Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Margerytka40 20:35, 10 lut 2017

Wiem, Asiu,
Cały czas się tylko zastanawiam, jak pogodzić Twoje minimalistyczne zapędy z rosnącymi już roślinami

Ja też się nad tym zastanawiam,mało tego zastanawiam się jak to pogodzić z tym co mi się jeszcze podoba i chciałabym przemycić do ogrodu

No bo podoba mi się tak i tak
albo
tak
Pogodzić tego wszystkiego chyba się nie da.
Margerytka40 21:06, 10 lut 2017

Najtrudniejsza w tworzeniu ogrodu jest sztuka wyboru
pestka56 23:52, 10 lut 2017

Na jednej rabacie na pewno nie pogodzisz ale przecież Ty masz masę miejsca i sporo tych rabat. Rób tematycznie
Margerytka40 08:11, 11 lut 2017

Kochani a może nie zmieniać na siłę trochę iglastego charakteru mojego ogrodu a raczej dalej iść w tym kierunku i zrobić tak lub tak i jeszczeMożna tylko wpleść w te krajobrazy moje ukochane hortensje oczywiście wtedy już nie w tak masowych plamach,pasach.
makadamia 11:44, 11 lut 2017

Asiu, chciałam zauważyć, że co najmniej raz już Ci to proponowałam
To pierwsze zdjęcie na pewno Ci kiedyś wklejałam, pozostałe prawdopodobnie też
https://pl.pinterest.com/pin/285486063858401193/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063858710797/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859138889/

Będziemy kombinować na bieżąco

Znalazłam zdjęcie tej rabaty, o którą mi chodziło (tylko z drugiej strony).
Okazuje się, że berberysa tam nie ma, tylko kolejna sosna-niwaki

Nie pozbywałabym się jej, bo fajnie powtarza tą koło wejścia.
Trzeba jej tylko zrobić trochę miejsca, bo sąsiadujące krzaki za bardzo z nią konkurują.
Patrząc od lewej: tą kuleczkę bym zostawiła, tylko mocniej przycięła (zrobiła z niej bardziej poduchę, niż kulkę).
Niebieskiego iglaka stąd zabrać
Najmniejszą z tych trzech żółtych tui przesadziłabym dosłownie o dwa metry, żeby utworzyły trójkąt.
Tą rabatkę na środku (z paprociami?) bym zlikwidowała.
Pod sosną i dookoła kuleczki posadziłabym to samo co pod pierwszą sosną (hakone?)
Przy żółtych tujach i świerku posadziłabym berberysy z innych części ogrodu (np.: ten pod oknem jest zbyt duży na to miejsce). Jakieś inne krzaczki masz, które by tam pasowały?
Całość uzupełnić trzcinnikiem (bardzo mi pasuje do tych tui i berberysów) ewentualnie miskantem zebrinusem, którego gdzieś u Ciebie widziałam.
Co oprócz hortensji Ci się marzyło z kwiatków?

Jedna wada tej propozycji: tą rabatę warto by było bardziej "zabudować", żeby zasłonić środek ogrodu od wjazdu i ulicy. No ale ta niwaki ma swoje wymagania
Bogdzia 13:09, 11 lut 2017

Ja bym wszystkie tuje przesadziła pod płot a tu prawie od nowa urządziła pod sosną.
pestka56 13:36, 11 lut 2017

A ja bym z wysokich tui zrobiła grupę, 3 razem blisko siebie. One też tworzą architekturę.
makadamia 14:16, 11 lut 2017

Biorąc pod uwagę, że tuje są duże i trudne do przesadzenia, a pod płotem planujemy derenie, to jestem team #Kasia

Przy okazji, podrzucam fajne zestawienie do wykorzystania:
https://pl.pinterest.com/pin/48202658484437555/

Połączyłabym ją z tym pomysłem i zrobiła tak:
-pas rozchodników
- trawa
- pas pas carexów/seslerii
- trawa
- pas kłosowców/jeżówek (trudno z tej odległości ocenić, co na tej inspiracji rośnie)
i jeszcze, jak się zmieści:
- trawa
- pas wysokiej trawy (miskanty? trzcinniki?) lub hortensji
Margerytka40 16:04, 11 lut 2017

Ło matko,ja sobie wybyłam a Wy u mnie.
Ale już jestem i tak:
Asiu,wiem,że proponowałaś już dawno to co ja teraz dopiero zobaczyłam. Jak o tym pisałam wiedziałam,że mi przypomnisz. To jest tak,że jak podjęłam decyzję o przearanżowaniu ogrodu to chciałam to zrobić na maksa,taką totalną demolkę. Jak jeszcze naoglądałam się tylu pięknych ogrodów,zachłysnęłam się stylami,formami i i wszystko było takie piękne tylko nie u mnie.
Teraz trochę przerażona tym co chcę zrobić spojrzałam inaczej na inspiracje które troche przypominają to co jest u mnie i zobaczyłam to co powinnam już dawno.
Zobaczyłam, że jak trochę dodam,uporządkuję i upiększę to co jest to wcale nie będzie źle. Trochę czasu mi to zajęło
Teraz dalej
Podoba mi się pomysł trójkąta z tuj i zrobienie trawiastych skarpet dla niwakowej sosny. Nie wiem czy z tej kulki tujowej uda się zrobić poduchę ale spróbuję. Niebieskiego iglaka mogę usunąć,rabata z paprociami juz dawno w planach do usunięcia. Z innych krzaków to mam tak:kalinę Watanabe,lilaka palbin,trzmielinę europejską,krzewuszki Variegata,3sztuki K. Nana Variegata,K. Eva Rathke,jaśminowca,bez czarny Gerda,2 berberysy Harlequin,budleję skrętolistną,pigwowce japońskie,pęcherznice Diabolo 2szt.Luteus 2szt.,różne gatunki tawuły japońskiej,tawułę wczesną,tamaryszki drobnokwiatowy i taki kwitnący latem nie pamiętam teraz nazwy,kalinę Roseum,
Czy coś pasuje do tej rabaty Waszym zdaniem?
Z innych kwiatków podobają mi się róże okrywowe,krzaczaste,szałwia,kłosowce,floksy,przetacznik,pysznogłówka,lilie,liatra,łubin,bodziszki,ostróżki,jarzmianki,orliki,O rozchodnikach,jeżówka już pisałam.
makadamia 16:55, 11 lut 2017

Jednym słowem - pomarzyć dobra rzecz, a potem pora zejść na ziemię

Prawdę powiedziawszy - robię dokladnie to samo. I w domu i w ogrodzie.

Nawymyślam, nawymyślam, a potem schodzę na ziemię i marzenia przykrajam do rzeczywistości.

Pytanie: czy te pasy w tej sytuacji zostają?