Warzywnik, który staje się matecznikiem ...
W tym roku mniej warzyw, a więcej miejsca na sadzonki.
Rosną z nasion jeżówki, ostróżki, łubiny, kocimiętki (chociaż te lepiej się rozmnaża z sadzonek niż z nasion).
Zrobiłam 400 sadzonek bukszpanów różnymi metodami, ale to w przyszłym roku będę mogła podsumować, która metoda najlepsza.
A teraz mi jeszcze powiedzcie proszę, co Waszym zdaniem zrobić z takimi gałęziami które są dość nisko? Bo ja bym je chętnie odcięła, żeby te graby miały niskie bo niskie ale jednak jakieś nóżki. Proszę na tragiczne tło nie patrzeć. Mam taki bandżaj, żr mam nadzieję, że te zdjęcia które robię kiedyś będę mogła umieścić w metamorfozach jako "przed".
A jak utnę taką gałąź, to zasmarować ją maścią ogrodniczą?
No więc wklejam robocze foty rabaty w przeróbce. Tak jak pisałam, jeszcze nie skończona, ale coś tam już widać. Pojawia się średnie piętro, choć gracki jeszcze mikre i za bardzo tego piętra nie robią na razie. Pissardi też nie widać. Zostały mi do posadzenia dwa gracki i dwie hortki - czyli prawy i lewy kraniec rabaty.
Było:
Jest:
Było:
Jest:
Nie mam miejsca na poszerzenie tej rabatki hościanej.Wiem, wiem,e tam deko za ciasno.
Milinu nie przycinałam.Mam go pry palu prowadzonym .
A jak go ciąc, ??Na wiosnę ?? Te patyki ??
Tak,praktycznie cały dzień. Teraz o siódmej rano pada jeszcze trochę cienia, bo ono jest we wschodnim rogu działki.
Bardzo mu to służy jak widać.
A szałwia tłoczy juz drugi raz.
Ale miałam huczne tegoroczne imieniny...tyle gości ...i w domu... i w ogrodzie...
Dziękuję Wam dziewczyny za życzeniaMam też nadzieję, że uda się nam spotkać na tą kawę w ogródku także w realu Drzwi do ogrodu zawsze otwarte...wystarczy wiadomość :jadę!
A w przyszłym roku planuje jakąś zbiorówę ogrodomaniaków
Doznałam olśnienia po obejrzeniu mega warzywnika Danusi w nowym wątku
Zamiast murków na podjeździe zrobię skrzynie, najlepiej z desek kompozytowych. Mogą mieć różny kształt i wielkość, dopasowany do rosnących tam trzech dużych iglaków. Tylko skąd ja wezmę tyle dobrej ziemi? Coś wymyślę
Lwia paszcza, jedna z wielu w różnych miejscach się wysiały, celozje