Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:19, 12 paź 2015

Do góry
Siałam, dawno temu, kiedy to głównie siało się trawnik. Najpóźniej siałam w listopadzie i wzeszła w grudniu. Kilka dni ocieplenia małego wystarczyło aby się zazieleniło. Z rolki kładłam najpóźniej 4 grudnia, a ogród zakładałam najpóźniej 8 stycznia, wtedy grudzień był ciepły i śniegu nie było. To moje rekordy.

Ma szansę, jak ci zależy.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:09, 12 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Eee, niekoniecznie Przyjdzie ocieplenie, na pewno, zawsze przychodzi.
Ja jeszcze mam tyle do sadzenia, cały ogród I trawę do położenia. Na razie jestem w rowach pokopanych celem nawadniania, jak wyjdę z ziemi za dwa dni - będzie dobrze A potem już z górki.

Danusiu pomogę jak chcesz w sadzeniu...
Kładziesz trawę z rolki, a powiedz mi czy trawa z nasion ma szansę się jeszcze przyjąć? Korci mnie posiać jeszcze przed zimą. Sialas kiedys tak pozna porą?

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:07, 12 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Powinnam:
Nie robię nic Nie daję przykładu i nie przykładam się.

... a co!
W końcu panna o'Hara nauczyła nas cudownego usprawiedliwienia, mawiając:
"Pomyślę o tym jutro!"

PS Siadam obok Ciebie i też się nie przykładam
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 18:03, 12 paź 2015

Do góry
Na 4 stronie zauważyłam metalową balię i kotka, który mi się spodobał Widok domu też, fajny wjazd. Jak kotek teraz wygląda? Ja tęsknię za kotkami, ale teraz mieć ich nie mogę..stare odeszły. nowych nie ma.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:55, 12 paź 2015

Do góry
Powinnam:

- posadzić cebule do donic
- zebrać liście z trawnika i roślin
- zamieść ulicę
- sprzątnąć garaż
- posegregować śmieci, bo w środę zbierają
- zrobić projekt nowoczesny
- ściąć pomarznięte byliny (zawilce)
- znieść z balkonu to, co oklapło, resztę zamieść, ogarnąć
- posadzić zapasy które mam

Nie robię nic Nie daję przykładu i nie przykładam się.
Katalpa - Catalpa 17:48, 12 paź 2015

Do góry
cris6 napisał(a)
Witam wszystkich na wiosnę posadziliśmy dwie Catalpy. Jedna pięknie rośnie ale druga praktycznie nic. Zakupione z tego samego miejsca o tej samej wielkości. Sadzone były na wiosnę jeszcze nie miały liści. Czy ta Catalpa choruje ?

Catalpa która ładnie rośnie

Wywal szmatę z rabaty i popraw zdrowotność gleby przekopując z kompostem, ściółkując i pozwalając roślinom oddychac. (korzeniom)
Katalpa - Catalpa 17:47, 12 paź 2015

Do góry
Zosiutek napisał(a)
No właśnie od samego początku zaczęło się tak robić...podlewane było...

Jeśli sadzone w upały to ugotowały się w temp i słońcu. Opisz dokładnie kiedy sadzone, co z nimi robiłaś, może zalane, może za głęboko posadzone, może zasolone, bo nawozy z trawnika spływały, może choroba grzybowa, może kwaśny deszcz spadł, może samolot spuścił paliwo nad twoim domem, może za słabe korzenie miały, może nie podlane tuz po posadzeniu, a potem i upał załatwił. Więcej powodów nie znam.
Katalpa - Catalpa 17:43, 12 paź 2015

Do góry
anna_trzeciak napisał(a)
witam serdecznie, a czy to prawda ze Katalpa odstrasza owady? znaja Państwo jeszcze jakies inne drzewa lisciaste godne polecenia odstraszajace owady?

Nie ma drzew odstraszających owady, ale jakie owady, szkodniki czy wszystkie owady, czy komary? To jakaś bzdura. Napisz o jakie owady chodzi? Pożyteczne czy szkodliwe czy może pszczoły?
Drzewa przyciągają owady raczej.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 17:41, 12 paź 2015

Do góry
Dużo się zmieniło na bardzo, bardzo lepsze, ciągle mi się zdaje że jeszcze jakby ziemi brakuje jakiegoś uzdrowienia...glina to była? na niej trudno rośnie, wiem bo sadzę...ale ogród dojrzewa cudnie No oczywiście musiałam wpaść, chętnie bym go zobaczyła na żywo. Może będę u Irenki
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:37, 12 paź 2015

Do góry
Katkak napisał(a)
Trochę się martwię bo w sobotę przesadzałam swoje wyhodowane z odkładów hortensje Limelight do przedogródka i podzielone Ice Dance. Myślisz, że przeżyją Danusiu? Planowałam jeszcze dość sporego cisa przesadzić. Co o tym myślisz Danusiu? Można jeszcze przesadzić go, czy już lepiej dać sobie spokój i zaczekać do wiosny? Formuję go na niwaki (po raz dziesiąty obejrzałam jak w odcinku Ogród z lustrem formujecie starego cisa i wreszcie się odważyłam ).

Hortensjom na pewno będzie lepiej w gruncie a więc Kasiu to dobra decyzja..Na pewno przeżyją, ogać je korą w duże mrozy dla pewności, ale nie teraz, za ciepło.

Z cisem zwłaszcza dużym to bym dała spokój, bo szkoda by było. Lepiej wiosną. Masz go w wątku pokazanego?
Eupatorium purpureum - sadziec purpurowy 17:33, 12 paź 2015

Do góry
Sadziec przezimuje, trytoma do doniczki i do garażu, ja tak zimowałam w zeszłym roku.
Mój ogród - trudne początki - Paula 17:31, 12 paź 2015

Do góry
Paula, nie przejmuj się, ja mam wielki ogród w toku...Rowy pokopane, nogi można połamać. Pogoda załamała się chwilowo, zawsze tak jest. Odczekamy i będziemy działać dalej.

Jak chcesz na już, to bierz kogoś do pomocy, kopania, będzie szybciej.
Katalpa - Catalpa 17:29, 12 paź 2015

Do góry
Jeśli zdjęcie aktualne to przymrozek albo susza, czyli nie podlewało się?
Brzoza - Betula 17:28, 12 paź 2015

Do góry
A ja bym zwykłej nie sadziła, szkoda miejsca, to chwast chociaż lubię brzozy, ale śmieciuchy z nich ogromne. Ciągle z nich coś leci, jak nie gwiazdeczki zapychające rynny, to "robale", potem liści co niemiara. Szkoda gadać, ja na pewnej działce wykarczowałam 1300 brzóz i osik póki można było (dozwolony wiek ponieżej 8 lat) i będę klientowi sadzić szlachetne drzewa. Bez żalu a raczej ucieszyłam się.
Tulipanowiec - Liriodendron 17:24, 12 paź 2015

Do góry
Nie sadź ani jednego ani drugiego. Posadź krzewy.
Drzewo zapuści korzenie w rurę, bo wodę poczuje i po rurze za kilka lat.
Jarząb pospolity 'Pendula' 17:23, 12 paź 2015

Do góry
Ambrowiec kocha wodę.Grujecznik też. Brzoza jest najlepsza, oddziel korzenie czymś. Podlewaj, Bez podlewania nie da rady, nic nie urośnie.
Kule, ozdoby, płotki, rzeźby do ogrodu 17:20, 12 paź 2015

Do góry
No widzisz, u mnie na każde pytanie i temat wyciągam zdjęcia z rękawa (własne zdjęcia dodam) jak na zawołanie. Kombinuj.
Kule, ozdoby, płotki, rzeźby do ogrodu 17:20, 12 paź 2015

Do góry
Nigdzie takich nie można kupić, to indywidualne wykonanie na potrzeby ogrodu na Chelsea Flower Show, takie same widziałam w hotelu w Egipcie, kilka lat po wystawie i pomyślałam sobie, że projektant ogrodu był chyba w tym samym hotelu

Mam nawet zdjęcie i byłam także na tej wystawie, gdzie parasolki to była swoista "rzeźba ogrodowa" - dekoracja ogrodu, projekt Diarmuid Gavin, Chelsea Flower Show 2008.

Gdy się przyjrzysz dokładnie, zobaczysz jak to jest zrobione. Potrzebny drut, siatka druciana, rury i spawarka.

Egipt

Kule, ozdoby, płotki, rzeźby do ogrodu 17:19, 12 paź 2015

Do góry
lukasz_marzena_sobczyk napisał(a)
Witam, proszę o pomoc gdzie możne ewentualnie kupić takie parasolki jak na zdjęciu, zdjęcie z gazety. pozdrawiam
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 17:15, 12 paź 2015

Do góry
Smaragdy w zasadzie nie szyszkują (chyba że straszna susza to może to wystąpić), a to całkiem co innego, natomiast biorąc pod uwagę suszę jaka jest i była oraz nad wyraz wysokie temperatury, to co pokazałeś wzmogło na pewno brak podlewania i pogoda, ale jest to objaw naturalny.

cyt: Skłonności do brązowienia igieł w zimie nie ma natomiast inna popularna odmiana tui sadzona na żywopłoty - tuja Szmaragd.

To zdanie jest zupełnie błędne i ten co napisał art. nie ma racji w żadnym wypadku. Co rozumie przez brązowienie? nie wiadomo.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies