry
popcorn napisał(a)
Piękna magnolia, chyba się skuszę jak gdzieś zdybię? Ładnie macie, wszystko bujne i kwitnące! pozdrawiam
u ciebie też niedługo będzie ładnie i zielono. Pędzisz jak petarda z robotą.
Przerwa na kawę... 16:20, 26 maj 2020

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Magnolia najpiękniejsza, połączenie masełka, różu i zieleni cudowne.
Cherry fluff po ubiegłorocznym kiepskim sezonie teraz wreszcie ma lepszy start.

Mrozowe straty dopiero teraz widzę
bardzo mnie cieszy, że Anula wtedy tak ją zachwalała bo szczerze to nie zwróciłabym uwagi na patyk za takie pieniądze. A tu okazało się że był tego wart.
Z Cherry mówisz coby dać jej szansę? Podsypujesz obornikiem owczym jeżówki? Te od ciebie co dostałam to potwory już są.
Przerwa na kawę... 16:05, 26 maj 2020

Do góry
Piękna magnolia, chyba się skuszę jak gdzieś zdybię? Ładnie macie, wszystko bujne i kwitnące! pozdrawiam
Lepiej późno niż wcale - dojrzewanie ogrodowe 13:54, 26 maj 2020

Do góry
Ivo napisał(a)

Pytania:
1. Jarząb przesunięty do "języka"?
tak

2. Buk czerwony "szeroki" idzie na tył działki wraz z magnolią?
Tak, ale dopiero teraz mi się przypomniało, że to nie jest dobre zestawienie, bo magnolia woli kwaśno, a buk zasadowo. Ale potrzebowałam jakiegoś zielonego drzewa, które oddzieli od siebie bordowego buka i bordową śliwę.

3. Buk czerwony wąski - zostaje w miejscu?
Zapomniałam o nim
Może iść za gospodarczy?

4. Żółte pęcherznicy z tyłu mają zniknąć? Nie widać ich i tak teraz bo zasłaniają świerki przy warzywniaku
mogą zostać

5. Bordo pęcherznice - co z nimi?
Posadziłabym je w trzech grupach w tym lewym górnym rogu.

6. Ten prostokąt koło jabłoni to ławka?
Tak jest

Asia, a możesz odesłać plik?
Bo tu ciężko niektóre rzeczy widać...

Zaraz
Przerwa na kawę... 11:31, 26 maj 2020

Do góry
Magnolia najpiękniejsza, połączenie masełka, różu i zieleni cudowne.
Cherry fluff po ubiegłorocznym kiepskim sezonie teraz wreszcie ma lepszy start.

Mrozowe straty dopiero teraz widzę
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 09:24, 26 maj 2020

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Takie drzewka po googlaniu wysuwają się na prowadzenie:

QAmbrowiec Amerykański Aurea

Klon Aureum Shirashawy

No i Milorzab

tak szczerze, to moim zdaniem żaden z nich nie nadaje sie na wygwizdowo, ambrowce i miłorzęby nie lubia przewiewów, Shirasavum dodatkowo na sloncu przypali. laska szukaj dalej.
moj poprzedni ogrod byl podobnie jak twoj taki miedzypolny, ile drzew pochowałam to moje. klon palmowy nie przezył żaden, ani magnolia. tylko brzozy, graby, głogi, tamaryszki, kruszyny i wiązy.

moze pasowałby jeszcze tamaryszek, nie jest nachalny i po kwitnieniu azurowy zielony.
Przerwa na kawę... 06:57, 26 maj 2020

Do góry
inka74 napisał(a)
Capić nie capi, kolor ładny ale kłaki faktycznie nie do opanowania. Może lakierem potraktuję? ))

A z ogrodowych rzeczy. Skończyłam sprzątać następną rabatę. Jutro zielone wybierają więc trzeba było się sprężyć.

Magnolia Sunsation mnie zachwyca. Jeszcze 9 kwiatów będzie.

A moja kilka dni temu dostała mrozem i po kwiatach
Niedługo to będziemy się spodziewać przymrozków nie do ogrodników a do apostołów
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies