Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ekologiczna uprawa ogrodu » Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach

Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach

Gardenarium 09:03, 20 sie 2015

Flora_1188 napisał(a)
Zasiałam nasiona ogórków w doniczce. Wyrosły spore rośliny, niedawno zakwitły, a kiedy wróciłam z wakacji zauważyłam małego ogóreczka (13mm) na gałązce. Rośliny rosną w zwykłej ziemi do kwiatów, w doniczce o średnicy ok. 15cm (większej nie mamy), nie nasypałam na dno doniczki Żwirku i nie mam żadnego nawozu do warzyw. Nigdy wcześniej żadna moja roślina nie doczekała się owoców, więc boję się, że mały ogóreczek z powodu opisanych wcześniej warunków zwiędnie, uschnie albo odpadnie (choć na razie wygląda zdrowo). Boję się też, że jeśli go przesadzę nie przyjmie się i zwiędnie. W dodatku moje ogórki rosną na drabince, bo inaczej wystawały by z doniczki, a te na działkach zwykle leżą, dlatego obawiam się, że kiedy ogóreczek urośnie stanie się za ciężki i złamie roślinę lub odpadnie zanim dojrzeje. Co mam zrobić w takiej sytuacji?

Instagram Ogrodowiska
Malgosik 09:03, 20 sie 2015

Hej

ogórek spokojnie może piąć się pod drabince, tylko go do niej przywiązuj co jakiś czas
gdyby miało być za mało ziemi dla tych ogórków, skoro doniczka niezbyt duża, można pozbyć się części z nich, wyciąć
musisz sama ocenić
podlewaj i zbieraj ogórki

ja prowadzę ogórki na tyczkach i jeszcze nic mi się nie złamało
oczywiście nie czekaj aż ogórek będzie ogromny przerośnięty, bo wtedy nie wiem...
Salvada 09:38, 27 sie 2015

Ja uprawiam rzodkiewki
Evik0 17:19, 29 wrz 2015

Czesc,
Ja tez stałam sie szczęśliwa posiadaczka skrzynek na warzywa. Jest to genialny sposób na uprawę warzyw w mikro skali. Dziekuje wam za inspiracje. A oto one wykonane zgodnie z ogrodowiskowa sztuką
:

Wrzesień:

Uprawiałam z powodzeniem pomidorki koktailowe, cukinie, ogórki, fasolkę rzodkiewkę. Ogórków było bardzo mało. Seler korrzeniowy wyszedł malutki. W przyszłym roku mam nadzieje będzie lepiej. Chce jeszcze wymyślić jakiś sposób automatycznego nawadniania.

E.
Malgosik 18:13, 29 wrz 2015

Evik0 ładne skrzynie
Evik0 17:24, 01 paź 2015

Dziękuje Małgosik. Powiedzcie mi proszę czy na zimę zabezpieczanie Wasze skrzynie? Czy Warto ziemie w skrzyniach zasilić teraz jakimś nawozem? (Nie mam swojego kompostu) . Czy trzeba ja przekopywać?
E.
Gardenarium 18:37, 01 paź 2015

Evik0 napisał(a)
Dziękuje Małgosik. Powiedzcie mi proszę czy na zimę zabezpieczanie Wasze skrzynie? Czy Warto ziemie w skrzyniach zasilić teraz jakimś nawozem? (Nie mam swojego kompostu) . Czy trzeba ja przekopywać?
E.

Jeżeli nawóz to naturalny, najlepiej kompost.

Jeśli nie masz to kup. A najlepiej zacznij kompostować liście, chwasty itd. W ogrodzie takich zielonych odpadów jest multum. Nawózów sztucznych nie stosujemy w warzywniku, bo będziesz je potem jadła z warzywami

Instagram Ogrodowiska
magdaw 21:49, 01 paź 2015

Danusiu a czy truskawki i poziomki przykryć na zimę w skrzyniach białą agrowłókniną ? Ponoć mocniej i szybciej owocują czy to prawda czy mit???
Gardenarium 15:32, 03 paź 2015

Evik0 napisał(a)

Dziekuje wam za inspiracje. A oto one wykonane zgodnie z ogrodowiskowa sztuką
:

Niezupełnie ogrodowiskową, bo ja nie daję maty tylko kamyki, grubo korę lub grubo zrębki drewniane. niech sobie dżdżownice swobodę mają

Przedostatni warzywnik - jako ścieżka - dałam zmielone gałązki, nie mam zdjęcia gotowego warzywnika, bo dopiero sypiemy ziemię, jeszcze ogród nie skończony jest. Chociaż w jednej skrzyni już rośnie rzodkiewka i koperek na natkę.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 15:35, 03 paź 2015

magdaw napisał(a)
Danusiu a czy truskawki i poziomki przykryć na zimę w skrzyniach białą agrowłókniną ? Ponoć mocniej i szybciej owocują czy to prawda czy mit???

Tego nie praktykuję, ale na zimę to nie, niech je śnieg otuli, a przykrycie to dopiero w marcu, jak lody stopnieją, wtedy na pewno będą szybciej plony.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies