Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Ogród na skarpie 18:29, 09 wrz 2016

Do góry
Czy ktoś wie co to za roślinki dostałam jako tawuły

i jeszcze jedna -nie mam zielonego pojęcia co to dlatego w doniczce
Co by tu posadzic.....? 11:18, 09 wrz 2016

Do góry
Toszka, wcale nie przynudzasz. Wszystko co piszesz biore do serca Nie bede tez załączal cudzych zdjeć, przepraszam.

makadamia, ja lubie liściaste krzewy nawet bardzo, krzewuszki, hortensje, tawuły i byliny tez. Nawet mam kilka zurawek i rozchodnikow

Bede czerpał z Waszych rad penymi garsciami, dzieki ze jestescie,

Podmiejski ogródek 12:37, 08 wrz 2016

Do góry
Kasiu - czyli mnie rozumiesz

Aniu - już się u Ciebie wypisałam, mam nadzieję że jaśniej
(btw: widzisz, masz lepszy charakter ode mnie: ja się nie znam, a doradzam ile wlezie, potem Toszka musi prostować; ale pamiętam swoje początki na forum - lepszy kiepski odzew niż żaden)

A do Twojej rady nie mogę się niestety zastosować - mam za mało miejsca

Marta - uroki przerabiania starego ogrodu;

Cyknęłam Wam zdjęcie z mojej ulubionej pory dnia - mój ogród najlepiej wygląda po 15-ej, kiedy słońce prześwieca przez lipy

Barwinek variegata niedługo zasłoni krawężnik, karmnik aureola też niedługo wszystko zarośnie, liście lipy leżą sobie spokojnie między korą i nikomu nie przeszkadzają
fajnie jest

a tu nowe nabytki:

Z tyłu pęcherznica ma za zadanie dodawać trochę koloru
przed nią tawuły anthony waterer - oby pasowały kolorem kwiatów
i byliny na rozmnożenie: brunnera (odmiany zapomniałam buu) i Carex ID (miałam podzielić wypasioną sadzonkę, ale karpa była taka twarda, że ledwie dwa kawałeczki udało mi się uszczknąć!)
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 20:17, 06 wrz 2016

Do góry
Ja mojemu mężowi tak wdrukowałam w czerepie, że tylko JA sie znam na ogrodzie, że nie zwrócił uwagi, że tam gdzie On siał trawę jest śliczna, tam gdzie ja chwastowisko. Wywaliłam tawuły na Mordor, pożałował, posadził i kwitły we wrześniu!!! Spogladał na mnie (mąż nie Mordor) z satysfakcją, nie powiem, ale zgasiłam jego triumf, że to badyle do d..y. Wredna jestem wiem, ale trochę muszę, bo nie stęka mi na każdym kroku. Co ja mówię! On się zachwyca moimi wypocinami ogrodowymi.
Szczytem wszystkiego było, gdy w zeszłym roku przy kompostowniku odkrył krzew pomidora. Polazłam, popatrzyłam, autorytatywnie stwierdziłam, że sie nie zna (no bo tylko ja), i to zwykły ziemnior rośnie. Jesienią musiałam sie pokajać. Znalazłam na krzewie "ziemniaczanym" małego pomidorka. Byłam miła cały wieczór i następny dzień
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:19, 06 wrz 2016

Do góry
Witam,

tutaj Gosia z Warmii z moim małym delikatnym ogrodem.

Mam mało czasu i tylko czasami zaglądam do Was.Jest mi z tego powodu bardzo smutno i sama tworzę w ogrodzie.Utknęłam i potrzebuję Waszego wsparcia.
Mam 4 metry na skosie i rośnie tam śliwa wiśniowa a pod nią dwie tawuły golden, po lewej wypadła mi wierzba hakuro i kupiłam miłorzęba na pniu marikena. Pod nim postawione są 4 turzyce evergold
Przymierzyłam w ten sposób jeszcze nie wkopane. Za nimi pod płotkiem są białe tulipany i dosadzę czosnki. Czy pomiędzy będą pasowały 3 miskanty morning light?
i czy zamiast tawuł pod tą wiśnią lepiej dać 2 hortensje vanille fraise?
Byłyby 3 miskanty, turzyce pod marikenem, dwie vanille i może żurawki tylko w jakim kolorze? po prawej widać kawałek warzywnika w skrzyneczce, pol lewej jest przycięty świerk Zdjęcia mi się poplątały chodzi mi o drugie zdjęcie ze skosem.
Poniżej kilka zdjęć z ogrodu Pozdrawiam
Ogródek z futrzakami i kamieniami 13:34, 06 wrz 2016

Do góry
Nallar napisał(a)

Rabata z takich jak lubię.
Jeśli znajdziesz chwilę to poproszę o listę roślin które tam rosną.

Ewa dzieki Tą rabate też lubię , ma jakby 2 strony .Z tej masz hortensje bobo, róże ballerinę i angelę , obwódka z żurawek , która zastąpiła gożdziki, które w tym roku w niektórych miejscach mi padły są też 3 danice, ml, tawuły białe i smiałek .
Na środku są oczywiście hortensje
Z drugiej są róże granny , hameln , którego nie widać , hortka great star , molinia i obwódka z gożdzików

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:51, 05 wrz 2016

Do góry
Witam,jestem tu nowa próbuje założyć od podstaw duży ogród. W ogrodzie są tylko dwie jabłonie zaznaczone na projekcie po prawej stronie i świeżo zasadzone cyprysy dookoła działki. Główna rabata miałaby mieć taki kształt jak na zdjęciu.. w rogu altana. Czy nie przesadziłam z ilością gatunków? Chciałabym się zabrać za założenie rabaty, ale nie jestem do końca przekonana do jej poprawności.Dodatkowo w zaznaczonym na żólto miejscu jest szambo, jak je zamaskować? Czy Irga płożąca wystarczy? Przy wejściu do domu myślałam o niskim żywopłocie z berberysu, bukszpanu albo tawuły. w wolnych miejscach rabaty z iglaków.. Czy ktoś może coś doradzić, naprowadzić na dobrą drogę?

Ogródek z futrzakami i kamieniami 22:26, 02 wrz 2016

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Jakie słodziaki!
Róże masz przepiękne. U mnie sporo róż złapało plamistość

U mnie po sierpniowych deszczach niektóre róże też , głównie na rabacie za domem, ale tam sporo cienia jest , nawet tawuły mączniaka złapały co mnie zdziwiło

Ogród Anety 10:55, 31 sie 2016

Do góry
A_gawa napisał(a)

Jesteś zadowolona z tego połączenia? Czy coś byś zmieniła teraz? Mam tawuły przed płotem i chciałam posadzić te drzewa do nich. Zastanawiam się jak to wpłynie na ogród - czy kolor liści nie będzie przytłaczał.

A które tawuły masz na mysli te kwitnace na biało wiosna czy żółte niskie? Ja jestem zadowolona z tego połączenia
Niewielki kawałek wsi pośrodku lasu 23:23, 30 sie 2016

Do góry
aga_pe napisał(a)
Proszę bardzo

to ten krzak na prawo przy bukszpanowej obwódce

Aga, odzywaj się częściej, bo faktycznie ( dodam za Anią), brak Ciebie. Co tutaj masz w kulki cięte, może tawuły?
Ogród Anety 22:48, 30 sie 2016

Do góry
anetta napisał(a)

Jesteś zadowolona z tego połączenia? Czy coś byś zmieniła teraz? Mam tawuły przed płotem i chciałam posadzić te drzewa do nich. Zastanawiam się jak to wpłynie na ogród - czy kolor liści nie będzie przytłaczał.
Księżycowy... 09:00, 30 sie 2016

Do góry
Wendy79 napisał(a)
Oto moja magnoliowo-hortensjowa. Limki marniutkie, ale były tanie i liczę, że gdy o nie zadbam, to pięknie mi się odwdzięczą. Tutaj z przodu będą jeszcze turzyce Evergold. Derenie, które rosną przy płocie, trafią na brzozową, a tu wzdłuż płotu będzie grabowy żywopłot. Za pierwszą magnolią "Orchid" posadzone są tawuły szare, które lubimy za ich pokrój, następnie magnolia "Leonard Messel" i znowu szpaler Limek, podsadzonych imperatą Red Baron (pomiędzy nimi trzecia magnolia "Rustica Rubra"). Przed magnoliami, na linii traw, planuję bukszpanowe żywopłociki. Cała ta rabata ma około 23 metrów i łączy się z prawą bylinową "eLką": w kącie wylądował perukowiec, rozdzielony od hortensji miskantami Morning Light.

Kochana widzę że idziesz w taką stronę jak ja - ogród niby romantyczny, wiejski, ale nasadzenia uporządkowane i proste linie... wszystko mi się już podobna
Ogród pod lasem 11:29, 29 sie 2016

Do góry
Ursa, one na pewno odchorowują to wysokie ph. U rododendrona proces chorobowy przebiega bezobjawowo długo i tak samo długo musza się zregenerować. Jak od dołu będą łyse to zaczniemy je ciąć lub podsadzać zieloną hakone (wyższa od Aureoli i lepiej maskuje - rezerwy rosną i można przeszczepić na wiosnę)

Co ma spaść to spadnie. Ph musi się ustabilizować, a trwa to min. 6 miesięcy.
Wykaż podstawową cnotę ogrodnika - cierpliwość

Czy ty pamiętasz u mnie Torrero - ten to łysolec!. Z natury tak ma. Rekompensuje kwiatami W stopy dostał tawuły, trawy i takie tam
Księżycowy... 10:09, 29 sie 2016

Do góry
Oto moja magnoliowo-hortensjowa. Limki marniutkie, ale były tanie i liczę, że gdy o nie zadbam, to pięknie mi się odwdzięczą. Tutaj z przodu będą jeszcze turzyce Evergold. Derenie, które rosną przy płocie, trafią na brzozową, a tu wzdłuż płotu będzie grabowy żywopłot. Za pierwszą magnolią "Orchid" posadzone są tawuły szare, które lubimy za ich pokrój, następnie magnolia "Leonard Messel" i znowu szpaler Limek, podsadzonych imperatą Red Baron (pomiędzy nimi trzecia magnolia "Rustica Rubra"). Przed magnoliami, na linii traw, planuję bukszpanowe żywopłociki. Cała ta rabata ma około 23 metrów i łączy się z prawą bylinową "eLką": w kącie wylądował perukowiec, rozdzielony od hortensji miskantami Morning Light.

Czyżykowy zakątek 13:05, 27 sie 2016

Do góry
Za gęsto, o wiele za gęsto, moim zdaniem. Na płotek bukszpanowy ze 30 - 40 cm, chyba, że przesuniesz go bliżej kostki, to może parę cm może ci się uda urwać, ale ja bym nie sadziła go bardzo blisko kostki. Bukszpany, wbrew pozorom, rosną ja dawałam pół metra, żeby mi na trawę nie właziły. A ty od pnia drzewa do kostki masz pół metra , a chcesz posadzić jeszcze tawuły i carexy. Nie ma szans! Pień będzie grubiał, więc to też musisz uwzględnić.

Nie podobają mi się te carexy rozrzucone. Ja bym je skupiła, może jakieś minirządki regularnie, jak lubisz symetrię. Dlaczego narysowałaś róże jako małe 20 cm roślinki? Pisałaś, że te, co kupiłaś, rosną duże. Jeżowki to samo, przecież one się rozrastają. Moja kilkuletnia (chyba trzeci sezon ma), ma już ze 40 cm średnicy.

W ogóle to później będzie tam nie za wiele słońca. Róże mogą słabiej kwitnąć.

Edit: zrobiłam fotę od środka pnia mojej kilkuletniej wiśni i świerka Karel, rosnącego przed nią tymczasowo, który ma średnicę 30 cm. Miarka jest ustawiona na 80 cm. Słabo trochę widać, bo słońce. Na drugiej tam, gdzie 50 cm położyłam suchy listek na miarkę. U ciebie jest 50 cm od pnia. Moje bukszpany sadzone wczesną jesienią mają 20 cm średnicy. Sama widzisz, że wiele się tam nie zmieści.

W samym słońcu 21:51, 26 sie 2016

Do góry
Czemu dereń po środku hortensji?
Berberys admiration jest niski, a tawuły spójrz u Karola z "Ogród tworzony z pasją" (on je lubi) rosną większe.
W samym słońcu 21:12, 26 sie 2016

Do góry
Narysować niestety nie mam kiedy, ale stierdziłam, że posadzę w jednej linii te co mam hortensje, czyli Annabell i Limelight. Począwszy od prawej strony najpierw 4 Limelight, Następnie 3 Magical Candle, następnie Dereń Elegantissima (mam nadzieję, że dobrze nazwę zapamiętałam). Nastęnie 4 Annabell, 3 Renhy.I tu koniec póki co miejsca
Piętro nizej posadzić bym chciała:
Red baron,
Hhakonechloa aureola
Berberys Admirał
Tawuły japońskie mam kilka sztuk oraz bukszpany- posadzę je w najniższym pietrze, jednka nie wiem czy grupami czy pojedyńczo czy grupami?

Tyle przez ten czas...

Bedę miała jeszcze 3 juki oraz Stipę bo ładnie urosła mimo,ze późno była siana. Trawę pampasową wezmę w przyszłym roku, tak samo jak rudbekie zólta i różową.
Pogubiłam się po drodze... 12:51, 26 sie 2016

Do góry
podcięłam tawuły,z góry to i może i jakieś czworokąty są ale z boku masakra, na kant nie patrzeć nie zrobiony jeszcze kulo podusie na cisowej

Komendówka 22:53, 25 sie 2016

Do góry
roma2 napisał(a)

Brawo! Mam właśnie tak! Mogę, ale nie muszę!. Tylko, że jeszcze przed 40-ką do tego doszłam. Takie tam zawirowania rodzinne. Postawiłam na siebie i na córki, mimo wszędobylskiego: nie można bo.... nie wypada bo..., kto to widział bo..., nikt w rodzinie wcześniej bo...Zaparłam się i dobrze. Mam cudownego nowego (od wielu lat ) męża i dziewczyny mają cudownego nowego (od wielu lat) tatę. I tak sobie pleciemy nasze życie czasem z radością, czasem ze smutkami. Jak wszędzie i u wszystkich. Wyleczyłam się ze spełniania oczekiwań wszystkich dookoła. Dbam o to co ważne. Ale to chyba faktycznie przyszło z wiekiem

Nic dodać, nic ująć. Pięknie się porobiło na rabatach. Tawuły ostro żółtawe są tylko wiosną, potem to taka przygaszona żółć.
Pogubiłam się po drodze... 22:02, 25 sie 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
Kasiu jedno i to samo, ale mam coś dla ciebie, drogę ostatnio chciałaś zobaczyć to proszę bardzo z widokami

a na ostatnim wyobraź sobie brzozy, ja sobie cały czas wyobrażam ze kiedyś tam będą w sumie nawet są w oddali, ale nie takie

Niby tylko kolor się zmienił a jaki efekt - pięknie wygląda!
Ogrodzenie macie z resztek? No to super Wam wyszło - mi też bardzo się podoba, choć nie miałam pojęcia że się tak nazywa .
Tawuły będziesz strzygła na kwadratowo? Widziałam taką obwódkę i zrobiła na mnie duże wrażenie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies