Kasya podpowiedziała by doniczki przed zadołowaniem przesadzić w większe donice, bo z pewnością mają poprzerastane korzenie - oczywiście miały. Wszystko czego nie sadzę teraz potraktowałam w ten sposób. Po pierwszych przymrozkach jeszcze okopczykuję
To dobry pomysł z tym przesadzeniem w większą doniczką przed zadołowaniem
Ten sposób z sadzeniem warstwowym znam, ale nie zastosowałam u siebie. Chciałabym, żeby bylinowe i cebulowe rosły u mnie między trawami ozdobnymi. Na razie spróbowałam, ale nie do konca jest to o co mi chodziło.
Po pierwsze powinnaś tę glebę rozlużnić i tam gdzie sadzisz trawy podnieść nieco , niedużo wystarczy pewnie 20 cm. Jak tej glinie dosypiesz piasku (lekko ziarnisty musi być) trochę, będzie dobrze. Trawy lubią wilgoć, szczególnie miskanty pięknie rosną jak mają stały dopływ wody, ale nie lubią podmakania, stania w wodzie. Po prostu wtedy korzenie im wygniwają.
Ja wszędzie u siebie na rabatach podnosiłam grunt ile mogłam, choćby tylko 10 cm.
Drimeth, miskanty bardzo dobrze rosną na glinie. Sadziłaś wcześnie, więc odpada problem kiepskiego ukorzeniania się przed zimą. W ubiegłym roku było bardzo suche lato. zapewne je podlewałaś. Czy one miały przyrosty w trakcie sezonu?
Korzenie mogły wygnić zimą z nadmiaru wilgoci. Nie nawoziłaś czasem ziemi na działkę bez przeorania nawiezionej z ziemią rodzimą? Czasem się zapominao konieczności przemieszania nawiezionej ziemi z rodzimą i pod kilkunastocentymetrową nawiezioną ziemią jest zbita martwica nieprzepuszczająca wody wgłąb.
Rozplenica na glinach świetnie rośnie. Trzcinniki i prosa rózgowate po deszczach się rozkładają- potrzebują podpórek w postaci sztywniejszych roślin.