Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Żywopłot strzyżony z cisa 11:56, 17 wrz 2015

Do góry
Ja mam różne, a za parasol robi mi Pendula na pniu.
KAMILowe krok po kroku 11:54, 17 wrz 2015

Do góry
Ziemia ze stawu po usypaniu pryzmy, musi odcieknąć, taki muł świeży się nie nadaję.
Musi obeschnąć, trzeba ją przesypać ze dwa razy z góry na drugą górę.

Nie pisz takich wielkich postów (zdjęć nie ma) bo to się źle czyta. Dziel informacje na mniejsze i dodawaj nie więcej niż 4 zdjęcia w poście

Zmień też swój nick żeby nie był drukowanymi literami
Angielskie ogrody i kwiatowe inspiracje - wrzesień 10:58, 17 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie, to Molinia caerulea, łodyżki jesienią przebarwiają się.

Może być ta

To bardzo wysokie ma kłosiki ta molinia, nad wyraz wybujałe, jesienią wyglądaja ogniście......nie wiem kiedy ja zacznę rozróżniać te trawy
Angielskie ogrody i kwiatowe inspiracje - wrzesień 09:25, 17 wrz 2015

Do góry
Nie, to Molinia caerulea, łodyżki jesienią przebarwiają się.

Może być ta
Żywopłot strzyżony z cisa 09:23, 17 wrz 2015

Do góry
Tak, wystarczy, miłorząb dobrze rośnie także w innej ziemi. U mnie nie ma kwaśnej a rośnie jak głupi.
Żywopłot mieszany 09:22, 17 wrz 2015

Do góry
EJU napisał(a)
Jaki żywopłot nieformowany będzie ładniejszy za 8-10 lat z pęcherznicy Red baron czy Diabolo?

Z żadnej nie będzie ładny, bo to bardzo silnie rosnące krzewy i wyrosną z nich "prawie" drzewa. Pnie będą grube a w środku krzew będzie łysy. Gałęzie, które zdobią czyli końce gałęzi będą wysoko ponad płotem.

Za 10 lat będziesz je ścinać do ziemi, czyli odmładzać i ciąć od początku.

Lepiej tnij od razu, szkoda te 10 lat zmarnować.
Żywopłot mieszany 09:20, 17 wrz 2015

Do góry
Margot939 napisał(a)
Witam.
Chciałam jeszcze wrócić do tematu żywopłotu z pęcherznicy. W tym roku sama rozmnażałam sadzonki z gałązek od znajomej. Te które ładnie się ukorzeniły są juz w ziemi na docelowym miejscu. Problem jest tego typu, że póki co mają formę drzewka, gdyż nowe pędy boczne pojawiły się tylko w górnej części sadzonek. Czy jest szansa że na wiosnę zagęszczą się także na dole? Kiedy je ewentualnie można przyciąć?

Przytnij nisko nad ziemią, 10 cm - wiosną podczas wiosennego cięcia krzewów. Marzec-pocz. kwietnia.
Pora na sadzenie i przesadzanie bylin i krzewów 09:19, 17 wrz 2015

Do góry
Ania dobrze radzi.
Angielskie ogrody i kwiatowe inspiracje - wrzesień 23:01, 16 wrz 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Danusiu, powiedz o tych rozchodnikach o ciemnych liściach. One rosły tam zdrowo, były to już kilkuletnie kępy czy tylko "nowinki" wsadzone w rabaty na raz i od razu w masie? Czy rosną sztywno? Nie łapią ich oprzędy owadzie (gąsienice). Nie mam jeszcze zdania o nich. Podejmuję kolejne próby posiadania takowych.

Były to wielkie kępy. Rosły wspaniale, nawet nie wykładały się, no może te o wielkich talerzach, ale tylko trochę.

Zainwestowałam w rozchodniki.
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 21:29, 16 wrz 2015

Do góry
Przytnij brody trawnika po krawędzi kostki, w powietrzu, bez wcinania się w ziemię. Zrób to nożycami do trawnika albo sekatorem w ostateczności.

Żwirku nie rób, masakra będzie.

Brukarze dali ciała i uleli takie buły że już z tym nic nie zrobisz.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:07, 16 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jeszcze takie zdjęcie wstawię, tym razem będą to żółte kalosze i wtedy dopiero będzie
Ten ideał już taki zostanie. Mnie się nie znudził. Przebić go może tylko jeden ogród.

Danusiu piękne zdjęcie, ciekawe jaki to ogròd może przebić Twòj ogròd. Przecież to ideał. Chciałabym mieć chociaż jedną dwudziestą takiego ogrodu.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:37, 16 wrz 2015

Do góry
KASYA
Kasiu dzięki ciekawa jestem czy wybarwią się u mnie, jak u innych, bo u mnie jakoś one tak później stale.

EEE_TAM
Justyna, mycie i piaskowanie robi większy bajzel, łatwiej odmalować, przynajmniej znowu czyste
Wiem, że hiacynty marnieją, choc mam takie miejsca, ze wręcz mi się rozrastają kępki, ale do mojej koncepcji z wiosny muszę jeszcze ciut ich dosadzić

ANDA
fajnie, że udało się Tobie odszukać

FREZJA
Ewo, jak mi te siewki się rozbujają, to będę mieć rozplenicowy ogród

07_RENE
dzięki Renatko, o tej porze to bardzo cieszy, kiedyś nie miałam ani jednego ani drugiego i nie było, co podziwiać

BASILIKUM
Iza, dopóki nie ciapnęłam farbą, też mi się brudne nie wydawały

DANUSIA Z LILIOWEGO
Danusiu, upały i mnie dały w kość; traw nigdy nie nawoziłam i nie będę tego robić, dostawały tylko wodę; czekam na spotkanie z Tobą

MYSZA
dzięki, ale tu akurat limki

AGA_PE
u mnie też nie koniec, cały dom w kamieniu, dziś M. sam maluje; czemu ci smugi wychodzą?

GARDENARIUM
Danusiu, to gnała Aga, ja czasami o 6 rano z godzinę dziubam w ogrodzie, a co do donic, były już ściągnięte, Zygi z powrotem zawiesił zanim podejmę decyzję, najpierw je wymaluję, zasadzę bluszcz i się przyjrzę, jeśli będzie źle, trafią gdzieś tam chciałabym widzieć zieleń a nie rynnę, zobaczymy....

rok temu robione sadzonki lawendy choc malutkie, jednak rosną

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:16, 16 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Sebek, niczym, ja już niczym nie mogę zaskoczyć

Akurat, no dowcip Ci wyszedł
Danuś, czy ja mogę tak po 5cm końcówki gałązek buka przyciąć, jakieś rzadkie te buki trikolor?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:09, 16 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jeszcze takie zdjęcie wstawię, tym razem będą to żółte kalosze i wtedy dopiero będzie
Ten ideał już taki zostanie. Mnie się nie znudził. Przebić go może tylko jeden ogród. Ten.

Ale zeszczuplałaś, laska że hej sliczne te zdjęcia, tyle na nich radości
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 15:31, 16 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wprost idealnie

Danusiu dziękuję za pochwałę
Teoria to z tego wątku, a praktyka, wiadomo, metodą prób i błędów
Ogrodowy song 14:53, 16 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Normalne buki kup, takie kopane małe i zwykłe, nie kolumnowe. Zwykłe się rozgałęziać będą. Na żywopłot ekranik kolumnowe nie nadają się.

znalazłam w wiązkach po 5 sztuk pakowane za...4,50

Ogrodowy song 13:41, 16 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Normalne buki kup, takie kopane małe i zwykłe, nie kolumnowe. Zwykłe się rozgałęziać będą. Na żywopłot ekranik kolumnowe nie nadają się.

za informację dziękuję... być może bym kupiła nie ten co trzebaależ wiedzy tu trzeba..

pozdrawiam
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 11:57, 16 wrz 2015

Do góry
Monika76 napisał(a)
Madżenko podpowiedz mi co mam zrobić z moimi hortensjami ogrodowymi aby kwitły tak jak u Ciebie a nie miały masę liści i zero kwiata. Czy je jakoś osłaniasz? Podpowiedz proszę.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/199-hortensje-sadzenie-i-pielegnacja

Najwięcej problemu jest z okrywaniem hortensji ogrodowej (H. macrophylla), ponieważ powinny one być właściwie sadzone tylko w tych rejonach, gdzie nie przemarzają. W chłodniejszych z reguły nie kwitną. W zasadzie wtedy żadne okrycie nie pomaga.

Stosowałam nawet okręcenie krzewu agrowłókniną, kopczyk z kory na bryłę korzeniową i dodatkowo matę słomianą. Potem zdejmowałam je stopniowe w miarę ocieplania. Jednak po całkowitym odkryciu krzewów, nawet już w maju, następowały przymrozki i delikatne pączki wymarzały. Hortensja oczywiście nie zakwitła.

Dlatego wydaje się, że najlepszą ochroną jest dużo śniegu i gwarancja wiosny bez późnych przymrozków, ale to się zdarza bardzo rzadko. Pozostaje traktowanie tych hortensji jako kwiaty sezonowe i uprawa w donicach. Można je wtedy przechować w chłodnym pomieszczeniu, a na wiosną „podpędzić” np. w szklarni. Gatunki hortensji poza H. macrophylla, H. aspera i H. quercifolia nie muszą być okrywane, ewentualnie korzystne jest nasypanie małego kopczyka z kory lub liści.

Bonsai i niwaki 11:49, 16 wrz 2015

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:24, 16 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
W moim ogrodzie Sebku...doszłam mianowicie do ideału Yhym, o mało się nie udławiłam pisząc to Yhym

Ale jeszcze jednego pomysła mam, tylko kasy brak za droga impreza.
Chodzi o sztukę przez "S".

Jestem za sztuką Ciekawe co masz na oku

Moim zdaniem ogród idealny bez żadnego y hmm
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies