Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

Kasya 11:23, 06 sie 2018

Joasiu, skad ty masz sily miec taki wypielegonowany ogrod w takie niezemskie upaly ?

ja nie wychodze z domu i ledwo zyje
sylwia_slomc... 11:59, 06 sie 2018

Pokaż mi kobieto choć jednego chwasta u Ciebie bo kurde wiem, żem ślepa, ale ze aż tak....
Ślicznie macieWycieczka świetna Piękne te ruiny
Kasya 11:59, 06 sie 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Pokaż mi kobieto choć jednego chwasta u Ciebie bo kurde wiem, żem ślepa, ale ze aż tak....
Ślicznie macieWycieczka świetna Piękne te ruiny

tylko za płotem
Dorota123 13:52, 06 sie 2018

JoannA napisał(a)
Strasznie wolno zdjęcia się wgrywają, ale może uda się coś jeszcze wrucić z weekendowego wypadu.
Zamek Krzyżtopór w Ujeździe - pełna magii i tajemniczości ruina zagubiona wśród pól i wzgórz ziemi opatowskiej, z dala od głównych dróg i szlaków. Jest zabytkiem klasy międzynarodowej, wyjątkowym, chociaż mocno zniszczonym.

Owszem ząb czasu mocno go nadgryzł, ale od kilku lat trwają prace, żeby całkiem się nie rozsypał. Ja pamiętam go z przed 20 lat, wtedy jeszcze wstęp był bezpłatny. Wtedy to była ruina, bywam tam raz na rok. Kurozwęki też znam i też odwiedzam raz do roku. W pobliżu Kurozwęk jest piękny Szydłów, czy dotarliście do niego?
JoannA 20:57, 06 sie 2018

Odpowiem zbiorowo.
Dziękuję za pochwałę ogródka, ale uwierzcie mi że wcale tak idealny nie jest. Po prostu pokazałam bardziej ogarnięty kawałek ogrodu. Susza u nas i tylko codzienne podlewanie jakoś utrzymuje rośliny przy życiu. Trawnik dostał niedawno dawkę saletry amonowej więc w miarę zielony.
Dorotko, nie byliśmy w Szydłowie bo czasu nie mielismy zbyt wiele, a i upał niesamowity (w ubiegły weekend) mocno nam wymęczył.
Z Kurozwęk pojechaliśmy do Baranowa Sandomierskiego, a następnie dotarliśmy do celu czyli Sandomierz
Mam zdjęcia na komórce, ale nie umiem ich tu zamieścić. Muszę się kogoś mądrzejszego w tej kwestii poradzić
Nie dotarliśmy tak jak planowałam do ogrodu na rozstajach, czego bardzo żałuję. Ale co się odwlecze...
Jestem przerażona nadchodzącymi upałami
Pozdrawiam wszystkich
JoannA 17:50, 07 sie 2018

Margarete 23:16, 07 sie 2018

Asiu widziałam fotki z Krynicy i z Muszyny -Muszynę poznałam od razu po pierwzym zdjęciu bez podpisu, a Krynicę tym bardziej. Fajna taka wyprawa. W Kurozwękach byłam jesienią ub.roku -też mi się podobało. Krzyżtopór mam schodzony wzdłuz i w szerz jeszcze z czasów gdy moi panowie -mąż i syn pasjonowali się zagadnieniami historii rycerstwa polskiego. Ale w ub roku będąc Kurozwękach połączyłam tę wycieczkę z Ogrodem na Rozstajach -warto ten ogród odwiedzić -szczerze ci Joașiu polecam jeśli będziesz ponownie w tych okolicach i to o każdej porze roku jest tam cudnie. Wrzuciłam w ubiegłym roku wrażenia z tej wycieczki tu na forum do wątku pod tym tytułem w części Ogrody Polskie. Polecam!

Natomiast nie zdążyłam wówczas zwïedzić Szydłowca i Jędrzejowa choć przejeżdżałam obok, dlatego na pewno tam wrócę.
Margarete 23:19, 07 sie 2018

A teraz jeszcze mszę wyrazić podziw dla bujności i urody twojego ogrodu. Cudne hortki, piękne jeżówki - super ! Szczególnie te zielone jeżówki masz śliczne-ja już miałam do nich dwa podejścia ale bez efektu bo po zimie raz a potem drugi raz mi nie wzeszły -już chyba nie będę próbować więcej.
JoannA 19:43, 13 sie 2018

Margarete napisał(a)
Asiu widziałam fotki z Krynicy i z Muszyny -Muszynę poznałam od razu po pierwzym zdjęciu bez podpisu, a Krynicę tym bardziej. Fajna taka wyprawa. W Kurozwękach byłam jesienią ub.roku -też mi się podobało. Krzyżtopór mam schodzony wzdłuz i w szerz jeszcze z czasów gdy moi panowie -mąż i syn pasjonowali się zagadnieniami historii rycerstwa polskiego. Ale w ub roku będąc Kurozwękach połączyłam tę wycieczkę z Ogrodem na Rozstajach -warto ten ogród odwiedzić -szczerze ci Joașiu polecam jeśli będziesz ponownie w tych okolicach i to o każdej porze roku jest tam cudnie. Wrzuciłam w ubiegłym roku wrażenia z tej wycieczki tu na forum do wątku pod tym tytułem w części Ogrody Polskie. Polecam!

Natomiast nie zdążyłam wówczas zwïedzić Szydłowca i Jędrzejowa choć przejeżdżałam obok, dlatego na pewno tam wrócę.

Widzę Małgos, że łączą nas podobne pasje. My lubimy zwiedzać coraz to nowe miejsca i jak tylko mamy wolną chwilę i możliwość to wyszkujemy ciekawych miejsc.
Ogród na rozstajach mam w najbliższych planach.
JoannA 19:59, 13 sie 2018

Margarete napisał(a)
A teraz jeszcze mszę wyrazić podziw dla bujności i urody twojego ogrodu. Cudne hortki, piękne jeżówki - super ! Szczególnie te zielone jeżówki masz śliczne-ja już miałam do nich dwa podejścia ale bez efektu bo po zimie raz a potem drugi raz mi nie wzeszły -już chyba nie będę próbować więcej.

Miło Małgoś że mój ogród Ci się podoba Dziękuję
Hortki i jeżówki to żelazne rośliny.
Jeżówki jak wyginęły to najprawdopodniej padły łupem nornic bo korzenie to ich przysmak.
Wczorajsze wieczorne fotki dla Ciebie