Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Sezon 2017 u Hanusi 17:21, 25 cze 2018

Do góry
Dziękuję, kochane dziouszki! Już jestem w domku. W ogrodzie zimno, podgoniłam szklarniowe prace, zerwałanm dodatki do małosolnych i czas minął.

A, i jeszcze wyeksmitowałam werbene ze szklarni, bo mi w jednym miejscu wzeszła. Padać nie pada, ale lato mi się gdzieś zapodziało.
Teraz czekam na poprawę pogody.

Za drzwiami do ogrodu... 17:11, 25 cze 2018

Do góry
anpi napisał(a)
Elu witam Cię za drzwiami mojego ogroduCieszę się że mój ogród kojarzy Ci się bajkowo... dla mnie on właściwie jest trochę oderwaniem od rzeczywistości...
Trzymam kciuki aby Twoje marzenia się spełniały!Bajkowy zakątek sprawi radość dzieciakom i frajdę Tobie- tak myślęBędę do Ciebie zaglądać co tam wymyślisz
Ja dzisiaj zrobiłam sobie tabliczkę na drzwi do ogrodu ze starej deski do krojenia.Muszę ją jeszcze tylko kilkakrotnie polakierować.

Aniu bardzo ładnie co ta deseczka wyszła.
A literki od szablonu ??
Czy sama tak równo pisałaś ?
Ogród pod akacjami 16:53, 25 cze 2018

Do góry
Nareszcie deszcz

Pozdrawiam
Maria J.
Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 16:52, 25 cze 2018

Do góry

Witaj Pięknie wyglądasz na tle swojego ślicznego ogrodu. Jesteś bardzo fotogeniczna
Fajnie mieć taki lasek brzozowy po sąsiedzku....
Ogród pod lasem 16:23, 25 cze 2018

Do góry
Dziś Was zaskoczę, dziewczyny Wyskoczyłam na małe sprawunki i kupiłam dąb, dwa Drummondii i jeszcze trochę takichtamów

Ogród wśród pól i wiatrów 16:12, 25 cze 2018

Do góry
jolka napisał(a)
Pozostając w temacie owocowym..

Gruszki rosną, niepokojąco naginają gałązki ..

Brzoskwinie się rumienią, trochę im listki żółkną, ale może dojrzeją ..

Jabłoń zaszalała - jabłko sztuk 1 (słownie: jeden) Jeżyna niczego sobie

Wisienka dzielnie daje rady

Każdy temat fajny z Twojego ogrodu ale ten - owocowy raj kuszący smakami!

Jak cięłam 4 kulki - słońce je przypaliło, jak następne 4 - poszedł deszcz i jak tu zorganizować prace ogrodową?

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 16:11, 25 cze 2018

Do góry
A to najstarsza Hortensja NN w moim ogródku. Sztywne mocne pędy, szorstkie liście, jesienią kwiatuszki przebarwiają się na różowy kolor.
Ponieważ jeszcze nie kwitnie posłużyłam się fotkami z lat ubiegłych.

Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 15:53, 25 cze 2018

Do góry
A tu pierwszy kwiatuch na sianej gaurze...
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 15:48, 25 cze 2018

Do góry
Terracotta... będę musiała przeorganizować tu coś bo perowskia tak poszalała że jest prawie mojego wzrostu...
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 15:43, 25 cze 2018

Do góry
I kolejna nieznajoma.

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 15:36, 25 cze 2018

Do góry
Wracam ze swoją NN Może teraz się uda ją rozszyfrować. Podejrzenie padło na Forget Me Not.
Marcinie pozdrawiam.

Ogród z koniczynką 15:20, 25 cze 2018

Do góry
hortensja biedronkowa z ubiegłego roku...
Ogród z koniczynką 15:19, 25 cze 2018

Do góry
W cieniu - zacieniona 14:54, 25 cze 2018

Do góry
bogumila napisał(a)

Zachwyca
Bogusiu zajrzyj do mnie, może rozpoznasz roślinkę ?
Cis - Taxus 14:54, 25 cze 2018

Do góry
Na pociechę znalazłem taką perełkę (taxus baccata) w Castoramie, a akurat potrzebowałem coś do cienia z drugiej strony jako soliter do formowania

Generalnie ma sobie rosnąć w różne strony, a poszczególnie gałęzie zakończone chmurkami

Nada się Waszym zdaniem?
W cieniu - zacieniona 14:52, 25 cze 2018

Do góry
bogumila napisał(a)

Ewuniu...

Gdzie Ty znajdujesz takie piękne miejsca?
Cis - Taxus 14:39, 25 cze 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Marcinie, czy pod kamieniami leży szmata? Jeśli tak, wszystko razem daje odpowiedź.

Nie ma szmaty w sensie włókniny. Miałem resztki siatki cieniującej o sporym prześwicie bo 50% i podłożyłem pod grys aby się nie zakopywał. Woda przelatuje prze nią jak przez sito więc powinna być ok, natomiast problem z przysychaniem zaczął się sporo wcześniej. Tu zdjęcie z 12 maja:

Grys wysypałem dopiero jakiś tydzień, dwa później, bo jednak słońce wysuszało ziemię strasznie szybko.

Po wykopaniu 2 sztuk zauważyłem, że korzenie w ogóle nie zainteresowały się ziemią wokół siebie, wyjąłem je z ziemi niemal w takiej samej bryle jaką wsadzałem...
Część po prostu w ogóle nie zaczęła ukorzeniania, na to wygląda....
Podejrzewam, że błędem był sposób podlewania, być może woda powierzchownie nawilżała ziemię ale niżej było sucho - czyli za często a za mało...

Toszka napisał(a)
Marcinie -podstawowy grzech jaki popełniłeś to za głęboko posadziłeś, a dodatkowo nasadę krzaków obsypałeś kamieniami. Cis nie toleruje głębokiego sadzenia. Nasada nie może być obsypana.
Ja wiem, że kamienie ładnie wyglądają, ale przez nie nie jestes w stanie kontrolować wilgotności gleby w korzeniach. Czy dodawałeś dolomit do gleby.

I dolomit i mączkę, zaczynam mieć jednak wątpliwości czy wystarczająco je przemieszałem z kompostem i ziemią... Czy za głęboko? Raczej nie, bo starałem się trzymać poziom wg sznurka i dosłownie lekko przysypywać ponad poziom z doniczki, tak aby korzenie nie wystawały. Grys jak pisałem wcześniej, przyszedł już sporo czasu po pierwszych oznakach przysychania ale postaram się porozsuwać przy nasadzie aby nie zagłuszał ich.

Te które uschły całkiem tzn łamały się suche w palcach, wyjąłem i miały wilgotną bryłę korzeniową ale korzenie takie bez życia. Podejrzewam że może i ze sklepu (Castorama) wyjechały już w nie najlepszej kondycji...

Atomek44 napisał(a)
Hmm. Podlewałeś. Może zatem źle, zbyt mocno. Coś im nie podpasowało. Pozostaje wymienić i traktować z umiarem. Podelwać co 2- 3 dzień (w zależności od temperatur i nasłonecznienia), ale nie po roślinie zimną wodą z węża w upalny dzień, tylko pod nią wieczorem lub rano itak z 10 litrów pod roślinę. Tegoroczna „wiosna” nie byla dobra do sadzenia, siania trawy itd, to fakt (chyba że mieszkasz na ścisłym południu).
Mimo wszystko mam wątpliwości czy z rodzimą glebą zmieszałeś jakiąś lepszą ziemą ogrodową, żeby cisy miały co jeść...
Posadź nowe traktuj jak wyżej i możesz spryskać czymś wzmacniającym, np. saprol thuja (wiem, źe w innym wątku też to polecałem ale ten środek systemuczny naprawdę fajnie wzmacnia iglaki, bo go stosuję).

Tutaj chyba leży problem, nieodpowiednio podlewane tzn. za mało, woda nie penetrowała ziemi wkoło albo za słabo... Dodawałem wkoło lepszej ziemi.
Co do pogody, to fakt że u nas, tj. w Toruniu wiosna bardzo gorąc i sucha była.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 14:33, 25 cze 2018

Do góry
JoannA napisał(a)

Czy to Pashmina (tylko tę kojarzę?
Zainspirowałam się - mam takie jeżówki, dumałam, z czym połączyć. Posadzę przy Pashminach. Co masz przed różą - carex ID?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies