Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :) 10:47, 06 lip 2018

Do góry
Też byłam i widziałam tą cenę i naśmiewałam się na głos
popcorn napisał(a)
Krew mnie zalała w banku, znowu, znowu nic nie załatwiłam. powinnam im robić antyreklamę heh... i będę, ale to jak się spotkamy na żywo

Pracuję jeszcze trochę i nadrabiam zaległości z urlopu w międzyczasie kupiłam na wyprzedaży w casto samopylne kiwi szt. 2 i orzecha laskowego, po 6 zł były jeszcze orzech włoski, jakaś śliwka, aronie, jagody goji itp. warto!

Za to trawy sprzedają w "promocji" po 42 zł/doniczka, przyschnięte miskanty... żenada zwłaszcza że te wszystkie rośliny padną w tym upale, bo kto to kupi?

Kończę i idę podlewać moje doniczkowo I przeglądać kolejne projekty
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:30, 06 lip 2018

Do góry
Wszystko mi sie juz placze... glowa boli od myslenia - Danusiu pomoz!!! Zapalone ogrodniczki pomozcie!!! Coz taki los nowicjuszy. Powoli jednak dochodze do punktu, ze nic nie wiem, czyli do celu

Otoz- moj kacik na hustawke (oblozony kora kamienna) postanowilam obsadzic anabelka i pieciornikami, z kazdej strony. Szalu nie ma. Na poczatku wsadzilam w ten kat Kaline - 4 szt. w metrowym odstepie, dalej Po dwie krzewuszki rozowa i czerwona- i.... lipa, nie przemawia do mnie. W zapasie mam jeszcze hosty, dwie wisnie niskie kuliste, pelno carexsow sinych i miskanta grackiego.

Po oczytaniu sie tutaj pokusilam sie na hortki limki (4szt, Co 90cm, z przodu) oraz miskanty gracki (3szt., Co metr, z tyl) i zrobilam dalej rabatke- po srodku boku ogrodu. Posadzilam je na przemian. Moze byc.

1) Co upiekszy/ozywi kacik hustawkowy?
2) jak polaczyc (ksztalt, roslinki) te dwie rabatki w jedna przedluzona rabate?

Teren: sloneczny, pol-zach., bok ogrodu 25m, tuje szmaragdy jako zywoplot.

Z gory dziekuje 1000-krotnie za wszelkie pomysly, insynuacje, dyskusje!!!

Ogród Małej Mi 2017 10:11, 06 lip 2018

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Piękna para ... i już Grześ poszedł w ludzi..

Wygląda na to, że synowa się bardziej z nami integruje
Mój mały ogródeczek :) 09:49, 06 lip 2018

Do góry
Mieczyki w pełni
Mój mały ogródeczek :) 09:46, 06 lip 2018

Do góry
Witam po przerwie ale ostatnio cos mi czasu brak
Paee2 wczorajszych fotek
Przedziwny Ogród 09:29, 06 lip 2018

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Floksy u mnie jeszcze całkiem w lesie a Twoje w rozkwicie Kolorów moc przepięknych Pospacerowałam i pozdrawiam

Witaj Malgosiu. W tym roku moje floksy są trochę przygaszone suszą. Wieczorami wszystko podlewam na 2-3 powtory, ale deszcz dla nich i tak jest bardziej wartościowy. A u mnie jest z nim krucho. Jeżówki dają kolor...

Tu ma być ogród :) 09:20, 06 lip 2018

Do góry
lindsay80 napisał(a)

hmmm, nie znałam takiego określenia.
Ale jestem pewna, że ten konkretny owoc był ok, a popękał po tym chłodnym okresie, tak wygląda

Ja podlewam gnojówką pokrzywową co jakiś czas, a pryskam OW

Ten owoc nie jest z kwiatu staśmionego,tamte wyglądają trochę inaczej, są całe zdeformowane. Jak będę takie mieć, zrobię zdjęcie. Twój jest ksztaltny, a popękał nie od chłodu, tylko dlatego że w pewnym momencie dostał sporą dawkę wody, o wiele większą niż wcześniej i nastąpił gwałtowny przyrost.
Edytko, a wykorzystujesz oberwane liście pomidora do robienie gnojówki? Dobra do podlewania na etapie owocowania.
Choroby i szkodniki pomidorów, pomidor 09:04, 06 lip 2018

Do góry
Na tym samym krzaku jest też taki pomidor... Mam nadzieje nie jest to wynik bakterii o której pisałeś Mazan ???

Przerwa na kawę... 08:43, 06 lip 2018

Do góry
inka74 napisał(a)
A Zojka -chyba mamy teraz podobną kolorystykę

tak
Nawożenie, zasilanie trawnika 08:40, 06 lip 2018

Do góry
Witam wszystkich serdecznie. Odkąd postanowiłem założyć trawnik na ogrodzie, zdążyłem prześledzić wszystkie wpisy dotyczące siania trawnika, problemów z trawnikiem, a z racji tego że zbliżył się czas nawożenia śledzę uważnie i ten temat. Trawnik zasiałem 10 maja br. Ojjj jak długo trwały pierwsze 7 dni zanim zobaczyłem pierwsze wschody...chyba większość miała podobnie. Trawa wzrosła w miarę równo, na tyle, że po trzecim koszeniu - jeśli konieczna jest dosiewka - to niewielka. Przed wspomnianym trzecim koszeniem, już widziałem, że trawa potrzebuje zasilenia, bo w niektórych miejscach zaczęła żółknąć. Zamówiłem więc saletrę amonową i posypałem. Nie użyłem siewnika ani na kółkach, ani ręcznego. Postanowiłem "przykozaczyć" i posiałem tak jak Danusia - jakbym kury karmił - problem w tym, że nigdy kur nie karmiłem i widać to na trawniku...ale im wcześniej zacznę ćwiczyć, tym szybciej dojdę do perfekcji - tak sobie to tłumaczę Jak widać na zdjęciach są miejsca w które nasypałem za mało nawozu, bądź go powymywałem w trakcie jego rozpuszczania wodą z węża ogrodowego.
Moje pytanie więc brzmi: Czy teraz powinienem w te niedowożone miejsca ponownie dosypać saletry, czy jakiegoś wieloskładnikowego nawozu? Czy może poczekać trzy tygodnie i wtedy już postarać się bardziej równomiernie posypać nawóz wieloskładnikowy po całości?

Rozplenica japońska - Pennisetum alopecuroides 08:40, 06 lip 2018

Do góry
greg66 napisał(a)
Nie wiem co z nimi sie dzieje?
w tym roku były przesadzane czy za malo podlane a moze przelane?

a ta ma srodek jeszcze zimowy, to normalne pzry tym lecie?

wprawdzie to nie jest rozplenica ale zaczyna zwieszać się (i znów za duzo czy za malo wody?)

Będę wdzięczny za radę bo trawy mi się coraz bardziej podobają i licze ze zostaną u mnie.

Przesadzałeś trawę i jej nie podzieliłeś ? Ten środek jest "zimowy" bo roślina się zestarzała. Należy (jesienią) wykopać, podzielić na kilka sadzonek, suchy środek wywalić.
A dlaczego schnie - może ma za sucho - to nienajlepszy termin na przesadzanie ...
To tu- to tam- łopatkę mam ! 08:39, 06 lip 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

A gdybyś chciała oglądać zachód słońca, to ta pod oknem się nada. Miskant ja dobrze maskuje. A ja czynię starania, żeby zamaskować sąsiadowy balkon.

Noż kurka blaszka, szukam i szukam i bęc, jest też mi pasuje, obie zachęcają do spoczynku...
Chmielewska nieodłącznie kojarzy mi się z Lesiem, do dziś pamiętam te zdziwione spojrzenia, jak jadąc tramwajem czytałam perypetie z rozmrożonymi lodami Lesia i śmiałam się w głos ... Stara Chmielewka była git, jak mawiali kiedyś młodzi, dziś pewnie się inaczej mówi ale co tam

Haniu, czy sadzonki z rozłogów truskawek pobierasz teraz czy z tych późniejszych odrostów?
Mirkowy ogród (początki) 08:31, 06 lip 2018

Do góry
Mirka napisał(a)
Pomidorki w tym roku mają super warunki.

Mirko, pomidorki cudne, ale musisz im oberwać liście, bo mają zdecydowanie za gęsto i brak przewiewu, chyba nawet ziemi dotykają, a nie powinny.
Kwitnącą hastatę oczywiście widziałam, ja nie mam białej, więc poproszę Cię o nasionka. A czy dobrze kojarzę, że wysiewałaś sporobolusa?
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 08:18, 06 lip 2018

Do góry
Zacieram łapeczki... dziś jest ten dzień, przyjadą drzewka
Oznacza to oczywiście ciężką robotę w weekend... Ale będzie ładnie.

Tymczasem na ostatni dzień pracowitego tygodnia kawkę zostawiam
I zmykam do pracy.

Na zielonej... trawce :) 08:06, 06 lip 2018

Do góry
W ubiegłe lato wrzucałam na szybko plan ogrodu, ostatnio robiłam taki w kolorze (na potrzeby artykułowe ) to i podsyłam... jednak w ferii barw jakoś ciekawiej wygląda

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 07:53, 06 lip 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Za późno dziś wyszłam do ogródka wieczorkiem, ale sen okazał się silniejszy i u Kuby odpłynęłam przy usypianiu... Foty nieostre wyszły, ale chciałam tylko pookazać rabatę do przeróbki. Zostaje tuja z kulkami i danika, jałowiec płożący i buksy. No i teraz co zrobić... dosadzić buksy, żeby stworzyć jakieś grupy? Trawy chyba bym wymieniła, a mam beni kaze do podziału, mam pod dostatkiem silver sceptre. No i Aureola, ale nie wiem, czy za żółto jskoś nie wyugląda

Jakie masz gabaryty tej rabaty?Ja szczerze trochę z lenistwa i trochę z obaw o buksowe niebezpieczeństwa-zakończyłam nasadzenia buksów u siebie. Pewnie poszłabym w trawy.
Ogrodowy song 07:49, 06 lip 2018

Do góry
frezja napisał(a)
Owocowe zbiory. Dzisiaj porzeczka i agrest. I przy okazji...smakowite bezy na specjalne życzenie

Ale nam tu smakołyki prezentujesz...świeże własne owoce-jeden z największych plusów lata
Ogród za grosze 07:48, 06 lip 2018

Do góry
Przerwa na kawę... 07:30, 06 lip 2018

Do góry
A Zojka -chyba mamy teraz podobną kolorystykę
Ogród Małej Mi 2017 07:18, 06 lip 2018
Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Justyna eeeetam tyś ostatnio w tych tematach oblatana.. tak to może być ???

nie rozumiem pytania)) za duży skrót myślowy jak dla mnie

a jesli chodzi o dobra energię .....skopiowałam ten wierszyk z Fb ....bo najlepsze co możesz zrobic dla siebie to mieć wszystko w dupie i życ chwilą

PS. Luceyfer sie odbudowuje ....ta wielgachna kępa była super ..ile z niej zostało?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies