Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Nowocześnie z różAnką :D

Nowocześnie z różAnką :D

08:35, 30 sie 2018
nie wiem jakim narzedziem ty plewisz ....bo ja teraz majac ta kore uzyam tego (innej firmy ale taki typ widełek)

https://www.narzedziak24.pl/tg-widelki-ogrodnicze.html

u mne glina takimi widełki normalnie nic w niej nie zrobisz ...tylko je mozesz złamac ...jak jest ziemia zabita i porosnieta chwastem ...bez motyczki ani rusz ...a jak mam ta kore to one wchodza jak masełko

mam jeszcze kawałek rabaty w przeróbce ze 2-3m2 (bede o odchwaszczac chyba z godzine jak nie lepiej mi zejdzie przy tym ...koronkowa robota)

tak wyglada róznica ..całośc była plewiona z mc temu ...tam gdzie wykorowane jest nadal super ...a tu gdzie jeszcze nie zrobiłam bo upał panuje sajgon

Foto wykasuje tylko szturchnij jak zobczysz

nikt takich rzeczy nie pokazuje na forum ...bo sie przyjeło ze wstyd tak miec ....nie wiem dlaczego ....bo jak nie masz gestych nasadzeń w pierwszych latach na rabatch to sie idzie zajechac ...bo po kazdym deszczu ...plankton sie pojawia ...w całym ogodzie równoczesnie! ...i nie jest się wstnie całego ogrodu odplewic w 1 czy 7 dni ...bo przeciez masz jeszcze inne zycie.
wszystko idzie super jak chwast jest z tych wieloletnich lebioda mlecz oset pokrzywa ...ale zazwyczaj rosnie taki smyr dołem ...i wybranie tego zajmuje duzo czasu i trzeba szukac rozwiazań które ci ogranicza "roboty głupiego"

Iwk4 17:12, 30 sie 2018

Faktycznie wiosną mało czasu na pielenie. Bo albo mokro, albo zimno, albo od razu lato i tez nic się nie zrobi...
mrokasia 17:21, 30 sie 2018

Ja mam rabaty wysypane korą i sobie chwalę. Rosną te większe chwasty ale łatwo je wyplewić. Tam gdzie kory mało, bo np. przesadzałam i nie dosypałam jest znacznie gorzej, właśnie taki plankton rośnie jak pisała Justyna.
Ja mam grubą korę więc gorszą ale i tak jest milion razy lepiej niż bez.
leon60 20:04, 30 sie 2018

Z moich obserwacji o wiele więcej sieje się chwastów w tej najdrobniejszej korze (o siewkach brzóz, topoli i wierzby nawet nie wspominam bo to jest jakaś masakra...) niż w średniej frakcji. Może ona nie jest tak urocza jak ta drobna ale nie znika tak szybko z rabat i nie łapie wszystkiego. W zasadzie to ja w ogóle nie plewię, wyrywam tylko to tu to tam w trakcie obchodu i po 5 latach nie wymaga jeszcze dosypywania.
eVka 14:16, 31 sie 2018

Przytruptałam powoli do Ciebie Twój wrzywnik rozłożył mnie na łopatki, jest idealny. O takim marzyłam ale jak policzyłam ilośc desek potrzebnych to wymiękłam i kupiłam zwykłe piaskownice. Na pewno kiedyś w końcu sobie sprawię takie cudo.
Pielenia nie zazdroszczę, ja wszędzie dałam korę o średniej frakji, tylko na różance drobiutką przekompostowaną bo jednak w niej wydaje mi się tak jak Oli, że chwasty dużo szybciej i więcej rosną...
Różankę masz piękną, plus trawki - bajka
anna_t 18:52, 31 sie 2018

Szpula pomalowana, mamy komplet
eVka 20:27, 31 sie 2018

Woow ale super wyszło
anna_t 20:33, 31 sie 2018

Kasya napisał(a)

W nagrodę.....do sklepu „na zakupy”
serio? Mi się wydaje że ile bym nie zrobiła to i tak jest kilka poziomów nizej niż standardy forum
anna_t 20:37, 31 sie 2018

eee_taam napisał(a)

na korę miałam identycznego focha ...jak przerosła chwastem nieszło tego wyplewić.

U joli_lojalnej zobaczyłam ta przekompostowana kore i jak kupiłam i rozłozyłam n rabatach to szybko zmieniłam zdanie o korze ...jest kora i kora ...podobnie jak jest róża i róża

jak masz sypac ta kora to sugeruje teraz to robic ..ile zdazysz ....

ja zaczelam dokładnie we wrzesniu w zeszłym roku i te rabaty co nie zdazyłam przed zima wyłożyc korą ...zaszły chwastem masakrycznie zwłaszcza w styczniu ...bo styczeń był wyjątkowo ciepły ...plewienie wiosenne tych dwóch rabat mnie mocno zmeczyło....a czasu było mało bo szybko przyszło suche lata i ziema zrobiła sie sucha i zbita jak beton((

a jesli jest gesto na rabatach to zycie sie tam toczy ...ślimaki stadami sie namnazaja ....chwastu nie upilnujesz .....wiem co sie robiło w moich liliowcach ...plewienie wiosenne a potem nic nie zrobisz bo nie wejdziejsz bo taki busz ...a że ja je po kwitnieciu ścinam do zera ...to odrazu ta rabate plewie ...to wiem co tam jest dołem po 3 -cach nic nie robienia ...regularny plewnik koszmarek ...jak mam juz tam kore to w tym roku odsapnełam tylko trzeba ja uzupełniać co rok....bo sie kompostuje i jej warstwa sie zmiejsza.

czekam na kore i będziemy działać. Gazet uzbieralam trochę to mam nadzieję że efekt choć do wiosny będzie...
Ile kory co roku dokupujesz?
anna_t 20:45, 31 sie 2018

eee_taam napisał(a)
nie wiem jakim narzedziem ty plewisz ....bo ja teraz majac ta kore uzyam tego (innej firmy ale taki typ widełek)

https://www.narzedziak24.pl/tg-widelki-ogrodnicze.html

u mne glina takimi widełki normalnie nic w niej nie zrobisz ...tylko je mozesz złamac ...jak jest ziemia zabita i porosnieta chwastem ...bez motyczki ani rusz ...a jak mam ta kore to one wchodza jak masełko

mam jeszcze kawałek rabaty w przeróbce ze 2-3m2 (bede o odchwaszczac chyba z godzine jak nie lepiej mi zejdzie przy tym ...koronkowa robota)

tak wyglada róznica ..całośc była plewiona z mc temu ...tam gdzie wykorowane jest nadal super ...a tu gdzie jeszcze nie zrobiłam bo upał panuje sajgon

Foto wykasuje tylko szturchnij jak zobczysz

nikt takich rzeczy nie pokazuje na forum ...bo sie przyjeło ze wstyd tak miec ....nie wiem dlaczego ....bo jak nie masz gestych nasadzeń w pierwszych latach na rabatch to sie idzie zajechac ...bo po kazdym deszczu ...plankton sie pojawia ...w całym ogodzie równoczesnie! ...i nie jest się wstnie całego ogrodu odplewic w 1 czy 7 dni ...bo przeciez masz jeszcze inne zycie.
wszystko idzie super jak chwast jest z tych wieloletnich lebioda mlecz oset pokrzywa ...ale zazwyczaj rosnie taki smyr dołem ...i wybranie tego zajmuje duzo czasu i trzeba szukac rozwiazań które ci ogranicza "roboty głupiego"

no właśnie nie mam nic do plewienia, powinnam kupić. Po prostu łapkami rwe
Ja chyba pogodzilam się z tym że w całym ogrodzie naraz nie będę mieć idealnie..Chyba dopiero jak dzieci przestaną mi absorbowac każda minute mam średnio pół godziny dziennie na ogród bo teraz o 20 ciemno i komary tną. Ale nie mam zamiaru z tego powodu pielic każdego chwascika do fotki choć wiem że są tu tacy