Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

Agatorek 21:26, 09 sty 2021

April napisał(a)

Mnie też kosiarki bardzo interesują bo jestem na etapie wymiany. Planujemy akumulatorową bo mąż narzeka na kable, które trzeba dość daleko u mnie prowadzić. Więc z uwagą czytam

Są jeszcze spalinowe, nie trzeba ładować, w razie czego można paliwo z samochodu „pożyczyć” .
Gruszka_na_w... 21:33, 09 sty 2021

Iwona, a nie kusi Cie, aby pójść tam na całość i zrobić wypasioną rabatę po całości?
Zostawienie kawałka trawy każe zadać pytanie do czego ten kawałek ma służyć?
Bo ciągu komunikacyjnego już tam nie będzie, a taka ślepa uliczka trochę dziwnie może wyglądać. Po doklejeniu ronda do tej rabaty z magnolią powstanie takie wybrzuszenie.
Masz taki zapał do obsadzeń, że z pewnością dobrze zagospodarujesz tę przestrzeń.
Letnia odsłona tego miejsca wygląda świetnie. Trawiastej ścieżki prawie nie widać. I mogłoby już tak zostać. Ewentualnie można by pomyśleć o jakiś płytach rozrzuconych po rabacie, gdyby naszła Cię ochota na przechadzki wewnątrz nasadzeń.

Edit: doczytałam, że nie tylko ja mam takie rewolucyjne pomysły. April: piąteczka!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Kasya 21:42, 09 sty 2021

Czytam o planach włączenia rabaty i się obśmiałam
Doskonale rozumiem
Margerytka40 21:49, 09 sty 2021

Też bym zrobiła tam rabatę po całości, pomysł Gruszki z płytami rozrzuconymi między roślinnością bardzo mi się podoba. Iwonko pomyśl, jak już się narobić to iść na całość
April 22:09, 09 sty 2021

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Edit: doczytałam, że nie tylko ja mam takie rewolucyjne pomysły. April: piąteczka!

No piąteczka
Pochlebia mi, że mam taki sam pomysł jak takie tęgie ogrodnicze głowy
April 22:11, 09 sty 2021

Agatorek napisał(a)

Są jeszcze spalinowe, nie trzeba ładować, w razie czego można paliwo z samochodu „pożyczyć” .

Spalinówka odpada. Smród, hałas... wolę akumulatorki. Tego jednego jestem pewna.
Kasya 22:18, 09 sty 2021

April napisał(a)

Mnie też kosiarki bardzo interesują bo jestem na etapie wymiany. Planujemy akumulatorową bo mąż narzeka na kable, które trzeba dość daleko u mnie prowadzić. Więc z uwagą czytam

O matko, wymiana kosiarki na akumulatorowa to była najlepsza decyzja w moim życiu
Teraz kosze 20-30 min a kiedyś 2 godziny !
SlonecznyOgrod 22:25, 09 sty 2021

Wiesz Iwona, ja tak jak dziewczyny, skłaniałabym się do zlikwidowania trawniczka wkoło owalnej.
Miałabyś miejsce na coś jeszcze, a na pewno takowe miejsce Ci się przyda

Moja magnolia, której szykuje przeprowadzkę też ma tak samo 1,5roku w ogrodzie.
Ja planuję przesadzić wczesną wiosną, bo po kwitnieniu w czerwcu u mnie się nie dźwignie, za duże słońce, za ciepło...

Możesz ścieżkę zrobić tam do rzeźby z płyt tak jak masz za domem,taką samą, co Ty na to?
Monia81 23:06, 09 sty 2021

Czytam że dziewczyny już zaproponowały usunięcie trawniczka i zrobienie dużej rabaty też jestem za masz tyle pomysłów Iwonko że zagospodarowanie takiej rabaty to będzie mały pikuś
inka74 00:20, 10 sty 2021

Chodziło mi to po głowie - zrobienie jednej rabaty na froncie. Mam jednak kilka obaw - po pierwsze zbyt duża rabata może być nieproporcjonalna w stosunku do innych nasadzeń. Teraz wielkość rabat jest podobna w całym ogrodzie. Jak połączę tu rabaty w jedną całość to będzie ona 4 razy większa niż cokolwiek innego, nawet rabaty na tyle. Trawnik otaczający owalną rabatę optycznie poszerza to miejsce i oddala płot jak patrzę na nie z domu. Jedna wielka masa zieleni wbrew pozorom jeszcze bardziej zmniejszy tę przestrzeń. Przybliży ją do patrzącego. Nasadzenia zbiją się w jedno a tak zieleń jednolita trawy uwydatnia to co jest na rabatach. Na zdjęciach tak tego nie widać bo nie jestem w stanie zrobić zdjęcia pokazującego całą tę małą przestrzeń w kadrze. No nie mieści się. Zdjęcia dlatego są robione z boku. Z chęcią pozbędę się też trawnika jak podpowiecie mi zakończenie tej rabaty od strony tarasu/różanki.
Może rysunkowo lepiej to pokażę.
Wersje pomarańczowa, zielona i fioletowa nie wchodzą w rachubę. Po prostu mi się nie podobają. Inne nie przychodzą mi na razie do głowy.

Chcę zachować rabatkę klin w takim kształcie jaki jest bo ją uwielbiam i nawiązuje do przedłużonej rabaty przy tarasie.
Chcę też zachować nasadzenia z przodu owalnej. Oba elementy zaznaczone są na pomarańczowo. Poniżej. Nie mam jak tego pokazać na zdjęciach ale te elementy rabat są na żywo po prostu śliczne. Uwielbiam na nie patrzeć. Zdjęć dobrych nie potrafię robić więc nie oddają tego co ja widzę. Nie posiadam umiejętności Anuli czy Ewy-Andy.

W środku rabaty mam rzeźbę, która jest mniejszą wersją tej pod Nigrą. Wchodząc na działkę czy patrząc od strony ogniska czy ławki mam elementy skupiające wzrok. O tym mówię. Zdjęcie stare przed wymianą miejscami lilaka na pniu z klonem.

Pamiętajcie, że u mnie jest zupełnie inna skala niż u was. Hania, twoja działka/ogród jest 3 razy większa od mojej. Twój front to cała moja przestrzeń. Jola, mój cały ogród to twoja rabata wjazdowa. Dosłownie. Przed nosem z 3 stron mam inne domy. Słyszę jak sąsiad puści bąka będąc u siebie w ogrodzie dlatego ważne tak bardzo jest dla mnie optyczne powiększenie przestrzeni. Cały mój ogród jestem w stanie obejść w 3 minuty pokazując wszystkie rabaty, idąc wolno.