Dziękuję w imieniu ogrodu
Każdy czas ma swoją gwiazdę Teraz jeżóówki ale i wcześniej niż zwykle hortensje
Nikon, mimo że stary model do testowania to już na pewno będzie ta firma, tylko nowszy model, daje wiele możliwości, ale najpierw muszę się wiele nauczyć
(haha już myślałam, że wszelkie nauki mam za sobą)
Na razie uprawiam takie sobie pstrykanie, bez przeczytania instrukcji, za czytanie wezmę się jak już będzie ten właściwy model
wczoraj porozmawiałam sobie z panem ze szkółki który przygotowuje sadzonki dla Kapiasa. Cristal nie rośnie tak wysoko - max osiągają 50 cm. Ale pod warunkiem że sadzonka nie pochodzi z siewu tylko z podziału. Te z siewu przeważnie nie dziedziczą cech rośliny matecznej. No zobaczymy - zakupiłam 9 sztuk Cristal, zobaczymy czy się sprawdzi. t
Zadne z tych rękawic co są na naszym rynku, a gołą ręką też nie mogę, próbowałam w skorzanych, ale szybko sztywnieją pod wpływem wilgoci (wody) i są do wyrzucenia
W sprawie okienek, u mnie pełnią dwie role, odwracają uwagę od brzydkiego muru i poszerzają optycznie wąski ogród
To wcale nie droga inwestycja, u mnie stare ramy okienne i na to naklejone zamówione na wymiar lustra
ech.... zobaczymy co z tym jałowe najwyżej wywala. Naj pierw jednak wywala trzcinnika ostrokwiatowego KF. Miałam go z tyłku domu, łapał rdzę. Przesadzilam do przodu, tutaj bardziej sucho. I niestety rdza znowu mi je zaatakowała. Pryskalam profilaktycznie, teraz od 2 tygodni pada wiec nie mogłam pryska i juz mi się rośliny pokładają, są nieestetyczne, pomimo podwiazaywania kładą się. Musze jesienią wszystkie wywalić (mam ich z 30 sztuk) tylko co dać w zamian ? Musze się skontaktować z projektantka i z panem Smalem - pewnie mi coś poleci w zamian
Ojej! Tawuła z anebelką ślicznie się komponuje, a te fioletowe kłosy dodają lekkości, czy to jest szałwia? Dla takiego widoku warto się pomęczyć, tzn. Ty się meczysz, a my podziwiamy, ale my u siebie mamy swoje męczarnie, a inni podziwiają
U mnie po deszczu rabaty i warzywnik zarasta zielsko...
U nas wszystko kwitnie. Dzięki suszy róże piękne i zdrowe- aż do przesady bo przekroczyły swoje maksymalne rozmiary.
Susza tez sprzyja naszym arbuzom i melonom. (Arbuz janosik, arbuz rosario, melon seledyn i melon Malaga) zauważyliśmy ze w donicach rosną fenomenalnie ale arbuzy posadzone w gruncie dużo gorzej- gorsza ziemia i pewnie bardziej sucho.
Dzisiejsze zakupasy.
To co na zdjęciu i jeszcze 6 grabów Fastigata w drodze...
Chociaż do końca się wahałam, czy Fastigata, czy Frans fontaine...
Ff są mniejsze i tańsze, ale jednak chyba wolę Fastigata. Jakie macie doświadczenia?
A na zdjęciu 6 Doorenboosów, 1 grab Frans fontaine, Miskanty Variegata, ID, Little Lime i buksy. Lecę sadzić