Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Radziu2013 16:59, 09 sie 2018

Czytam Ewo na wątku o tej marchwi i jej kwiatach, oglądam zdjęcia...ale dalej głupi jestem...bo nie wiem, czy to jest zwykła marchew, ale zostawiona samej sobie po prostu w drugim roku zakwitnie, czy to jest jakaś specjalna odmiana, albo gatunek marchwi? Ma bardzo ładne baldachy (a do tych przekonałem się przy aminku i orlayi)dlatego z nią też chciałbym w ogrodzie spróbować...
mira 22:46, 09 sie 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Nie, Miro.

Do skrzyń był przekonany Tad, ja troszkę boję się takiej poprawności. Ale harmonijność (tęsknota za ładem przestrzennym) przemawia na korzyść skrzyń.

Ty siedzisz w swoim warzywniku a ja swój ciągle fotografuję.

Już dawno nie siedzę, zachodzę teraz z koszykiem po to i owo i podlewam czasem - poszło na żywioł tylko dalie doglądam, moja kawa z mlekiem to fioletowy kołnierzyk.

No o tę poprawność chodzi ale każdy musi mieć tak by pasowało i nie irytowało.
Zapytam - jak Ci rośnie wszystko w skrzyniach - ja nie wyrabiam z podlewaniem
dałaś siatki na spód? ja nie dałam no i na jesień dam bo mam dość dzielenia się z nornicą moimi łupami
sylwia_slomc... 23:00, 09 sie 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Marto jesteś!

Na razie nic nie robię z tą osią, bo jesienią będzie ten pasek przekopany, wymieszany z glebą lepszą od mojej (moja to żwir) i założony nowy trawnik. Ale nie wiem, czy uda się ten trawnik utrzymać w zieloności. Z roku na rok susza wykańcza trawniki w pierwszej kolejności. Może (wzorem holenderskim) nie będzie tam w ogóle trawnika a tylko wysypiemy zrębkami?

Mam takiego cisa większego jako stożek (mus go wreszcie wysadzić z warzywnika) i nawet myślałam czy go tam nie posadzić i wtedy dookoła kwiatki w baliach?

Stare balie - tych nie brakuje u nas.

Podoba mi się ten pomysła co do skrzyń to ja bym tam dała jedna o takich wymiarach właśnie jak napisałaś
sylwia_slomc... 23:03, 09 sie 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Ale masz świetne te wanny
Bogdzia 21:14, 10 sie 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Tu dopiero musi byc mnóstwo owadów ( w tym motyli) . Piekne widoki u Ciebie , bardzo wysmakowane.
Anabell 21:46, 10 sie 2018

Ewo!
co tak skąpo dozujesz dalie
Pokazuj więcej
Myślę że swoje muszę zasilić, do końca sezonu nie dadzą rady kwitnąć. Dużo leje się wody i wypłukało wszystko. Zdrobniały kwiaty, brakuje azotu i potasu.
Jak u Ciebie?
Pszczelarnia 08:48, 11 sie 2018

Anabell napisał(a)
Ewo!
co tak skąpo dozujesz dalie
Pokazuj więcej
Myślę że swoje muszę zasilić, do końca sezonu nie dadzą rady kwitnąć. Dużo leje się wody i wypłukało wszystko. Zdrobniały kwiaty, brakuje azotu i potasu.
Jak u Ciebie?

Haniu, jest taka susza, że nie mam siły już na jakiekolwiek nawożenie. Kwiaty po jednym dniu są ugotowane. Ale dla Ciebie pokażę.
Pszczelarnia 08:48, 11 sie 2018

Bogdzia napisał(a)

Tu dopiero musi byc mnóstwo owadów ( w tym motyli) . Piekne widoki u Ciebie , bardzo wysmakowane.

Chyba jestem słabą obserwatorką, bo nie widzę tabunów.... .
Pszczelarnia 08:52, 11 sie 2018

Radziu2013 napisał(a)

Czytam Ewo na wątku o tej marchwi i jej kwiatach, oglądam zdjęcia...ale dalej głupi jestem...bo nie wiem, czy to jest zwykła marchew, ale zostawiona samej sobie po prostu w drugim roku zakwitnie, czy to jest jakaś specjalna odmiana, albo gatunek marchwi? Ma bardzo ładne baldachy (a do tych przekonałem się przy aminku i orlayi)dlatego z nią też chciałbym w ogrodzie spróbować...

To jest dzika marchew, bylina dwuletnia w jakiejś odmianie.

A marchew jadalna jest warzywem (jemy korzeń),a kwiaty wytworzy w 2 roku uprawy i w ten sposób można pozyskać z niej nasiona.
Pszczelarnia 22:29, 11 sie 2018