Przeczytałam cały ten wątek i dla tych, którym się tego nie chcę przedstawię pewnie podsumowanie.
Które cisy są polecane na żywopłoty?
Hicksii i Hilli oraz taxus baccata.
Zasadnicza różnica pomiędzy Hicksii i Hilli?
Hicksii rośnie szybciej niż Hilli.
Hicksii wytwarza owoce, bo jest żeński, hilli nie wytwarza owoców, bo to okaz męski.
Mimo że cisy to iglaki
nie lubią kwaśnych gleb co oznacza, że nie kupujemy dla nich ziem dla iglaków jak również nie stosujemy nawozów dla iglaków. Jak pokazują niektóre wpisy opisy na nawozach czy ziemiach mogą wprowadzać w błąd.
Lubią glebę zasadową.
Nie lubią zbyt głębokiego posadzenia oraz zalewania przez wodę.
Przy zapewnieniu dobrych warunków rosną szybko.
Gęstość sadzenia:
Jak gdzieś wyczytałam, że 2,5 szt. na mb. Pani Danusia sadzi tak, żeby nie było przerw między nimi i od razu stanowiły zwartą ścianę. Tak więc jest to względne.
Odległość od płotu.
Chyba40-50 cm. Ale proszę mnie skorygować bo tego nie jestem pewna.
Choroby:
Z innego wątku – misecznik cisowiec.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1763-misecznik-cisowiec
Przycinanie- Pani Danusia przycina i jesienią. Jednak to jest sprawa względna- stadium rozwoju rośliny czy ma akurat młode pędy czy jest przed ich wypuszczeniem.
Dla posiadaczy ogrodów z dziećmi.
Tak są trujące. Praktycznie w całości. Czy jednak to powinno powodować, że z powodu dzieci nie posadzi się ich w ogrodzie? Wydaje mi się, że dzieci szybciej urosną niż one. Dzieci wyfruną z domu i ogrodu a nam pozostaną …”tuje”.
Wydaje mi się, że jeżeli są spore owoce to można sukcesywnie owoce usuwać lub w momencie wytwarzania owoców jakoś je zabezpieczyć – można rozstawiając tymczasową siatkę.
Jeżeli ktoś ma uwagi merytoryczne do wpisu proszę o skorygowanie