Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Wilcza Góra 21:44, 31 sie 2016

Do góry
Przyszłam na hirtensje i sie nie zawiodłam
Rozchodniki z rozplenica daly niwy wymiar ogrodowi.
Buziaki Wilcza
Trochę nowocześnie, trochę użytkowo - ogród do przeróbki 21:16, 31 sie 2016

Do góry
Toszka, dzięki za podpowiedzi

Żwirek mam zamiar dosypać szary. Jednorodny. Generalnie chcę od strony trawnika wkopać tam obrzeża chodnikowe. Czyli w L. Tam, gdzie rabaty nie wiem, czy się w to,bawić, bo to jest masa roboty z przewalaniem żwiru w poletku. Mój nadgarstek dalej czuję, będę chyba skazana na eMa, więc...

Chyba podoba mi się wolna przestrzeń, nie traktuję tego jako defekt czy niedopatrzenie

W L mogę tuje posadzić, też by fajnie, geometrycznie wyglądało

Zrozumiałam wszystkie przesunięcia (sukces ), możesz natomiast rozwinąć to o pustym miejscu i łysym odcinku?

Oczywiście, oczywiście, że trawy mi tam pasują. Boję się trochę. Dwa miskanty mi tam padły, w tym jeden miał być na mokre stanowiska (nie pamiętam, jakie, jeden miał być na mokre stanowiska). Ale... Świetnie wypasłam tam przez półtora sezonu rozplenicę orientalną, znaczy wschodnią, no i miałam tam przez dwa lata jakieś brązowe trawki. Potem przesadziłam, a rozplenica pojechała do znajomej.

Choina nie wiem, tak do końca, bo mi jedna przeschła przy przesadzaniu, przerabianiu, ale teraz już wygląda dużo lepiej. Więc bym chętnie spróbowała z nią. Mam 3 sztuki, w tym dwie w doniczkach. Można je przycinać i mają fajny kolor zieleni.

Mój żwir jest przemieszany z piachem, dwa razy zamawialiśmy i dwa razy to samo. Niby płukany.... Dramat normalnie z tymi dostawcami. A ponieważ musieliśmy zasypać to taki został. W sumie jest sporo żwiru drobnego, bo takie były zalecenia. Frakcja 2 - 8 chyba, czy tam 2 - 16.

Edit: taki był mój zamiar, żeby optycznie skrócić, bo teraz ten żwirowiec mi się strasznie długi i wąski wydaje. Dlatego nie planuję jednak hortensji przez całą długość przed cisami.
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 21:15, 31 sie 2016

Do góry
Parę fotek z dziś

Moja skarpa przy huśtawce, rabata w trójkąty: Rozchodnik, Rozplenica i Budleja.
Niestety po zimie nie przetrwały rozplenice na górnym poziomie, dwie dosadzałem, stąd nie są takie ładne jak na dole
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 15:30, 31 sie 2016

Do góry
A to są kotki na jednej sztuce też razem kupionej z tamtymi w tym roku. Wcześniej się ukazały i są inne. Ta rozplenica jest taka sama jak te wcześniej zakupione. Więc te inne egzemplarze to chyba nie Hameln

To może ktoś wie jaka to odmiana
Działeczka Asi :) 13:19, 31 sie 2016

Do góry
Obrazuję
Niska, ok 45cm Rozplenica 'Little Boy' (z boku carex 'Everillo')

Carex 'Evergold' - ładnie widać kolor paska

Cała kępa 'Evergolda', a z tyłu carex 'Ice Dancer'

Lawenda doskonale pasuje do czerwieni. Mozna dodać coś srebrnego, np. czyściec.
Tak, jeszcze mozna, byle juz traw nie dzielić.
Ogród mały, ale pojemny;) 12:48, 31 sie 2016

Do góry
Siemka wszystkim

Izo to jest zwykła bezodmianowa rozplenica zwykła hybryda..
Działeczka Asi :) 12:43, 31 sie 2016

Do góry
Możesz dać przywrotnik alchemilla mollis, stipa, lawenda, może być niska rozplenica 'Little Boy' lub 'Little Ponny", możesz dać carexy np. Evergold, Variegata, może być szałwia, mogą być niebieskie przetaczniki.

Możliwości jest wiele.
Zastanów się najpierw czy chcesz dodać żółty, czy niebieski, czy trawy czy byliny kwitnące.
Ogródek Iwony II 00:06, 31 sie 2016

Do góry
Reszcie macham zbiorowo, dziękuję za komentarze. pozdrawiam wszystkich
Jeszcze kilka fotek z ogródka
10 - dniowa trawka

Tą lawendę muszę przyciąć, tylko kiepsko wejść tam po młodej trawce na rabaty

Rozplenica Moundry z wiosennego siewu - nie kwitnie,ale ładna jest

Ogród z uśmiechem 22:15, 30 sie 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Tez kiedys tak porzadkowałam roslinki ale juz przestałam.Piekna masz rozplenicę takie ciemne kwiatostany.

Ta rozplenica nazywa sie Hameln
Prawie - jak ogród 20:15, 30 sie 2016

Do góry
I jakaś rozplenica nn, zdecydowanie wyższa niż hameln, też kwitnąca

Prawie - jak ogród 20:11, 30 sie 2016

Do góry
I moja ostatnia miłość - rozplenice i ich szczotki
Boskie są...

Tu rozplenica hameln. Miałam 1 sztukę, wiosną podzieliłam na 5 części i pięknie kwitnie.

Moje małe wielkie marzenie 19:18, 30 sie 2016

Do góry
Anulka, Paula, Asia buziol

Asiu trawa w donicy to rozplenica Rubrum, niestety sezonowa.

Pozazdrościłam zakupów cebulowych Mirelce i mam i ja tylko tyle było, jutro jeszcze jedna B odwiedzę

Tylko tyle póki co

Jestem w polu 19:00, 30 sie 2016

Do góry
Wendy79 napisał(a)

Ale cudo!!! Jak tam, czekasz na kopaną 'History'?

To jest rozplenica, której nasionka dostałam od Przemka. Podobno jednoroczna.

Co do róży to mi się plany zmieniły i w tym roku nie będę kupować. Na razie nie mam dla niej miejsca, a nie chcę żeby rosła byle gdzie.
Ogród do odnowy 23:11, 29 sie 2016

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Druga fotka to tegoroczny zakup - rozplenica hameln, jeśli zimę przetrwa to bardzo się będę cieszyć

Przetrwa. U mnie nie ma z nią żadnego problemu. Rozplenice chyba lubią dzielenie. Toszka pisała, że problem z wypadaniem traw po zimie wynika albo ze zbyt późnego sadzenia (nie zdążą się dobrze ukorzenić- dotyczy to głównie miskantów) albo z posadzenia w bardzo mokrym miejscu (wygnicie korzeni)
U mnie dzisiaj pszczoły zaczęły grasować na wrzosowisku.

Świetnie złożyłaś tę nową rabatę. Szyszki świetnie się w nią wpasowują.
Jestem w polu 22:54, 29 sie 2016

Do góry
Warmia napisał(a)

Rozplenica podobno jednoroczna, ale wysiana na wiosnę, super wzeszła i teraz daje czadu. Jeżeli jesteś chętna na nasionka, to mogę Ci wysłać.

Pytanie techniczne: siałaś do gruntu, czy do pojemniczków? (mam tylko dwa krótkie parapety od słonecznej strony; jeden zajął eM, a na drugim plączą się storczyki, które próbuję uśmiercić, ale się nie dają).
Jestem w polu 22:45, 29 sie 2016

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Boskie zdjęcie tego kosmosu na tle nieba. Napawam się urodą zdjęć, bo na wszystkich moje ulubione rośliny. Czy ta rozplenica jest z serii niezimujących? (te najładniejsze to nigdy nie zimują
Werwo i weno, wróć do Marty! (urlop ją przygasił)

Rozplenica podobno jednoroczna, ale wysiana na wiosnę, super wzeszła i teraz daje czadu. Jeżeli jesteś chętna na nasionka, to mogę Ci wysłać.
Jestem w polu 22:39, 29 sie 2016

Do góry
Boskie zdjęcie tego kosmosu na tle nieba. Napawam się urodą zdjęć, bo na wszystkich moje ulubione rośliny. Czy ta rozplenica jest z serii niezimujących? (te najładniejsze to nigdy nie zimują
Werwo i weno, wróć do Marty! (urlop ją przygasił)
Ogród do odnowy 20:46, 29 sie 2016

Do góry
pestka ta pierwsza kępka ma ze 4 lata, wiosną była zupełnie zdechła, poprosiłam silne męskie ramię i została przecięta łopatą na cztery części. Potem wsadziłam ją do gruntu odwrotnie - środkiem na zewnątrz, bo zamierał. Sprawiła mi ogromną niespodziankę in plus. Druga fotka to tegoroczny zakup - rozplenica hameln, jeśli zimę przetrwa to bardzo się będę cieszyć
Ogród do odnowy 20:13, 29 sie 2016

Do góry
Moja rozplenica też zakwitła. Ma jedną kitkę. Młoda, posadzona na próbę.
Ale kwitną jak oszalałe inne trawy.
Coś jeszcze, coś więcej... 17:01, 29 sie 2016

Do góry
Dalie leżą, znowu... Przynajmniej ładnie zakwitły

Wykopywane rośliny przenosiłem do garażu

I wiecie co? Tyle mam zdjęć...

Podsumowując co się dziś działo Wg kolejności na rabacie

Zmniejszyła się ilość przywrotników - na ich miejsce trafiły ostróżki i 3 przesadzone róże.
Dwie Anabelle trafily pod płot, przed nie białoobrzeżone hosty.
Buk przed Anabelle nie wyleciał - będzie ekran. Z grabem czekam na jesień, przyszła lokalizacja jednak nieznana
Rozplenica nie tknięta (brawo ja )
Następnie rosły sobie w spokoju trawki, szałwie, rozchodniki, perovskie, werbeny, jeżówki, firletki - już nie ma Są trawy wymieszane z szałwią Sensation Deep blue (buziak Jola), do tego moje nieogarnięte w tym roku rozchodniki. Jak szałwie przestaną na jesień sedum będzie jak znalazł Między hortki a ten zestaw wcisnąłem mikołajka Na koncu rabaty zamiast perzu rośnie teraz szałwia, również od Joli Reszta - jeszcze bez zmian Jedynie jak grab wyleci (za jakiś miesiąc) wcisnę na jego miejsce przegorzan w większej ilości, a na miejsce przegorzanów dam molinie Karl Forster w ilości sztuk trzy

Druga strona...

Bez rewelacji Róże The Fairy zamieniły się miejscem z przywrotnikiem, który poszedł na tył. Będzie się opierać o murek. Fairy na brzegu jednak nie są same Dostały w nogi żurawki Georgia Peach oraz carexa Bronze Form. W plecach rośnie teraz szałwia Caradonna Dolożyłem też parę gałązek szałwi do jarzmianki, będę sprawdzać czy uda się ten duet

Aaaaaa! Wspomniałem, że zrobiłem w międzyczasie przedpłocie?
Rośnie tam teraz odętka, werbena, jeżówki, perovskia i przywrotniki. Parodia słynnej pinterestowej rabaty Jeszcze coś ma tam być, mam zapisane na kartce Chyba carexy o ile dobrze pamiętam
Lecę coś tam dosadzić, bo przestalo padać

Jak ktoś dotrwał do końca posta to... macham

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies