jakos tak roboczo może, ale jeszcze mysle nad kamieniami w tym albo ławce...
jeszcze opcje z lawendą rozważam i może werbeną? tylko one akurat w tym miejscu ogrodu słabo nawiązują do istniejących nasadzeń
brązowe - MOlinia Ed
turkusowe - sesleria jesienna
dodam, ze jesienna rośnie w podjeżdzie a molinia niedaleko przy murze
a zostawiłam na rsyunku cześciowo bukszpan zrobiłabym z niejgo taki blok, resztę bukszpana przesadziałabym niżej do istniejącej obwódki i powstałby drugi blok. Zestaw cis-bukszpan juz u nas jest np przy ciurkadełku
Danusiu dziękuję za odpowiedź, zajmę się najpierw częścią, którą chcę przysłonić jak najszybciej i wtedy konsekwentnie pociągnę dalej, to będzie wykładnikiem i tutaj oczywiści także prosze o poradę
Prostopadłe ogrodzenie to beton sąsiada i tutaj chciałabym zastosować taki układ roślin jak załączam: cisy, które będą cięte tak aby utworzyły ładną ścianę wysuniętą do przodu i wycofane tuje szmaragd pomiedzy ścianami cisowymi 4-6szt(jak urosna także cięte na równo).Ma być ład i porządek Scianki cisowe będą 3-4szt. na długości 29m, w narożniku na końcu posadzę świerk serbski i tam też będzie rabata iglasto - hortensjowa.
Mam zamysł ogrodu nowoczesnego i stąd takie ścianki. Inny pomysł to tuje i dla przełamnia dodane brzozy zwisające 3-4szt szt na całej długości i podsadzone rzędami wrzosów ściółkowane korą.Załączam zdjecie ogrodzenia z narysowanymi cisami i dwie fotki z pomysłami... Będę wdzięczna za opinie czy wogóle to pasuje.
Mme Isaac Pereire też zebrała się w sobie i rośnie w siłę
Jednak lubię smagliczkę i będę ją powtarzał...teraz kiedy kwitnie przy wejściu pachnie ładnie miodem
W zagrodzie się zazieleniło...ale jeszcze trochę czasu minie zanim wpuszczę tam kury...trawa musi się porządnie zakorzenić...
A ostatnio rozebrałem ceglany mur...ale jeszcze porządki trzeba tam zrobić...
I kupiłem też 5 takich astrów...w sumie to nie wiem dlaczego...bo póki co nie mam pomysłu na ich miejscówę...dojrzewają w szopce
Do mnie przemawia ostatnia wersja
Różyczce pnącej gałązki prowadź jak najbardziej poziomo, bo takie prowadzenie wymusza obfitość kwiatów, a przecież na tym nam zależy
Lykkefund już od jakiegoś czasu mknie w góre
Tutaj też czeka mnie przesadzanie i sadznie...mimo że mi się podoba...ale trzeba dodac bylin
Trawki zaczęły
Tych białych astrów o nietypowych liściach dokupiłem jeszcze 7 sztuk i posadziłem łanem/pasem. Mam nadzieję że jak się rozrosną to będzie ładnie, a poza tym takie sadzenie ułatwi mi ich pielęgnacje
Nie mogę się tylko zdecydowąc co posadzić za nimi:
-floksy (również w pasie) a za nimi arcydzięgiel z ostróżkami
-floksy pomieszane z jeżówkami a za nimi miskanty z ostróżkami
-kłosowce z jeżówkami a za nimi miskanty z arcydzięglem
- floksy z kłosowcami a za nimi miskanty z arcydzieglem
czy floksy z kłosowcami a za nimi miskanty z ostróżkami...
Adam Asnyk Kiedym cię żegnał, usta me milczały
I nie widziałem jakie słowo rzucić,
Więc wszystkie słowa przy mnie pozostały,
A serce zbiegło i nie chce powrócić.
Tyś powitała znów swój domek biały,
Gdzie ci słowiki będę z wiosną nucić,
A mnie przedziela świat nieszczęścia cały,
Dom mój daleko i nie mogę wrócić.
Tak mi boleśnie, żem odszedł bez echa,
A jednak lepiej, że żadnym wspomnieniem
Twych jasnych marzeń spokoju nie skłócę,
Bo tobie jutrznia życia się uśmiecha,