Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 09:41, 04 paź 2015

Do góry
Gazety owszem, ale jako sposób na tłumienie chwastów na rabatach, na to kora.
Jak przenieść wątek do innej grupy tematycznej 09:35, 04 paź 2015

Do góry
Podpis robisz sama, a watek przenoszę.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:26, 03 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Możliwe, u mnie kwitną różaneczniki.
Była susza, myślały że to zima, a jak spadł deszcz, myślą że to wiosna niechybnie...

U mnie tez i nie tylko CW, alez anomalie.
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 18:04, 03 paź 2015

Do góry
Oceń stan bryły po jej wyjęciu, należy rozluźniać korzenie, ale nie jest to konieczne. Możesz posadzić bez rozluźniania i korona z głowy nie spadnie

Nie musisz czekać do wiosny, bo posadzenie teraz jest konieczne. Kolejny rok w donicy nie jest dla hortensji dobry.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:02, 03 paź 2015

Do góry
W tym roku będą miały 30 a w następnym 40 cm, potem metr a potem półtora metra...posadź jak największe
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 17:01, 03 paź 2015

Do góry
magdalena_grabowska napisał(a)
Witajcie,
Dostałam w spadku hortensje ogrodową białą już kilkuletnią. Niestety nie wiem kiedy była sadzona i jaka to odmiana ale nie jest zbyt wysoka ale za to dosyć gęsta.
Hortensja jest w donicy glinianej i była do tej pory zadołowana w ziemi i tak sobie rosła. Nie była przenoszona na zimę do pomieszczenia. Jest w miarę w dobrej formie, kwitła w tym roku chociaż widać zaniedbania pielęgnacyjne.
Chciałabym ją zasadzić do gruntu tylko prosze o poradę jak sie do tego zabrać? Czy trzeba jakoś ja oczyścić, poprzycinać po wyjęciu z donicy? Czy wystarczy wyjąć z donicy i wsadzić do odpowiednio przygotowanego dołu z dobrą ziemią, podlać wyściółkować itd. No i czy mogę to teraz zrobić bo jak widać na zdjęciu dół już jest

Trzeba zrobić tak:

- wyciągnąć donicę z hortensją
- obficie podlać w donicy
- poczyścić suche gałązki ze środka
- przygotować docelowe miejsce
- wykopać dołek dwa razy szerszy niż średnica bryły korzeniowej
- przygotować żyzną ziemię (kompost, torf kwaśny,. próchnica kwaśna, rozdrobniona kora
- wsadzić hortensję i podlać ponownie.
- wyściółkować

Porady dotyczące hortensji

https://www.ogrodowisko.pl/szukaj?utf8=%E2%9C%93&q=hortensje

Poplony 15:41, 03 paź 2015

Do góry
Łubin trzeba zaorać zanim zakwitnie.
Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 15:35, 03 paź 2015

Do góry
magdaw napisał(a)
Danusiu a czy truskawki i poziomki przykryć na zimę w skrzyniach białą agrowłókniną ? Ponoć mocniej i szybciej owocują czy to prawda czy mit???

Tego nie praktykuję, ale na zimę to nie, niech je śnieg otuli, a przykrycie to dopiero w marcu, jak lody stopnieją, wtedy na pewno będą szybciej plony.
Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 15:32, 03 paź 2015

Do góry
Evik0 napisał(a)

Dziekuje wam za inspiracje. A oto one wykonane zgodnie z ogrodowiskowa sztuką
:

Niezupełnie ogrodowiskową, bo ja nie daję maty tylko kamyki, grubo korę lub grubo zrębki drewniane. niech sobie dżdżownice swobodę mają

Przedostatni warzywnik - jako ścieżka - dałam zmielone gałązki, nie mam zdjęcia gotowego warzywnika, bo dopiero sypiemy ziemię, jeszcze ogród nie skończony jest. Chociaż w jednej skrzyni już rośnie rzodkiewka i koperek na natkę.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:54, 03 paź 2015

Do góry
Możliwe, u mnie kwitną różaneczniki.
Była susza, myślały że to zima, a jak spadł deszcz, myślą że to wiosna niechybnie...
Różaneczniki - choroby i szkodniki 14:51, 03 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
No to odpowiedz czy masz szmatę na glebie? Albo za głęboko zakopane są.

Przeoczyłem jeszcze by odpowiedzieć na to pytanie:
1. Nie - szmaty brak. Na wierzchu było trochę kory. Z pewnością nie 5-10 cm jak gdzieś czytałem. Była kora drobna a potem też trochę grubszej.
2. To miejsce z większymi rododendronami jest minimalnie wyniesione na całą resztę i tam woda nie będzie stała. Przeczytałem w którymś poście o keramzycie na spodzie dołka. Myślę, że u mnie to nie będzie dobre. Raczej spowoduje, że w to miejsce będzie spływać i zostawać dodatkowa woda. No chyba że bym zaszalał i kopnął dołek ponad metr głęboki i wchodzący pod kostkę. Dokopałbym się do opaski drenażowej i to byłoby miodzio. Zobaczę jak się będzie kopało - czy dam radę wyryć jakiś sensowny dołek do drenażu. Tam gdzie są mniejsze rh - tam mam większe szanse. Niedaleko od tego jest wejście wody do budynku, które przechodzi pod fundamentem. Tam był wrzucany i zagęszczany piach. Muszę dokopać się do tego piachu i będzie git.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 11:50, 03 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jako wyjaśnienie przebarwiania liści poczytajcie tutaj )

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/329-kolorowe-drzewa-i-krzewy-jesieni

Wróćiłam do artykułu no to mam duet metasekwoi i trzmieliny oskrzydlonej, ale duet jeszcze nie zmienia koloru
Macham Marzenko
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 09:47, 03 paź 2015

Do góry

Przydałoby się jeszcze posadzić jakieś zimozielone, najlepiej coś żółtego - może trzmielinę? Będzie i ładnie i zgrabnie oraz ozdobnie cały rok. I to zielone pokołtunione nie będzie tak straszyć. Cebulowe łączymy z innymi roślinami, aby maskowały zasychające liście po przekwitnięciu.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:43, 03 paź 2015

Do góry
Jako wyjaśnienie przebarwiania liści poczytajcie tutaj )

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/329-kolorowe-drzewa-i-krzewy-jesieni

Sosna czy to objaw osutki? 08:42, 03 paź 2015

Do góry
Przeniesione tutaj, wątek zdublowany

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1011-choroby-i-szkodniki-sosen?page=12#post_7
Choroby i szkodniki sosen, sosna - Pinus 08:41, 03 paź 2015

Do góry
rafal_cymann napisał(a)
Mamy październik. Patrzę na sosne a na pojedynczych najstarszych iglach na czubkach pojawiają się kropki po czym cala igła robi się brązowa i opada. Bardzo szybko traci igły. Ktoś z was spotkał się już z tym? Pozdrawiam.

Problemy z tujami 16:47, 02 paź 2015

Do góry
Tuja tak ma że w środku robi się brązowa i te przyrosty opadają, lepiej je zawczasu zebrać. Jak zbierzesz będzie zielona a nie kołtuniasta. Więc chyba lepiej mieć zieloną niż z wyglądu "chorą".?

Nadmiernie podeschła z powodu suszy, za mało podlewałeś. Tylko podlewanie może je uratować w następnym sezonie i na pewno wyładnieją, a jak będą znowu miały za sucho - to będą coraz gorsze.
Problemy z tujami 16:39, 02 paź 2015

Do góry
Możesz im pomóc czyszcząc je od góry do dołu i wybierając to suche. Pryskanie tego kołtuna nie ma sensu.
Problemy z tujami 15:54, 02 paź 2015

Do góry
Susza wzmaga szyszkowanie, a suszy było aż nadto. To objaw naturalny, otrzep tuje z suchego i zbierz. Od razu będą lepiej wyglądały i czysto oraz zielono.
Rabaty angielskie 12:44, 02 paź 2015

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies