Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Pszczelarnia 20:17, 13 maj 2020

Do góry
Przepiękna jest, nie mogę się napatrzeć. Bardzo klasyczna klasyka.
Ja mam Elisabeth a córka zwraca mi uwagę, że magnolia zawsze powinna być różowa. Jeżeli wybierałbym powtórnie, to byłaby ta.
Pszczelarnia 18:08, 13 maj 2020

Do góry
magnolia napisał(a)
Piękne trociny!
Sliczne Epimedium!- nie mogę się nimi przestać zachwycać.
I tulipany! Wg. mnie fajnie że do białych i pomrańczowych purrissim jeszcze kapnełaś różem- ładne przejścia

Jakoś trudno mi połączyć róż z pomarańczem i żółtym. No nie jestem Gertrudą Jekyll (ona łączyła różowy i żółty w wiosennych kolorach z powodzeniem: bergenie).

Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 15:12, 13 maj 2020

Do góry
Dzień dobry,

Chciałabym Was bardzo prosić o pomoc w zdiagnozowaniu co się dzieje z moją magnolią. Jestem bardzo początkująca w ogrodowych sprawach i sama nie wiem co robić.
Wsadziłam magnolię satisfaction jakieś 3-4 tygodnie temu. Specjalnie dla niej został przygotowany duży dołek z ziemią pomieszana razem z torfem, miejsce jest również obłożone kora sosnową. Stanowisko bardzo słoneczne. Do tej pory żaden nawóz nie został jeszcze stosowany - ogrodnik powiedział, ze mamy to dopiero zrobić w czerwcu.
Niestety, magnolia zaczyna mieć coraz więcej ciemnych liści. Czy może to być jakaś choroba? Co mogę na to poradzić? Bardzo mi zależy na tym drzewku i nie chciałabym się go pozbywać...

Pozdrawiam,
Marta

Okno na ogród 13:22, 13 maj 2020

Do góry
HannaR napisał(a)

Hej, ty jesteś minimalistką. Nie miałabyś poczucia, że jest już wszystkiego za dużo z tymi klonami?

I właśnie dlatego proponuję dwa takie same klony. magnolia rzuca się w oczy tylko w okresie kwitnienia a póżniej jest neutralna. A klony wielopniowe będą robić robotę przez cały sezon!
Wszystkiego po trochu 12:48, 13 maj 2020

Do góry
Agania napisał(a)
Jak zawsze wiosną u Ciebie ochy i achy niezaprzeczalnie pięknie masz
Magnolia Daphne miło Cię zaskoczyła

Choć ta jednym kwiatkiem zakwitła ale cieszy ogromnie, mam nadzieję że Galaxy za rok też się popisze
Dziękuję Agatko
Wszystkiego po trochu 11:44, 13 maj 2020

Do góry
Jak zawsze wiosną u Ciebie ochy i achy niezaprzeczalnie pięknie masz
Magnolia Daphne miło Cię zaskoczyła
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 09:57, 13 maj 2020

Do góry
Kwitnie magnolia parasolowata, kwiaty coraz wyżej i dobrze, bo nie czuć smrodu

Zmienione miejsce ujecia wody - juz nie leje sie pod dom Słupek do obrobienia oczywiście
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 07:10, 13 maj 2020

Do góry
Tak bardzo podobała mi się magnolia Lennei Alba. Nawet sobie rok temu zamówiłam. Przyszła złamana sadzonka. Dałam jej szansę i wsadziłam. Niestety przepadła. Teraz mam uraz do niej. Może kiedyś dostanę ją stacjonarnie bo przez neta już jej nie wezmę.
Okno na ogród 19:28, 12 maj 2020

Do góry
HannaR napisał(a)
Tyle, że w miejscu nr 2 rosną rozplenice. A pod ogrodzeniem magnolia - jeszcze nieduża.

No i w ogrodzie rosną oprócz magnolii tylko drzewa wielopniowe (nie licząc świerków serbskich pod ogrodzeniem).
Czy klony będą do tego pasować?

Nie chcę "przedobrzyć".

mnie się ta opcja najbardziej podoba ….a 3 w miejscu lilaka ….lilaka za huśtawkę bym dała
Okno na ogród 19:03, 12 maj 2020

Do góry
Tyle, że w miejscu nr 2 rosną rozplenice. A pod ogrodzeniem magnolia - jeszcze nieduża.

No i w ogrodzie rosną oprócz magnolii tylko drzewa wielopniowe (nie licząc świerków serbskich pod ogrodzeniem).
Czy klony będą do tego pasować?

Nie chcę "przedobrzyć".
Ogród z uśmiechem 18:30, 12 maj 2020

Do góry
Napia napisał(a)
Piękna Twoja magnolia! Moja przymarzła i wiele kwiatków zbrązowiało, niestety. Czekam na kolejne fotki

Akurat ta NN pięknie kwitła ale druga Lennei nie miała ani jednego kwiatka
Ogród z uśmiechem 18:29, 12 maj 2020

Do góry
mirkaka napisał(a)
Czemu tu tak mało zdjęć???
Magnolia piękna ale to nie suzan, za jasne ma płatki.
Twoja magnolia łapie mączniaka? Nie wiedziałam że są podatne

Mireczko kochanie. Zdjęć mało bo i mało robię. Poza tym najpierw awaria aparatu a później złośliwość komputera

Ta magnolia to jednak zagadka. Iza przypuszczała, że to chyba Ann. Widziałam u niej na żywo inną i też mi pasuje
Ona łapała co roku tego mączniaka. Co prawda spryskiwacz od trawnika lał na nią wodę ale nie tak znowu mocno, nie wiem dlaczego.
Liliowo i kolorowo:) 18:21, 12 maj 2020

Do góry
Obiela w tym roku bardzo szybko zakwitła, magnolia troche oberwała od mrozu bylo nawet -7C

Wszystkiego po trochu 13:02, 12 maj 2020

Do góry
Gocha napisał(a)
Mirka powtórzę za innymi- powojnik cudny. Magnolia jak nie za wysoka to muszę nazwę pamiętać. Bodziszek korzeniasty u mnie zaczyna kwitnąć. Paprocie kupiłam w tamtym roku i na razie nie widzę ich wychodzących z ziemi niestety. A mam ochotę dokupować paprocie, podobają mi się bardzo.
Mirka co to za zwarte kępki przy brzegu obok tego niebieskiego ?

Paprocie i mną zawładnęły będę dosadzać ich coraz więcej. A stare listki są czy wszystko wyginęło?
Gosiu te kępki to wrzosy przycięte
Pszczelarnia 12:56, 12 maj 2020

Do góry
Piękne trociny!
Sliczne Epimedium!- nie mogę się nimi przestać zachwycać.
I tulipany! Wg. mnie fajnie że do białych i pomrańczowych purrissim jeszcze kapnełaś różem- ładne przejścia
Wszystkiego po trochu 12:35, 12 maj 2020

Do góry
popcorn napisał(a)
Ale masz bujość! Żółta magnolia cudna, elata aurea u mnie nie chciała rosnąć a u Ciebie no prosze! Nawet nie wiedziałam że kwitnie?
Super!

Elata wrażliwa na przesuszenie, posadź w wilgotnych i nawet cienistym miejscu, ale najlepiej półcienistym
Wszystkiego po trochu 12:23, 12 maj 2020

Do góry
Mirka powtórzę za innymi- powojnik cudny. Magnolia jak nie za wysoka to muszę nazwę pamiętać. Bodziszek korzeniasty u mnie zaczyna kwitnąć. Paprocie kupiłam w tamtym roku i na razie nie widzę ich wychodzących z ziemi niestety. A mam ochotę dokupować paprocie, podobają mi się bardzo.
Mirka co to za zwarte kępki przy brzegu obok tego niebieskiego ?

Wszystkiego po trochu 08:04, 12 maj 2020

Do góry
Ale masz bujość! Żółta magnolia cudna, elata aurea u mnie nie chciała rosnąć a u Ciebie no prosze! Nawet nie wiedziałam że kwitnie?
Super!
Miłkowo - sezon 2016-2022 06:35, 12 maj 2020

Do góry
Richie napisał(a)
Irenko podziwiam nieustająco piękno w Twoim królestwie ale pracy nie zazdroszczę Przycinarka do brzegów trawnika ciekawa, czy zbiera ściętą trawę?. Ja to robię nożyczkami i w dodatku na kolanach
Pięknie pozdrawiam

Oj Rysiu, pięknie, ale pracy ogrom. Na razie obrabiam, choć idealnie nie nadążam, zadowalam się tym, co jest.
Na razie kawałek nimi testowałam, zbieram się dalej, pewnie wprawa potrzebna. Trawy nie zbiera, ale oszczędza kręgosłup i dłonie, bo ja też najczęściej, mimo iż mam 2 noże do kantów, robię to nożyczkami;. Za to mam opr od męża.
Serdecznie pozdrawiam

i kolejna magnolia
W związku z tym, że to ogromne drzewa, pilnuję formy, czyli cięcie na bieżąco, ale tylko do końca sierpnia.

irysy już prawie, zgrane z orlikami

czosnki Krzysztofa, w zależności od miejsca, w różnej fazie

Miłkowo - sezon 2016-2022 05:36, 12 maj 2020

Do góry
mirkaka napisał(a)
Ogrodówek szkoda, trzeba czekać na nie znów cały rok, moje podobnie, choć chyba ciut lepiej.
Ja też mam czasami takie dziwne kuleczki na różach, ja to traktuję jak jakiś rodzaj mszycy w jakiejś fazie rozwoju. Niszczę to coś

Ta trzecia siewka to chyba głóg

Szkoda, ale cóż, na jednej już pąk zobaczyłam.
Już wiem, że to szkodnik, niech przestanie lać, to oprysk zrobię, jedną różę już wykończyły, muszę ściąć do ziemi i może nowe wypuści.
Tak podejrzewałam, że głóg, on chyba kwitnie i ma kolce?
Tu ogrodowe w lasku, lepsze.

nadal leje
górą zaczyna kwitnąć magnolia tripetalla

lawendy się szykują
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies