Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

inka74 16:39, 09 sty 2021

Oczywiście, że pamiętam tylko nie wiedziałam jak to zrobić, aby jedno nawiązywało do drugiego. Co nie znaczy, że nie koduję sobie, że coś by tu można było zmienić koduję i czekam na natchnienie. Nawet szkice mam zachowane. U mnie myślenie uruchamia się dopiero w sytuacjach kryzysowych. Teraz sytuacja jest wymuszona przez absolutnie idiotycznie posadzoną magnolię no i trochę brakuje miejsca na chciejstwa. Także wiesz, co się odwlecze...

Teraz też nie wiem jak tam zamienić trawę na np. grys bo koszenie tego jest po prostu uciążliwe. Niby 2 przejazdy kosiarką ale kabel plącze się w roślinach. A to wiąże się z drugą zmianą w tym rejonie ogrodu. Chodzi mi po głowie wymiana/usunięcie kamienia spod kul bukszpanów bo jest paskudny, brudny i mnie wkurza.
Tak więc jedna decyzja o zmianie kształtu rabaty wiąże się z kilkoma innymi
inka74 16:55, 09 sty 2021

Agatorek napisał(a)
Śliczne rondko!
zdjęcie dobre a tak serio to też je lubię ale po czasie pewne elementy mnie zaczynają uwierać. Koszenie tam trawy - niby 2 przejazdy ale kabel wiecznie w roślinach (kosiarka elektryczna) i za każdym razem coś połamię. Tuje tam są już gęste i cień jest pod nimi już przez cały dzień. Katalpy też urosły. Trawa nie chce rosnąć ale zielsko tak. Na starość leniwa się robię. Nie chce mi się pielić. Ale takie mniej zadbane miejsca na froncie drażnią mocniej. Tu wszystko jest w zasięgu wzroku. Zupełnie inaczej jak na twoich hektarach. Oczywiście mogę zostawić tak jak jest tylko to nie rozwiąże problemu źle posadzonej magnolii
frezja 17:12, 09 sty 2021

Pozdrawiam
Mirka 17:25, 09 sty 2021

Iwonka znów rewolucję planujesz Podglądam wątek i widzę że każda twoja rewolucja ogrodowa ma sens i potem dobrze wygląda. Pozdrawiam w Nowym Roku
antracyt 17:41, 09 sty 2021

Bardzo mi się ten pomysł na zmianę podoba
Agatorek 18:05, 09 sty 2021

inka74 napisał(a)
zdjęcie dobre a tak serio to też je lubię ale po czasie pewne elementy mnie zaczynają uwierać. Koszenie tam trawy - niby 2 przejazdy ale kabel wiecznie w roślinach (kosiarka elektryczna) i za każdym razem coś połamię. Tuje tam są już gęste i cień jest pod nimi już przez cały dzień. Katalpy też urosły. Trawa nie chce rosnąć ale zielsko tak. Na starość leniwa się robię. Nie chce mi się pielić. Ale takie mniej zadbane miejsca na froncie drażnią mocniej. Tu wszystko jest w zasięgu wzroku. Zupełnie inaczej jak na twoich hektarach. Oczywiście mogę zostawić tak jak jest tylko to nie rozwiąże problemu źle posadzonej magnolii

A co jest nie tak z tą magnolią? za bardzo na środku jest?
inka74 18:13, 09 sty 2021

frezja napisał(a)
Pozdrawiam
dobrze że jesteś
Mirka napisał(a)
Iwonka znów rewolucję planujesz Podglądam wątek i widzę że każda twoja rewolucja ogrodowa ma sens i potem dobrze wygląda. Pozdrawiam w Nowym Roku
teraz te rewolucje są lepiej przemyślane niż na początku jedno wynika z drugiego i się ze sobą łączy. Może dlatego. Wszystkiego dobrego!
antracyt napisał(a)
Bardzo mi się ten pomysł na zmianę podoba
czyli może to nie jest głupi pomysł
antracyt 18:15, 09 sty 2021

Zdecydowanie nie jest
TAR 18:19, 09 sty 2021

dobry kierunek zmian kosiarke moze kiedys kupisz bezprzewodowa? na takie male ilosci trawy ideal.
carexy brazowe-pomaranczowe: zakochalam sie w nich, pasuja do czerwonych bukow, klonow, pomaranczowych pełnikow i hortek limonkowych, herbacianych chryzantem lub roz ale zawsze jako akcent, lekkie musniecie koloru.

a mnie nosi by wyspe zrobic. mam 2 kierunki zmian albo poszerzenie rabaty w caosci ale to sie wiaze wtedy z przesadzeniami a tego mi nie bardzo sie chce. na wyspie moge zaszalec z nowymi roslinami. wyspa spokojnie mialaby z 8 na6 metrow lekko. wyspa ladnie zamknelaby mi pusty trawowy plac. psy coraz leniwsze juz nie chca biegac, to moge trawiszcza sie pozbyc.
inka74 18:27, 09 sty 2021

Agatorek napisał(a)

A co jest nie tak z tą magnolią? za bardzo na środku jest?
Magnolia jest posadzona w odległości ok. 70 cm od tuj i od obrysu jodły (ta jest formowana). Na razie magnolia jest to patyk i kilka gałązek ale finalnie jej korona może osiągnąć 2 do nawet 3 metrów szerokości według różnych opisów. Co oznacza, że żeby nie zlała się koroną z innymi wysokimi roślinami to powinna być posadzona min. ok. 1,5 metra od innych wysokich (połowę szerokości korony). I to nie od pni tylko od docelowych koron.U nas ta magnolia najczęściej ma ok. 2 metry ale to zależy od kilku czynników. Ja finalnie chciałabym, aby korona magnolii, jodła i Amanogawa z drugiej strony magnolii tworzyły takie wyższe tło. Jedne obok drugiego ale nie jedne w drugich. Za tymi drzewami znajduje się okno od łazienki w sąsiednim domu. Docelowo chcę je zasłonić.