Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Przedogródek pod dębem

Przedogródek pod dębem

Waclaw 00:24, 29 lip 2018

są na niej min takie kwiatki:
Waclaw 00:29, 29 lip 2018

rosną też słoneczniki

cynie

ale i dalie nieźle się wśród łąkowych prezentują
Waclaw 00:33, 29 lip 2018

Toszka napisał(a)
z chwastami w trawniku najlepiej działać na jesieni, bo wtedy korzenie magazynują zapasy na zimę...i zachłannie wciągają preparat
Ważna jest pogoda - tempratura nie może być niższa niż 20st. Ważna jest tez wilgotność względna powietrza, która jeśli jest zbyt duża, to zastosowany preparat nie będzie pobierany przez chwasty, zamiast tego dostanie się do gleby, zanieczyszczając ją bezproduktywnie. Nie stosuje się tez herbicydów zaraz po opadach. Zabieg wykonujemy dopiero co najmniej 2-3 godziny później!

Herbicydy do ochrony przed chwastami dobieramy w zależności od stanu zachwaszczenia i w odniesieniu do wcześniej stosowanych preparatów. Trzeba też pamiętać o wymianie substancji czynnych tak, by w kolejnym zabiegu ochronnym nie aplikować preparatu opartego o tę samą substancję, która była stosowana ostatnio czy też należącej do tej samej grupy.
Czasami warto jest sięgnąć po herbicydy rolnicze, i np.
Aneks SX 50 SG i Rubin SX 50 SG zwalczają bodziszka drobnego, fiołka polnego, gwiazdnicę pospolitą, mak polny, miotłę zbożowa, przetacznik bluszczykowy, przytulię czepną do fazy 5 okółków, rumian polny i tasznik pospolity.

Dziękuję Toszka.
Jesteś niezawodna
Na razie nie mam czasu na zakupy bo zajmuję się dziećmi i wnusiami.
Wszystko ma swój czas.
O temperaturach wiedziałem
sylwia_slomc... 00:44, 29 lip 2018

Waclaw napisał(a)
Moja łączka nad stawem

Cudnie
Zbierz mi nasionek z Twojej łączki co?

Haaa i niech teraz ukradną, ciekawam jak to zrobić To był strzał w dychę z tą łąką
Waclaw 00:50, 29 lip 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Cudnie
Zbierz mi nasionek z Twojej łączki co?

Postaram się, choć nigdy tego nie robiłem. Będę zrywał przekwitnięte kwiatostany ale później należy chyba wysuszyć? W jakich torebkach przechowywać? Musze chyba kupić papierowe? Dla siebie też chciałbym nazbierać bo M. powiedziała, że i drugą część mam obsiać - spodobało się jej

Tak Masz racje co do złodziei, choć wczoraj gdy kosiłem trawę podjechał samochód, gdy kierowca mnie zobaczył, samochód się zatrzymał w dużym oddaleniu. Wysiadły dwie kobiety, podeszły do stawu ( kosiłem po drugiej stronie , w dużym oddaleniu)i rozmawiały o moich liliowcach ( pokazywały na nie). Później wsiadły do samochodu i nie podjeżdżając odjechały. Co mam myśleć? Czekam których liliowców już więcej nie zobaczę. A może klon palmowy im się spodobał? lub inny krzew? bo oczywiście znowu trochę posadziłem
sylwia_slomc... 00:55, 29 lip 2018

Waclaw napisał(a)

Postaram się, choć nigdy tego nie robiłem. Będę zrywał przekwitnięte kwiatostany ale później należy chyba wysuszyć? W jakich torebkach przechowywać? Musze chyba kupić papierowe? Dla siebie też chciałbym nazbierać bo M. powiedziała, że i drugą część mam obsiać - spodobało się jej

No widzisz Daj nasionkom dojrzeć troszkę to trwa po przekwicie kwiatka

Ja mam dla Ciebie dobrą wiadomość bo po raz pierwszy chyba na Wasze zamówienie, Twoje i dorotki tojeść bulwiasta zawiązała nasiona Nie wiedziałam, że ona takie papużki ma Dzisiaj patrze ,a tam takie ptaszki na niejA jeszcze płółtora tygodnia temu ich nie widziałam
Waclaw 00:59, 29 lip 2018

No widzisz Daj nasionkom dojrzeć troszkę to trwa po przekwicie kwiatka

Ja mam dla Ciebie dobrą wiadomość bo po raz pierwszy chyba na Wasze zamówienie, Twoje i dorotki tojeść bulwiasta zawiązała nasiona Nie wiedziałam, że ona takie papużki ma Dzisiaj patrze ,a tam takie ptaszki na niejA jeszcze płółtora tygodnia temu ich nie widziałam

Oooo! to ja proszę. Bardzo mi się spodobała
sylwia_slomc... 01:00, 29 lip 2018

Waclaw napisał(a)

Oooo! to ja proszę. Bardzo mi się spodobała

Zrobimy nasionkami machniom
Waclaw 01:02, 29 lip 2018

Zrobimy nasionkami machniom

jasne
Toszka 10:44, 29 lip 2018

Wacławie, a może dobrze by było postawić tabliczki "Teren prywatny. Przyjdź podziwiaj ale nie zrywaj", albo coś w tym stylu.