Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Przerwa na kawę... 23:25, 25 maj 2020

Do góry
Capić nie capi, kolor ładny ale kłaki faktycznie nie do opanowania. Może lakierem potraktuję? ))

A z ogrodowych rzeczy. Skończyłam sprzątać następną rabatę. Jutro zielone wybierają więc trzeba było się sprężyć.

Magnolia Sunsation mnie zachwyca. Jeszcze 9 kwiatów będzie.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 23:14, 25 maj 2020

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Inka u mnie magnolia nie ma szans... to wygwizdów jest, a ten punkt to już centralnie.
Tak mi się zdawało. Zostały brzoza lub grab )))
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:31, 25 maj 2020

Do góry
inka74 napisał(a)
Mi tam pasuje brzoza - ale nie wielopniowa a taka jak są obok. Ew. grab bo masz je wcześniej ale też normalny a nie dwa w dołek.
Być może też inna brzoza ale nie mała parasolowata a taka zestopniowana płacząca Gracilis, wersja nieszczepiona choć ona lepiej by była soliterem.

Można by było się pokusić o magnolię - wielopniową, podkrzesaną od dołu i na biało kwitnącą - Lennei Alba, Alba Superba lub gwiaździsta - ta mogłaby dobrze wyglądać tylko nie wiem, czy dla niej nie za wietrznie by tam było.

Inka u mnie magnolia nie ma szans... to wygwizdów jest, a ten punkt to już centralnie.
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 07:35, 25 maj 2020

Do góry
Biedna magnolia, żeby końcem maja takie psoty!
I u mnie wieje, pada i zimno, nic w ogrodzie na razie nie robię, śledzę i podziwiam wzrost chwastów
Miłkowo - sezon 2016-2022 09:41, 23 maj 2020

Do góry
Milka napisał(a)

Serdecznie dziękuję Kasiu

Będą u mnie dziewczyny, nie dam radę ogarnąć na tip top, to zobaczą chwast i niedoróbki

po prawej ta magnolia na pniu nabiera masy

hosty tu pożrą wszystko

Piękny widok tej drugiej fotki. Nakupiłam host już wiem gdzie posadzę. Czy możesz napisać czy to też hosta pod tulipanami ma wąskie liście z bialymi brzegami.

Kartofle w donicach miałam w zeszłym roku 3 donice więc się nie chwalilam.
Robimy tunel więc jest trochę roboty. Posadzę w tym roku wiecej. Teraz dłuższy sezon to jeszcze można sądzić. Trzeba kupić dobre. Ziemniaki sądzę w razie jak mi zabraknie to zawsze można jeden krzak wykopać.

Też mam dużo igieł ale mi to nie przeszkadza gorzej z szyszkami jak strzelają przy koszeniu.

Każdy ma swoje chwasty jest to nie uniknione. U mnie pracę się nawarstwiły i nie wiem czy jeszcze siać czy brać się za pielenie. Żwir mi zarasta.
Pogoda ma się zmienić.

Pozdrawiam
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 06:59, 23 maj 2020

Do góry
Niestety moja ukochana magnolia odczuła przymrozek z 22 maja
Chociaż krótki i niewielki...
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:34, 22 maj 2020

Do góry
Milka napisał(a)

Będą u mnie dziewczyny, nie dam radę ogarnąć na tip top, to zobaczą chwast i niedoróbki

hosty tu pożrą wszystko

Będą dziewczyny to i pewnie fotek sporo bedzie ?. Takich innym okiem

Życzę mile spędzonego czasu w dobrym towarzystwie
Miłkowo - sezon 2016-2022 06:25, 22 maj 2020

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Siedze z kawa i nie wiem, ktorym zdjeciem sie bardziej zachwycac. Uwielbiam klimat twojego ogrodu, te drzewa, te naturalnosc. Cudnie masz.

hosty tu pożrą wszystko
Lepiej późno niż wcale - dojrzewanie ogrodowe 16:56, 20 maj 2020

Do góry
No to aktualne zdjęcia z balkonu (wyżej nie poradzę) - teraz, przed akcją tworzenia ogrodu a nie jak było wcześniej "placu zabaw"

I aktualny plan rabat

Rabata1
to ona jest teraz natchnieniem "malarstwa" i Waszego doradztwa

Rabata2
Te rododendron i pochodne, i wrzosy przenoszę do rabata3 od lewej strony
Drzewka mini owocowe też.
I tu będą wysokie trawy i dwa rzędy hortensji.

Rabata3
Od lewej rododendron i pochodne, wrzosy, coś pewnie jeszcze. Chce też dosadzić z tyłu brzozy i cos zimozielonego, może nawet kawałek tuje od pola.
Tu ma być kącik na ławkę, widok na ogród.
I potem pojawia się czerwone śliwowiśnie i coś pomiędzy nimi...

Rabata4
Tu zostanie mniej drzew, jarząb, dąb czerwony magnolia i śliwowiśnia. Może nawet jeszcze za dużo. Reszta "czerwonych" idzie do rabata3
Tak dziwnie posadziłam bo miałam rok temu dziwną wizję bez wiedzy
A na dole tylko coś spokojnego będzie...

Rabata5
Tu hortensje też. Trawa. I oddzielenie takie od części warzywnej. Porzeczek.
No i jest tu lipa

Marzą mi się zakątki cieniste, z drzewami...
Nie chcę już dużo trawnika...

A tearz biegnę na ogród - w końcu mamy słońce, no i skończyłam pracę
Anna i Ogród 16:38, 19 maj 2020

Do góry
Makao_J napisał(a)

Pamiętam jak niektórzy krytykowali mój pomysł na wsadzenie tak dwóch Amanogaw. Po obu stronach ścieżki. Ale ja miałam w głowie ten obraz i się uparłam. Teraz uważam że to była świetna decyzja. Widok z okna mam cudowny. Te kwitnące kolumny radują moje serce.
Dlatego kupiłam Kanzan. Tylko z drugiej strony domu. Będzie widok z drugiego okna.

W tej części z Amanogawami będzie jeszcze posadzona magnolia Siebolda. Mam ją w kącie i postanowiliśmy ją przesadzić by też cieszyła oko.

No i super, zawsze lepiej planować w terenie, na zdjęciach nie widać przestrzeni
Anna i Ogród 21:53, 18 maj 2020

Do góry
Zana napisał(a)

Nadrabiam i jestem oczarowana Ślicznie Aniu! Przepiękne te Twoje Amanogawy, takie pełne.

Zakupy świetne, wiśnia prezentuje się doskonale. Jednak duży okaz od razu robi robotę jak trzeba.

Pamiętam jak niektórzy krytykowali mój pomysł na wsadzenie tak dwóch Amanogaw. Po obu stronach ścieżki. Ale ja miałam w głowie ten obraz i się uparłam. Teraz uważam że to była świetna decyzja. Widok z okna mam cudowny. Te kwitnące kolumny radują moje serce.
Dlatego kupiłam Kanzan. Tylko z drugiej strony domu. Będzie widok z drugiego okna.

W tej części z Amanogawami będzie jeszcze posadzona magnolia Siebolda. Mam ją w kącie i postanowiliśmy ją przesadzić by też cieszyła oko.
Moja bajka 21:49, 18 maj 2020

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
U mnie buki zmarzły,pontyjska,wisteria,magnolia,klony też trochę i lilie. Cieszę się że u Ciebie bez strat.

Widziałam Gosiu, aż serce boli. Wielka szkoda.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:45, 18 maj 2020

Do góry
Wczoraj zauważyłam, że przymrozek i u mnie był, ale nie przy gruncie
na dole ogrodu oberwała magnolia tripetala, biedne liście

Jedyny pozytyw, kwiaty nie ucierpiały

Te na wysokości 2m ucierpiały

Ogród z rzeźbą 19:35, 18 maj 2020

Do góry
Makao_J napisał(a)
A coś Ty taka zdołowana Anula?

Dobrze, że troszkę się rozchwurzyłaś. Oby było lepiej. Wiosna wkrótce się skończy i lato nadejdzie więc i chumory powinny się poprawić.

Mnie dobijają wiatry. Musieliśmy nowoposadzone drzewo kamieniami przyłożyć bo strach że go wyrwi.

Ach, wiesz, nie dość że ogólne okoliczności takie raczej dołujące, to jeszcze mi moje jedyne pacholę sporo stresu dokłada. I tak to się wszystko zbiera...
U nas też trochę zawiewało, ale nie aż tak.

KasiaBawaria napisał(a)
Piekny deren.Te liscie mnie oczarowaly.

Hmmm, już wiem jakie są dzisiaj... No cóż, chciałam zielone.... Hmmm.....
Zaraz wstawię fotkę.

mrokasia napisał(a)
Ajajaj, jak lubię te Twoje fotki .
Dereń śliczny i w dodatku różowy, ciekawe jakie będzie miał te liście w sezonie. Moja magnolia Wada's Memory też na razie ma takie dwukolorowe liście, nie wiedziałam że magnolie takie miewają.

No właśnie te liście... Sprawa już jest chyba jasna. Kwiat różowy jest ok, ale liście, no cóż...
Ogród z rzeźbą 14:32, 18 maj 2020

Do góry
Zana napisał(a)

Magnolia Sunsation mnie zachwyca. Jolanko zawsze o Tobie myślę jak na nią patrzę. Co prawda bidula jeszcze nie znalazła swojego docelowego miejsca, zakwitła skromnie, ale kwiaty ma cudowne

W tym roku też mnie miło zaskoczyła
Tiarelki cudowne, papricie, hosty, Elata tworzą fajny leśmy klimacik
Derenia już nie musisz kupować masz różowego

Ogród z rzeźbą 12:15, 18 maj 2020

Do góry
Ajajaj, jak lubię te Twoje fotki .
Dereń śliczny i w dodatku różowy, ciekawe jakie będzie miał te liście w sezonie. Moja magnolia Wada's Memory też na razie ma takie dwukolorowe liście, nie wiedziałam że magnolie takie miewają.
Zielonym do góry... :) 10:25, 18 maj 2020

Do góry
Hej.
Ale zieleń!!
Widzę, że ogród się rozwija pięknie.
Buziaki

m
Małymi krokami-Ogród Wioli 09:08, 18 maj 2020

Do góry
Kilka fotek ku pamięci
Magnolia cały czas kwitnie....ponad miesiąc

Ostatnie tchnienie tulipanków...

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 23:40, 17 maj 2020

Do góry
Anitko u mnie też straty mrozowe duże.Klony buki azalie japońskie magnolia wisteria itd. Rośliny odbiją szkoda tylko że kwitnienie słabsze i widok przykry z bliska.Też jutro po kwiaty donicowe jadę
Przerwa na kawę... 22:48, 17 maj 2020

Do góry
inka74 napisał(a)
Dziś wiatr głowę urywa, ja siedzę i się uczę (dziś koszmarnie nudny temat) więc jako przerywnik trochę zdjęć

Magnolia Sunsation. Bardzo się cieszę, że ją kupiłam. Mała jeszcze a pąki na każdej gałązce. Kwiat jest kremowo-żółty z różowym muśnięciem. W środku ten róż jest bardziej widoczny.

Fajna jest ta sunsation. A ja sie napatrzylam na nia forum, miala byc strzelista, wiec, cud mmniod malina, dorzucilam do zamowienia z pl, i co? PRzyszedl uschniety badyl
NIe dla mnie inspirowanie sie ogrodowiskowymi hitami Powtorki z rozrywki nie bedzie.

A wiesz, ze ta rabata powarzywnikowa wyglada tak, jakby tam byla od zawsze?
Wpasowala sie, czasami musze sie przyzwyczaic do zmian w ogrodach, a tu, jak u Makadami-Asi, sie zrobilo jak trzeba.
BTW, ona jest przedluzeniem, a raczej poczatkiem cienistej, bedzie miala wiecej slonca, czy mniej?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies