Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Za drzwiami do ogrodu... 15:06, 23 lip 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Pasiflire bardzo lubię. Kiedyś miałam ja przez 3 lata. W lecie na balkonie a w zimie w domu. I po kolejnym lecie w domu już mi zmarniala.
Hortki co wypieknialy. Lilie piękne. One dla mnie wszędzie pasują
Werbena kwitnie.
Jabłuszka rosną.
Wszystko pięknie. Tylko tego czasu na wszystko mało.

Aniu,hortki ładne ,tylko ta jedna co ma blade liście,nic się nie zazielenia narazie mimo pryskania i podlewania "żelazem"i innymi dobrodziejstwami,chyba na wiosnę ją przesadzę i lepiej przygotuję podłoże ...

A niesiany kosmos koło niej, wyskoczył w KOSMOS i szkoda mi go wyeksmitować,ale przysłonił widoki...jak trochę pokwitnie,zobaczę jeszcze jaki kolor?..i pewnie wyleci w Kosmos!

Za rozchodnikiem - Bobo w trawkach Ice Dance,które też na wiosnę ciełam maxymalnie!I są ładne,a po zimie straszyły

Kłopoty - problemy z trawnikiem 14:55, 23 lip 2018

Do góry
kochu84 napisał(a)
Mój trawnik po zasileniu go nawozem wygląd całkowicie inaczej. Ewidentnie brakowało mu azotu. Wysiałem amofoskę z saletrzakiem. Zdjęcie poniżej. Na zdjęciu nieproszeni goście.

Jak to nie proszeni. Ty sie ciesz ze przylecialy wybieraja to co dla nich dobre z pozytkiem dla twojego trawnika.
Za drzwiami do ogrodu... 14:45, 23 lip 2018

Do góry
Jedna z jeżówek jest taka ,dwie w jednej
Typografia ogrodu 14:42, 23 lip 2018

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Seruo? Hosty idealne są do donic. Ta to Big dady. Ale ich czas już mija

Serio serio

A to muszę zanotować, bo boska jest
I co robisz ze swoimi wysadzasz do ogrodu?

ps. Konewki idealnie wpasowane pod "donice" z hostami
Typografia ogrodu 14:41, 23 lip 2018

Do góry
topsin, i jeszcze jeden - z innej grupy działający (musiałabym sprawdzić nazwę). Początkowo oki, potem pojedyncze sztuki, ale jak przyszły te opady (przeszło tydzień) to masakra. Łącznie zrobiłam 5 oprysków. Może i by się dało to zatrzymać, ale musiałabym ze dwa razy w miesiącu co najmniej robić oprysk. A to mi się średnio podoba. Nie chcę takiej rośliny. Pan Smal powiedział, ze mają u mnie za wilgotno, i zbyt gliniasta glebę. Do tego zboża - i cała zagadka sześcioletniej moje walki.
W sumie w tym roku przesadzone były do nowej gleby, gdzie bardziej sucho - myślałam, ze tutaj dadzą radę. Ale niestety zaprzepasciły ostatnią szansę (choć sa śliczne).

Za drzwiami do ogrodu... 14:38, 23 lip 2018

Do góry
dana1s napisał(a)
Cudowne wakacje miałaś. U mnie były podobne klimaty, ale Twój ogród znacznie piękniejszy od tych tropikalnych cudów. Klimatycznie i romantycznie

Nawet taki krótki wypad jak nasz trochę odrywa od ciągłego:
" muszę jeszcze to zrobić...tamto i jeszcze to chciałabym...",ale myśli i tak częściowo zostają z domem ,z ogrodem i po powrocie wpadłam znów w wir...to przyciąć ,to dosadzić, rozsadzić ... ,to zebrać owoce ,warzywa ,przerobić...a cieszyć się widokami,to przelotem,albo robiąc zdjęcia...

Droga do spełnienia 14:36, 23 lip 2018

Do góry
Dziewczyny dziękuję że zaglądacie
przyznam że do tyłu jestem z ogrodowiskiem
czasowo nie wyrabiam niestety
w pracy nawał a po pracy wiadomo
do tego 2 tygodnie prawie padało
do ogrodu w ogóle nie chodziłam
teraz widzę ze zakwitły zawilce!
tawułki przekwitły nawet nei wiem kiedy kwitły
trawy się rozlazly po deszczach
jedynie jeżówki no i hortensje są piękne zaczynają swój pokaz co oznacza że niedługo jesień co?

ja jeszcze przed urlopem i przyznam że zmęczona jestem
chciałam zrobić ładne zdjęcia ale apart padł to zostawiam kilka pstryków telefonicznych

nie wiem kiedy u was nadrobię
Choroby i szkodniki świerków, świerk - Picea 14:27, 23 lip 2018

Do góry
Witam serdecznie
Czy moglibyście pomóc mi w rozpoznaniu co dolega moim Serbom.
Świerki były sadzone we wrześniu, na 55 drzewek nie przyjęły się 3, a cała reszta miała już ładne pędy. Niestety zaczynają schnąć, marnieją w oczach. Zostały spryskane środkiem na przędziorka, ale nie widać poprawy. Większość drzewek ma oblany pień żywicą i w większości przypadków schną od wierzchołka, niektóre mają uschniętą jedną gałązkę u podstawy.
Proszę o pomoc. Pozdrawiam

Rozpoznawanie chorób i szkodników 14:14, 23 lip 2018

Do góry
Prośba o pomoc w identyfikacji choroby mojej 4 letniej czereśni

Typografia ogrodu 14:06, 23 lip 2018

Do góry
Bukieciki zostawiam
Typografia ogrodu 14:01, 23 lip 2018

Do góry
Kasya napisał(a)

a ty masz gdzies płytki ? czy tylko żwirek ?
mamy płytki o tutaj

Typografia ogrodu 14:00, 23 lip 2018

Do góry
AngelikaX napisał(a)

Ta Twoja "niebieska" funkja śni mi się po nocach

Seruo? Hosty idealne są do donic. Ta to Big dady. Ale ich czas już mija
Ogród Małej Mi 2017 13:59, 23 lip 2018

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

U mnie pada..codziennie prawie, ale po trochu.. albo dużo szybko i na raz.. patrzymy w pogodę z powodu pracy) i niestety jeszcze 10 dni takich byle jakich..

Jakby padało ciurkiem przez 3 dni , ale spokojnym deszczem to by podlało, a tak albo moczy, albo zlewa i na szybko to ucieka do kanalizacji.. glina nie zdąży tego przyjąć tylko puści dalej..

A co do suchodrzewa..to ostatnie 4 zimy były byle jakie, a nawet 7 zim ostatnich nie było, ta troszkę lepsza ale ze śniegiem. Jak ktoś chce , ma czas i lubi może ciąć kilka razy w sezonie suchorzewy, ale ja bukszpan tnę tylko raz do roku, a czasami i mniej.. W tym roku tylko cięte połowa na froncie i na wsiowej.. a to nawet nie połowa, może 1/3... Podziękuję za wszystko co pracochłonne.. to dobre dla młodych, zdrowych i bez pracy. Albo dla bogatych co ich stać na ogrodnika..
A ja ani młoda, ani zdrowa, ani bogata i w dodatku z pracą do śmierci.. bo jak przejdę na emeryturę to muszę sprzedać dom z ogrodem bo tego nie utrzymam finansowo.

Jeszcze jesteś na etapie euforii z ogrodem, bo go zakładasz, masz czas na ogród to nie patrzysz na takie rzeczy, ale i Ciebie to dopadnie W pewnym momencie stwierdzisz, że jeszcze trzeba mieć czas żyć ,a nie ciachać suchodrzewy. Piszę o tym od 2 lat, ze pora zmienić ogród na mniej obsługowy bo za dużo czasu pochłania, wiec nie gniewaj się, ale propozycje czegoś co będzie gorsze nie tylko wizualnie ale i czasochłonnie odrzucam od razu.. W dodatku z nutką ironii...

Bez obwódek też obleci.. mniej elegancko, ale będzie.. chociaż żal..
Tu jest bez i ogród sie z tego powodu nie zawalił.. a ja wcale nie mam ochoty tu niczego robić

Dziękuję za towarzystwo do śniadania... i wracam do pracy... jak ja nie lubię poniedziałków Jak przeżyję poniedziałek to do końca tygodnia jakoś się przekulam..

Aniu dużo racji pewnie jest w tym, że mnie jeszcze euforia nie minęła, chciałabym by mi tak zostało na stałeTy masz tak piękny ogród, że czy buksy będą czy nie to i tak pięknie się prezentuje. A bylinowe ogrody z racji swojej zawartości niestety pracochłonne mocno są. Przykro, że to życie tak różnie się układa. Życzę dużo siły_
Podmiejski ogródek 13:47, 23 lip 2018

Do góry
Tak, będę czekać

Nabytki posadzone:.

Na zdjęciu kaliny nie widać, ale na żywo bardzo ładnie się wpasowała w kącik.

Hortensji też nie widać (kto ma dobre oczy, ten w ciemnym kącie wypatrzy plakietkę nad brunnerami) ale rośnie.
(chyba pójdę na warsztaty fotograficzne do Zany - zamiast ładnego światłocienia wychodzą mi przepalone plamy)
zastanawiałam się, czym jej ten pieniek zasłonić i wyszło mi, że najlepiej by było - inną hortensją. tylko już nie szczepioną.
Inne opcje - choina jeddeloh (czy urośnie na tyle wysoko?) albo laurowiśnia otto luyken (czy nie przemarznie? u mnie rośliny raczej nie wymarzają ale ryzyko zawsze jest).

na zakończenie, żeby jednak coś było widać

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 13:33, 23 lip 2018

Do góry
Kasya napisał(a)
I takie poweekendowe pobojowisko
Placyk musi poczekać na kolejną wenę
Nie dam rady sama przekładać płytek

No to zrobiłaś
I jakie dałaś słupy? Wiesz jak kobieta się zaweźmie to i płyty chodnikowe ułoży. Moje były 50x50, przewoziłam wózkiem na miejsce i bach... poszło tego w tym roku jakieś 40-50 szt. Stąd moje wyciągnięte ręce, mogę się drapać po kostkach bez schylania
Gożdzikowa - wiejski ogród 13:28, 23 lip 2018

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Basiu, zaglądam, i melduję, że wszystko ok.

Haniu ciesze się ,że wszystko OK...całuski

Gożdzikowa - wiejski ogród 13:26, 23 lip 2018

Do góry
Kasya napisał(a)
Hortensje się pani udały

dziękuję Proszę Pani za miłe słowo

Kasiu pozdrawiam

częstuję jabłuszkiem..pyszne

Gożdzikowa - wiejski ogród 13:22, 23 lip 2018

Do góry
Basilikum napisał(a)
Basiu ale pieknie i jaka masz wspaniala pomocnice pospacerkwalam, na laweczce przycuplam o cieciu hörten poczytalam pozdrowki zostawiam i zmykam

za pozdrówki dziękuję i przesyłam buziaczki i floksy

Gożdzikowa - wiejski ogród 13:19, 23 lip 2018

Do góry
zawitka napisał(a)
Odbyłam spacerek po kolorowym ogrodzie .Po deszczu faktycznie ogród jakby się obudził.Zaraziłaś mnie lilią i teraz wącham z okna i zawsze mi się przypominają Twoje ha ha Dzięki

Tylko ,że ta moja o której myślisz nie pachnie

teraz kwitna takie
Gożdzikowa - wiejski ogród 13:15, 23 lip 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Basiu, pięknie na tych twoich rabatach
Zwłaszcza tak z tymi rozchodnikami
hortki, to już prawdziwe piękności.Widze masz ich sporo.
Ja tez je lubię.Teraz niezwykle dekorują ogrody

Aniu ..mam tylko 18 sztuk ..a mam ochotę na więcej

te są nówki Candlelight..posadzone jesienią ...jak na razie niziutkie ,mam nadzieję,że za rok już będzie OK
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies