10 litrów promanalu???? Niemożliwe.
Idę doczytać
edit: doczytałam - 6x5 litrów, czyli sześć baniaków cieczy uźytkowej.
Późno rzeczywiście promanoliłaś. Ja ciut wcześniej, bo w piątek.
W temacie wody: ja mam dwa pojemniki na deszczówkę. Wprawdzie zbierają wodę z dachów wiatek, nie z domu, ale warto takie rozwiązanie rozważyć.
Trawnikiem się na razie nie przejmuj.
Po pierwsze - wiosną wszystkie gorzej wyglądają.
Po drugie - niech no się zapełnią rabaty, to mniej będzie się rzucał w oczy trawnik.
A po trzecie - to ja bym nie wcale orała. Opowiadałam onegdaj, jak to wyprowadziłam na prostą trawnik nad Rozlewiskiem, choć po wieloletnim działaniu kretów i mrówek oraz braku koszenia wyglądał jak zapuszczona łąka. Doły wyrównałam, i tam dosiewki zrobiłam. Ale wertykulacja i koszenie zrobiły swoje.
Graby fastigiata piękne są, ale czy będą pasować do lesnego charakteru reszty ogrodu? Bo zostawiasz te pozostałe drzewa, prawda?
Serby wielkie rosną. Zajmą Ci całą szerokość tego miejsca.
Może rozważ zasłonięcie tych ścian pnączem. Ja mam bluszcz na kracie (takiej metalowej, gotowe przęsło ogrodowe z marketu) oraz w innym miejscu - powojnik Summer Snow na macie słomianej wiszącej na ogrodzeniu. Każdemu polecam.
Dawno cię nie było.
Super zmiany z mebelkami, świetnie wyszło i na dodatek tapicerka też, ale będzie sypialnia
Kolory lata i kompozycje, zachwycające, pozdrawiam Mariola
No też chciałam zaproponować cisy, ale koszt może być spory. U mnie w sklepie po 28 złociszy są, takie 60-70 cm. A może poszukaj producenta, to sporo taniej wyjdzie.
Można przestac ale ja jeszcze pokarmiam bo teraz ptaki wracają i niektóre można tylko teraz poobserwowac. Koniecznosci karmienia w tej chwili juz nie ma.Dzis miałam szczygły, grubodzioby i zięby i dzięcioł tez sie załapał.
Iwona, te 75 m to baaardzo dużo, może żeby nie sadzić takich długich żywopłotów można pomyśleć o oddzieleniu częsci ogrodowej od użytkowej, np. zamknąć tą przestrzen za wolnostojącym garażem, planowane miejsce na ognisko i huśtawkę przenieść bliżej tarasu, na tej zasadzie jak tu (ktoś zasugerował to samo Ewie - 3 zdjęcie od góry):
Może zwróć uwagę jeszcze na kilka odmian: grab Fastigiata, wiśnia Umbraculifera, platan Alpens Globe, śliwa wiśniowa Nigra.
Myślałam o tej Twojej rabacie i zobacz może kilka propozycji:
Masz tam stronę północną, to trzeba brać pod uwagę przy wyborze roślin.
Może poza tymi stożkami, na tle ogrodzenia trawy, miskant Variegatus, przed nimi kwitnące na biało RH, a przed nimi coś seledynowego np. żurawki Citronelle, albo trawa Hakonechloa Aurea, wszystko zatopione w runiance, albo kopytniku:
Tesiu,
Z kamsją na słońcu może nie będzie tak źle jeśli nie będzie dużych upałów w czasie jej kwitnienia. Na słonecznym miejscu jest taka strata, że krócej oglądamy jej piękno. Kremowa jest bardziej okazała i będę jej jeszcze szukać. Ciekawa jestem jak szybko będzie się rozrastać.