Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 21:11, 24 lip 2018

Do góry
A u mnie świątecznie
Przyznam się ze nie chciało mi sie zdejmiwac lampek w zimie i tak zostało
Oświetlają ogrod
Ogród z uśmiechem 21:01, 24 lip 2018

Do góry
A teraz będzie obiecana instrukcja robienia gabionowych walców

Kupowaliśmy siatkę metrowej szerokości, dosyć gęstą, ocynkowaną.
Moje gabioniki mają 50 cm wysokości, tak więc eM przeciął ją na polowę takimi cążkami do drutu. Na taki jak mój trzeba 1,5m długości. Czyli z 1,5 wyszło dwa.

Potrzebna jest jeszcze rura kanalizacyjna - 20 cm szerokości. Są w sklepach hydraulicznych albo w marketach budowlanych. Też są metrowe i też je cięliśmy na pół.

Tak wygląda siatka już połączona. Ona sama robi się w okrąg.

Tak trzeba połączyć siatkę. EM zaginał je cążkami.

Po ustawieniu na miejscu, wkładamy rurę - trzeba ją trochę "wkręcić" w podloże albo wcześniej na środku wykopać trochę aby weszła głębiej. Poziom rury jest trochę niżej nż siatka.

Trzeba teraz delikatnie ustawić siatkę w miarę poziomo, ja używałam poziomicy, i rękami delikatnie wcisnąć w ziemię. Nie trzeba mocno bo i tak kamienie zrobią swoje. Potem już tylko przyjemny trening zamiast siłowni: wkładanie kamieni

...uDany ogród 20:54, 24 lip 2018

Do góry
Po kalinach to moje ulubione rośliny

Ogród z uśmiechem 20:54, 24 lip 2018

Do góry
jolanka napisał(a)

Oj, chyba mi pokazywałaś ale nie pamiętam w który miejscu rośnie/
Pokaż

Proszę 4 rok
nie gubi igieł

Do raju daleko - u Ewy 20:51, 24 lip 2018
Do góry
Ewa777 napisał(a)
Genie ma mnóstwo pąków

moją musze poogladać ...ale moja młoda to nie wiem czy da rade pokazac teraz kwiatka ..Henry Kern sie u mnie uaktywnił
...uDany ogród 20:49, 24 lip 2018

Do góry

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 20:48, 24 lip 2018

Do góry
Doranma napisał(a)

Anitko, co to za odmiana bodziszka, że kwitnie tak pięknie o tej porze?

To bodziszek 'Rozanne'. Zakwita najpóźniej z moich bodziszków, bo dopiero w drugiej połowie czerwca, ale kwitnie do jesieni, do pierwszych przymrozków. Raczej na brzeg rabaty, bo ściele się po ziemi. Tworzy bardzo szerokie kępy. Uwielbiam go

...uDany ogród 20:47, 24 lip 2018

Do góry
Właśnie wróciłam z ogródka, musiałam podlać hortensje bo biedaki ledwo zipały od tego gorąca. I tak przy okazji policzyłam ile ich mam. Niby mało bo tylko 50 sztuk, ale zaczynają się rozrastać i cieszą oko
Większość sama ukorzeniłam i dlatego nie wszystkie maja imię.

Mam tylko jedną ogrodową, jedną piłkowaną Blue Bird, drzewiaste: Annabelle, Invincibelle , Hayes Starburst, Riven Lace, pnącą i reszta to bukietowe: Grandiflora, Phantom, Limelight, Vanilla sundays, Great star, Uniqa, Tardiva, Silver dolar, Polar bear.

Moja działka na Dębowym Lesie 20:29, 24 lip 2018

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Mam też hibiskusa Blue Chiffon, ale u mnie jeszcze w pąkach.
Jeżeli Ci odpowiada pień wysokości 40-45 cm, to możesz poprowadzić tę hortensję na pniu. Wybierz jedną najdłuższą i najgrubszą gałązkę, wiosną wytnij wszystkie inne. Tę wybraną wzmocnij patykiem, wycinaj wszystkie listki i gałązki, które będą wyrastały w miejscach, które Ci nie odpowiadają i będzie dobrze.
Być może jest to odmiana niskich hortensji.

Hibiskus Blue Chiffon to śliny hipek.Kilka lat stał w miejscu.W tym ładnie podrósł.
O Ewuś, dziękuję a taki instruktaż o do hortki. Chciałabym ja wyżej poprowadzić.To tak zrobię , jak piszesz, jedną większą, grubszą zostawię .Od dołu i tej usuwałam listki.Ale już bardziej wiem jak to robi, dalej.Dzięki
Oby tylko kwiatostany tej hortensji dały radę. Bo teraz dwie gałązki ciężkie łamały się .
W sumie jestem bardo ciekawa, o to a hortka.

Oman wielki-gałązkę musiałam nagiąć, bo urósł na 2,5-3 metry
Ogród z rzeźbą 20:17, 24 lip 2018

Do góry
Zana napisał(a)

Molinia ładnie błyszczy podświetlona słońcem:

Molinia jest prześliczna! nigdzie u nas jej nie spotkałam. Mój pan Trawiarz mówi, ze będzie miał, ale nie wiem jakie.
A ta co to za odmiana?

Tak myślę, ze między przesadzone kocimięty by mi pasowały...
...uDany ogród 20:16, 24 lip 2018

Do góry
Basilikum napisał(a)
no dobrze pisalam, zes pracus, tyle roboty w jeden dzien odwalic, ie wybierasze sie do mnie na saksy hihi

Izuniu to był mus, lubię mieć porządek to trzeba zapychać
A do Ciebie zawsze z chęcią

Ogrodowe marzenie Mrokasi 20:03, 24 lip 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)

Kasia, ja może i wejdę jak czołg, no ale trudno...
Podobno tu można....

Mi na tej rabacie brakuje lekkości i jasności. B wszystko wydaje się być ciemno zielone i jeszcze Twoje drzewo jest ciemne.
A tak się wydaje, bo wszystko na dole jest takie maleńkie albo takie zwinięte w kłębek i dominują tylko tuje - na maxa. A pod tujami wszystko wydaje się małe i wciśnięte w kąt.

(żeby nie było, to moje subiektywne odczucia....)

Ja bym wysadziła stąd co się da i poszła w hortki po całości (oczywiście drzewa TAK!). I poprzeplatała bym np. miskantami ML lub inną wysoką trawą nadającą lekkość....

Tak chciałam napisać już wczoraj, ale myślałam sobie, ze mamy inny gust. A potem pomyślałam o Twojej rabacie bonsajowej.
Ktoś, kto ma tak piękną i czystą rabatę, jak Twoja bonsajowa, na tak duuużej i reprezentacyjnej rabacie też musi posprzątać
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 20:02, 24 lip 2018

Do góry
Witam. Prosze o porade. To moja magnolia chyba Nigra z purpurowymi liśćmi. Zastanawiam sie czy tą boczną gałąź powinnam zostawić.Jej liście są dużo większe od tych pozostałych. Wygląda to dość dziwnie. Jak od innego drzewa.

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:01, 24 lip 2018

Do góry
Ukojenie 19:57, 24 lip 2018

Do góry
I cos ambiwalentnego:

- sa juz jezyny - fajnie ale z drugiej strony bede musiala je zbierac

I zarosnieta czesc z rabata oczkowa
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:56, 24 lip 2018

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies