Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Rozplenica japońska - Pennisetum alopecuroides 06:01, 07 wrz 2016

Do góry
Mirela piękna ta Twoja rozplenica
Ogród Mirelli 22:32, 06 wrz 2016

Do góry
dominika_ napisał(a)
O ja Cię.. Mirellko jak wszystko ładnie Ci się rozrasta,powiedz mi co to za trawa w kolorze "purpury" i z ciemnymi czarnymi kłosami?

Domi to rozplenica Purple Majesty - jednoroczna.
Dostałam nasiona od Alicji, więc jest z własnego wysiewu
U Agi - czyli słońce i piach 22:09, 06 wrz 2016

Do góry
Ale zaniedbałam swój wąteczek zalatana jestem bo muszę przygotować się do wyjazdu i ogród na 3 tygodniową nieobecność jadę z dzieciami nad morze do sanatorium! Mam nadzieję że będzie fajnie!
A teraz odpowiadam
Kasya napisał(a)

Ale masz piękne te aksamitki
One są niedoceniane moim zdaniem
na początku miałam ich nie sadzić ale to był prezent i fajnie w sumie wyszło.
jolanka napisał(a)

Aga, kogo tam zakopałaś ? jak rozmiar 38 to chyba nie eMa
tajemnica....
asiak napisał(a)
Co to za trawka z tym butem?
to rozplenica Hameln, była sadzona na jesieni a na wiosnę przesadzana.
hindsight napisał(a)

Jolanka, no nie mogę

Aga, piękne rozplenice!
dzięki Domi! A Jola to od razu chciałabym wszystko wiedzieć! To będzie moja tajemnica
alis napisał(a)

Jolanka no coś Ty, gdzieżby eMa śmiała, kto by dołki potem kopał i taczki pchał
Alu, muszę Cię rozczarować! To ja dołki kopię i taczki pcham...i nawet swoją taczkę już mam!

A przepraszam - skłamałam! Pod klona trochę kopał
Pogubiłam się po drodze... 21:25, 06 wrz 2016

Do góry
Ciekawa jestem, jak Wy te wszystkie siewki rozpoznajecie ja nie wiem czy to chwast czy cos usilnie chce żyć Chyba, powtarzam, chyba mam siewki szałwii, wydaje mi się, że rozplenica mi się wysiała Mozliwe to?
Jestem w polu 20:35, 06 wrz 2016

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Rozplenica Moudry (z tych dużych) nie zawsze zakwita.

Dobrze wiedzieć Gruszeczko. Ty zawsze na staży
Gożdzikowa - wiejski ogród 18:01, 06 wrz 2016

Do góry
Ja ogrodowo dziś rowniez byłam zajęta. Jedna małą rabatkę przemeblowałam na hortkowo -trawkową. I jeszcze trochę malin do domu. i wiaderko ziemniaków.

Fasola z poplonu kwitnie, przed zimą będzie szparagówka! Rozplenica się wysiała, będa nowe sadzonki. Zdjęć nowych nie ma. Nie było czasu.

Ogród z rzeźbą 17:05, 06 wrz 2016

Do góry
Ewa trudno mi na razie powiedzieć coś na temat bodziszka Rozanne, bo on niedawno posadzony. W każdym razie zaskoczył mnie tym kwitnieniem. Jeżówki Caribbean wyrosły wysokie i teraz się kładą, trzeba je podwiązywać, ale to akurat mniejszy problem. Nie za bardzo mi się jednak podobają kolorystycznie, może to też kwestia kompozycji. Realizacja mojej wizji mnie rozczarowała, może znajdę dla nich w przyszłym roku inne miejsce i inaczej je ocenię. Później wkleję fotkę, jak teraz wyglądają.

Asia te jeżówki to jak najbardziej Green Jewel. Trawa to rozplenica kupiona w ubiegłym roku jako Viridescens, aktualnie zaczyna wypuszczać czarne koty. Były jeszcze dwa egzemplarze, ale poszły sobie zimą w inny świat. A ta została i rozrosła się do monstrualnych rozmiarów. Miejsce zaginionych rozplenic zajęły inne, kupowane w tym roku rośliny i zrobił się taki trochę misz-masz.

Iga witam Cię u siebie serdecznie. To drzewo to ogromna, stara sosna, a z racji tego, że z podstawy rozchodzą się trzy pnie została nazwana Trzy Siostry. Ten bluszcz jest czwarty rok, przez pierwsze dwa lata w ogóle nie chciał się piąć i kiepsko przyrastał, ruszył dopiero w ubiegłym roku. I tak podobno z bluszczami jest, potrzebują czasu na porządne ukorzenienie się i trzeba je samym sobie zostawić, potem same zaczynają się czepiać i wspinać. Był jeszcze jeden egzemplarz od przodu, ale pan który obcinał gałęzie sosny wyrżnął również nie wiedzieć czemu bluszcz. Wykopałam go wtedy, przesadziłam i nawet zaczął odbijać.

Jako, że masz leśny ogród zalinkuję Ci stronę do mojej cienistej rabaty hostowej, może Cię coś zainteresuje/zainspiruje (na samym dole strony):

https://www.ogrodowisko.pl/watek/6733-ogrod-z-rzezba?page=250

Aga tradycyjnie dziękuję Ci za Twe ciepłe słowa. Ale zawsze powtarzam, że to w dużej części zasługa takich a nie innych kadrów
Jestem w polu 16:25, 06 wrz 2016

Do góry
Warmia napisał(a)

Niestety nie mam pojęcia co jej może być. Moje kwitną od zawsze. Nic specjalnego z nimi nie robię. Podlewane są jak inne rośliny u mnie. Rosną od południowego zachodu i zachodu. Nigdy nie musiałam się zastanawiać nad ich kwitnieniem.

Rozplenica Moudry (z tych dużych) nie zawsze zakwita.
Skąpana w słońcu 13:02, 06 wrz 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Przerzucania ziemi nie zazdroszcze. Piękna trawe wyhodowałas ale to chyba nie rozplenica bo kłosów nie widac.

Ciężka to praca ale i dużo satysfakcji. Moja działka jest narożna i jestem bardzo widoczna. Na szczęście rosną już tuje. Czasami mnie ktoś zagada i różne są wypowiedzi. A po co pani to robi, tak się pani męczy? Są też i takie - Będzie pani miała piękny ogród. Oj wtedy dostaje skrzydeł

to jest rozplenica i dopiero nieśmiało wypuszcza kotki

Roslinki cieszą oko

Ogród dla moich synków 12:14, 06 wrz 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
Monika tu jest moc cudnie jest

Z dużym opóźnieniem, ale bardzo dziękuję Wiesz, mam takie miejsca u siebie które średnio mi się podobają, ale stipa z jeżówkami i Palibinem, bardzo.

Basilikum napisał(a)

a co do starosci to wczoraj sobie tak rozmawiam z kolezanka i postanowilysmy pojechac kawalek rowerami, wxciagam swoj aona pyta czy mam akumulator. Mowie jej, ze akumulator kupie jak bede miec 70 lat (bo teraz mam sile pedalowac) a ona na to- to dostaniesz nowy rower na urodziny za rok hihih

Taka koleżanka to skarb prawdziwy Tylko jak będziesz miała doła to nie idz do niej, bo na antydepresantach wylądujesz

Basilikum napisał(a)
tak tak Aelia ma racje, piekne widoki

Dzięki Izuniu

Kawa napisał(a)
Monia ale cudna ta perovskia na rabacie
hortki piękne koffam je

Perovskią warto mieć, ale polecam niższe odmiany bo moja Blue Spire wykłada się przy wietrze i łamie.

jolanka napisał(a)
Hortensje cudnie Ci sie rozrosły U mnie lubelskie róże kwitna jak g...pie

Miło mi Jolu, że Ci się podobają. A lubelskie wiadomo...najlepsze

anbu napisał(a)
Monia super hortki

Dzięki Aniu To ich pierwsze kwitnienie W przyszłym roku bardziej o nie zadbam, np. więcej wody.

anabuko1 napisał(a)
Pięknie juz ten szpaler hortensjowy wyglada.Dużo maja kwiatów.
Jednak lepiej zapłącić ciut wiecej i mieć rosliny większe i szybciej cieszyć się większością ich kwiatów

Aniu, one były po 8zeta i średniej wielkości, tylko tyle że były ładnie rozkrzewione.
Pisałam już chyba jak je kupowałam i o cudownym rozmnożeniu w samochodzie? Otóż, miałam na kartce napisane 9 sztuk, w szkólce załadowałam na wózek 9, pani sama policzyła 9, zapłaciłam za 9 i na FA też jest 9. Przy wyładunku z samochodu na działce okazało sie że jest 10 sztuk hortek No i posadziłam 10. Kłania się liczenie do 10, ale co śmieszne to nie tylko u mnie

MirellaB napisał(a)
Monika silverki super. Proponuję posadzić przed nimi rozplenice Hameln na przemian z jeżówkami
Pięknie u Ciebie w ogrodzie

Też skłaniam sie do traw. Na targach była taka fajna mała Hameln ale zapomniałam nazwy

katel napisał(a)

U Bozgi możesz sobie zobaczyć jak z rozchodnikami lub czerwonymi kulistymi berberysami wyglądają. Ja lubię na kolorowo to coś czerwonego bym dała, berberysy, czy Red Baron albo hakone - jak ona mi się nieziemsko podoba są odmiany które się jesienią przebarwiają na czerwono np. Naomi, Nicolas, Sunny Delight - tylko wtedy to i hortki już chyba będą czerwonawe. Rozchodniki też są o ciemnych liściach - dobrze że to Ty musisz podjąć decyzję

Kasiu, dzięki wielkie! Trawki takie jak hacone to dobry pomysł chyba. Tam jest półcień. Obok będzie jeszcze rabata przy tarasie z czerwonymi żurawkami i nie chcę przesadzić z tą czerwienią.

iwka napisał(a)
mi bardzo podobają się podsadzone trawami, u siebie mam anabelki, a przed nimi rozplenice little boy, ale u Jagody to jest czad , może kiedyś i u mnie tak się rozrosną

Dzięki Iwciu, widziałam u Jagody, faktycznie ma jest czad
Dzięki tobie mam trzeciego kandydata: rozplenica Little Boy.

olga80 napisał(a)

o i jak pieknie

Dziękuję Tereniu Fajnie, że się podoba.

Alicja169 napisał(a)
Dawno tu nie byłam, a zrobiło się przepięknie
W ogóle dość rzadko bywam gdziekolwiek, bo zajęć mnóstwo i czasu brak.

Przed hortensjami dałabym czerwone berberysowe kulki , chyba admiration się zwą.
te stipy to sama wyhodowałaś ? cudne

Miło mi Alu Jak widzisz, ja też rzadko bywam nawet na swoim wątku. Po miesiącu wzięłam się za odpisywanie
Jesteś juz drugą osobą która radzi mi berberysy. Dzięki i biorę je pod uwagę

malgol napisał(a)
Tż myślę ,że berberysy dobrze by wyglądały ,ale ponieważ zima są łyse to może żurawki albo jakies turzyce?W kontrastowych barwach?
A skąd masz tyle Stip? Sama siałaś czy kupowałaś gotowce?

O, i Ty Gosiu też radzisz berberysy. dzięki
Stipę dostałam od naszej Ani, chyba 7 takich małych bździnek i tak pięknie się rozrosly

Zana napisał(a)
Jakże ja mogłam przegapić tak piękne fotki jeżówek, hortensji w stipie!

Dzięki Zana Chyba posadzę więcej stipy za rok, bo większości ten kawałek rabaty najbardziej się podoba

Kawa napisał(a)

noooooooooo piękne

Miła jesteś

L00zak napisał(a)
Ale kolorowo Pięknie

Dzięki Michał

ag_zie napisał(a)
I ja zaglądam

Cieszę się Aga, że jesteś Fajnie było Cię poznać osobiście na targach.
Walczę z ogrodem :) 07:52, 06 wrz 2016

Do góry
Rozplenica Black Beauty

Skąpana w słońcu 06:43, 06 wrz 2016

Do góry
Przerzucania ziemi nie zazdroszcze. Piękna trawe wyhodowałas ale to chyba nie rozplenica bo kłosów nie widac.
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 05:42, 06 wrz 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Wierszyki jak zwykle nie dosyć że wesołe to i bardzo życiowe.. .. tu do Was pasuję. brykać ile się da.. i jak się da.. bo buła sama się nie zrobi.. szczególnie od wożenia autem i grzania się do słoneczka.. Za tą buła idzie w parze młodość psychiczna.. a tej Tobie i Zbyszkowi nie brakuje.. mam nadzieję, że uda mi się brać z Was przykład. Nie jest to łatwe.... ale się nie poddaję.

Anuś Tob ie nie grozi zastój w mięśniach ani w umyśle, jesteś na stałych obrotach, i mimo tego, że przywiązana do kompa całodniowo, masz jeszcze humor i werwę, i jedynie na co sie uskarżasz, to na to, że doba jest za krótka. Muminki dają porządnego kopa, zwłaszcza jak się ruchowo "usamodzielniają."

Na "usamodzielnienie" najmłodzszej pociechy w rodzinie muszę czekać co najmniej pół roku jeszcze. Własnie minęło 6 miesięcy od urodzenia.

Rozplenica i zebrinus powstały z martwych na początku czerwca- to jednak ciepłolubne rośliny. No i mam szczotki!

Ogródek Iwony II 23:25, 05 wrz 2016

Do góry
Aniaaa napisał(a)
Tylko,że rozplenica Hameln czy Moudry są duże,rozłożyste więc jakaś mniejsza odmiana jedynie na podsadzenie drzewka.

Aniu, pod tym bukiem nie ma dużo miejsca. Ewie chodziło o takie połączenie:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712391491382/
Przyznam, ze fajne. Ale drzewko - to lizak na nodze, a buczek u mnie jest od dołu w listkach i to strona północna, na granicy słońca i cienia... Ale myślę, ze przy klonie przy tarasie (południe) mogłoby to dobrze wyglądać na innej rabacie.
Na razie nie ma co roztrząsać, bo rozplenicy nie kupiłam
A ta jedna, co mam - niech zostanie tam, gdzie jest
Moundry za to wielka urosła, zakładając, ze z nasionek w marcu. Tylko nie kwitnie, ale ładnie wygląda mimo to

Ogródek Iwony II 22:47, 05 wrz 2016
Do góry
Tylko,że rozplenica Hameln czy Moudry są duże,rozłożyste więc jakaś mniejsza odmiana jedynie na podsadzenie drzewka.
Ogródek Iwony II 22:43, 05 wrz 2016

Do góry
bacowa napisał(a)

Fajnie tutaj wygląda Lime M, ale jej namnożyłaś!!!. Rozplenice widziałam

Co to za trawa pod tym bukiem ? Fajnie by wyglądała tutaj rozplenica. Zobacz na ostatnich fotach (ogrod mały ale pojemny)jak Przemek ma podsadzone drzewka ..., rozplenicą właśnie.

Pod bukiem posadziłam sadzonki ptasich łapek. Na razie malutkie, z podziału.
Widziałam u Przemka rozplenice. Najpierw muszę dokupić. Widziałam w szkółce, ale nie kupiłam, na razie mnie tam nie będzie
Wiedziałam, ze będę żałować, że wyszłam bez nich
Hameln ładne po 12 zł. Z kotkami...
I były ładne Gracilimusy, ładniejsze, niż te bidaki, co przez net kupiłam w maju. Też po 12 zł .
Lime M są bardzo wdzięczne do podziału. W tym miejscu mi najładniej rosną. Teraz z nasadzenia jestem zadowolona
Twój pomysł zrobienia dywanu pomiędzy kulkami bardzo fajny.
Jestem w polu 21:58, 05 wrz 2016

Do góry
Sylvana napisał(a)
A to może wiesz czemu moja rozplenica się na mnie wypięła i nie kwitnie?

Niestety nie mam pojęcia co jej może być. Moje kwitną od zawsze. Nic specjalnego z nimi nie robię. Podlewane są jak inne rośliny u mnie. Rosną od południowego zachodu i zachodu. Nigdy nie musiałam się zastanawiać nad ich kwitnieniem.
Jestem w polu 21:49, 05 wrz 2016

Do góry
A to może wiesz czemu moja rozplenica się na mnie wypięła i nie kwitnie?
Rozplenica japońska - Pennisetum alopecuroides 15:13, 05 wrz 2016

Do góry
Witam,
czy rozplenica japońska Hameln jest tylko jeden rodzaj ?
Bo widziałam już i białe i lekko różowawe a i jedna i druga to Hameln.
Chciałabym kupić lekko różowe do rozchodników, ale zastanawiam się jak to sprawdzić u sprzedawcy.
Pozdrawiam
Ania
Borówcowy raj 13:59, 05 wrz 2016

Do góry
to się ciesz że nie kwitnie bo podobno pachnie padliną

Piekna ta rozplenica z jasnymi kotami!!!! i pięknie u Ciebie...ide do ścianki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies