Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

TAR 13:50, 21 lip 2018

u mnie zawilce w pierwszym roku nie kwitly za to w drugim pokazaly co potrafia. tylko u mnie zawilce sa w polcieniu i maja wilgotno. rutewki delovay'a mam chyba 3 i one zauwazylam ze wola zdecydowanie miejsca sloneczne z lekkim zacieniem ale gleba wilgotna. orlikolisne mam w polcieniu/cieniu i kepy ogromniaste po roku tyle ze one bardzo krotko kwitna. u ciebie jak czytam jest cien i sucho. w moim poprzednim ogrodzie mialam taka rabate ciemna i sucha, rosly tam dzwonki w odmianach, zurawki limonkowe i karmelowe, kolkwicje i marcinki. ziemia bardzo uboga, obojetna kwasowo
makadamia 07:58, 23 lip 2018

TAR napisał(a)
u mnie zawilce w pierwszym roku nie kwitly za to w drugim pokazaly co potrafia. tylko u mnie zawilce sa w polcieniu i maja wilgotno. rutewki delovay'a mam chyba 3 i one zauwazylam ze wola zdecydowanie miejsca sloneczne z lekkim zacieniem ale gleba wilgotna. orlikolisne mam w polcieniu/cieniu i kepy ogromniaste po roku tyle ze one bardzo krotko kwitna. u ciebie jak czytam jest cien i sucho. w moim poprzednim ogrodzie mialam taka rabate ciemna i sucha, rosly tam dzwonki w odmianach, zurawki limonkowe i karmelowe, kolkwicje i marcinki. ziemia bardzo uboga, obojetna kwasowo

żurawki mam (choć w niewielkich ilościach - to nie są moje ulubione byliny; chociaż u Iwonki widziałam żurawkę paris i tą zdecydowanie muszę u siebie mieć). zawilce, dzwonki - będę testować dzięki
makadamia 07:59, 23 lip 2018

malgol napisał(a)
Rutewka ponoć cieniolubna. Nie mam, ale poluje na nią właśnie do lasu

muszę z nią trochę powędrować po ogrodzie, może jakaś inna miejscówka bardziej jej przypasuje
makadamia 08:00, 23 lip 2018

Kasia_CS napisał(a)

Nie ma problemu Asiu a co do swiecznicy- jak ją kupowalas, to bez zawiązanych kwiatostanow? ja rok temu miałam w rękach w ZP, ale nie dali mi jej kupić, bo niby zarezerwowana.. A miała już pąki Dziś miałam też ją w rękach, ale takie zabiedzone sadzonki i bez szans na kwiaty..

wiesz, ja ją kupowałam przez neta
makadamia 08:01, 23 lip 2018

Johanka77 napisał(a)
Melduję, że jutro nadrobię
Dobranoc:-*

dzień dobry
a ja u Ciebie jestem na bieżąco

ps. miskanty czekają
Kasia_CS 10:40, 23 lip 2018

Też na paris się czailam od mamy dostałam coś podobnego, więc pewnie w rezultacie odpuszczę.
makadamia 12:18, 23 lip 2018

Nie odpuszczaj!
Ona jest nietypowa, bo bardzo obficie i pięknie kwitnie. I chyba całkiem długo (tutaj Iwonki muszę się jeszcze wypytać). A inne żurawki to w zasadzie z liści tylko ozdobne
Johanka77 13:18, 23 lip 2018

makadamia napisał(a)

dzień dobry
a ja u Ciebie jestem na bieżąco

ps. miskanty czekają

Dziękuję!
Będę w środę, ok?
makadamia 13:47, 23 lip 2018

Tak, będę czekać

Nabytki posadzone:.

Na zdjęciu kaliny nie widać, ale na żywo bardzo ładnie się wpasowała w kącik.

Hortensji też nie widać (kto ma dobre oczy, ten w ciemnym kącie wypatrzy plakietkę nad brunnerami) ale rośnie.
(chyba pójdę na warsztaty fotograficzne do Zany - zamiast ładnego światłocienia wychodzą mi przepalone plamy)
zastanawiałam się, czym jej ten pieniek zasłonić i wyszło mi, że najlepiej by było - inną hortensją. tylko już nie szczepioną.
Inne opcje - choina jeddeloh (czy urośnie na tyle wysoko?) albo laurowiśnia otto luyken (czy nie przemarznie? u mnie rośliny raczej nie wymarzają ale ryzyko zawsze jest).

na zakończenie, żeby jednak coś było widać

Kasia_CS 16:49, 23 lip 2018

Ale Ci floksy dają czadu!! Jeddeloh, to max z pol metra na wysokość bym obstawiala. Hania-Gruszka ma je słuszne, to obadaj
Co tam C Ci się z tyłu wygina ? Biały przetacznikowiec?