Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Johanka77 23:16, 01 wrz 2016

A trawa ma tę zieleń taką cudną
Johanka77 23:18, 01 wrz 2016

A to moje ramy,a w zasadzie ich brak
AgataBC 09:01, 02 wrz 2016

Czy ta trawa nie nadaje się już na pierwsze koszenie?

Wiesz, naprawdę musisz pomyśleć nad planem i kolejnością obsadzania. Kilka rozgrzebanych rabat to troszkę zamęt.
Ogród Malkul, którym się inspirujesz ma sporo drzew. Ktoś już Ci tu pisał, że na ich efekt trzeba czekać najdłużej i stąd myśli się o nich jak najwcześniej. Podobnie z żywopłotami. Rozumiem, że część żywopłotu stanowią miskanty. Część to te jałowce. Zdaje się, że nie ma nic na froncie przy płocie tak? To tu mają być te cisy? Skoro o nich wspomniałam, to mam kilka, rosną u mnie też w piachu ale ciągle go użyźniam. Jak przygotujesz pod nie ziemię to będą z pewnością rosły
Jeśli nie masz narazie zamiaru sadzić drzew to chociaż zaplanuj gdzie mogłyby być i ewentualnie jakie Ci się podobają. Bryłę domu masz sporą- te trawki, małe krzaczki i byliny to takie skromne runo. Potrzeba wyższego piętra
AgataBC 09:02, 02 wrz 2016

W tej lawendowej miało być więcej lawendy i sama lawenda i ewentualnie wiosenne cebulowe tak? czy coś się zmieniło?

Johanka77 10:16, 02 wrz 2016

Agcia napisał(a)
W tej lawendowej miało być więcej lawendy i sama lawenda i ewentualnie wiosenne cebulowe tak? czy coś się zmieniło?

Aguś, odpowiadając po kolei na Twoje pytania:
pierwsze koszenie jak najbardziej tak, ale czekamy na Pana, który trawnik zakładał. On robi pierwsze koszenie i dosiewa potem braki.

Plany się tworzą
Te rozgrzebane rabaty to wynik głównie tego, ze rok temu już coś próbowałam, ale w większości padło.
Drzew do tej pory wogóle nie brałam pod uwagę. Od dwóch dni zabijacie mi tu nimi ćwieka Muszę zrobić spory rekonesans, bo do tej pory dopuszczałam tylko brzozy.
Myślę, że zima upłynie mi u na planowaniu.

Z Żywopłotem mam naprawdę problem, bo chyba jednak się tych cisów nie podejmę, tui nie lubię, a jałowce mi wszyscy odradzają. No i na tym klops...

Także jestem w kropce i wyżywam się na skarpie
Toszka 10:43, 02 wrz 2016

JoHanko, będę szczera aż do bólu, ale chyba już wiesz, że nie robię tego złośliwie, a z troski o twoje zdrowie psychiczne, budżet, zapał...ogród!

Żywopłot w ogrodzie to przede wszystkim osłona (parawan) od zimowych wiatrów - styczeń-marzec to wiatry zimne, wysuszające. Rośliny dostają w kość. Taki mamy klimat i tego nie przeskoczymy. Mroźne wiatry nie tylko suszą, niszczą rośliny.
One przede wszystkim degradują strukturę ziemi. Dodatkowo ostre, styczniowe słońce grzeje mocno, wysusza, a mroźny wiatr pomaga.
Co raz mniej śniegu zimą mamy...
Jak na ironię inwestujesz teraz w rośliny podatne na takie warunki
Oby te wszystkie najbliższe zimy były łaskawe dla twoich roślin. Życzę ci tego i mocno trzymam kciuki za carexy, miskanty, lawendę i wrzosy
I dam ci jeszcze jedną kwestię do przemyślenia - zapewne widziałaś nie raz angielskie, francuskie czy włoskie ogrody. Nawet te duże. Widziałaś zapewne szpalery i wysokie mury. Czy przyszło ci do głowy, że to są osłony od wiatrów? A przecież klimat mają łaskawszy.
AgataBC 10:44, 02 wrz 2016

No to apropo skarpy:
Wrzosowisko będzie całe wypełnione wrzosami? bo trochę za małe te plamy koloru wyszły. W jego prawie najwyższym punkcie posadziłabym drzewo. Pewnie brzozę Doorenbos z dwoma rozkraczającymi się pniami. Wyprostowana jednopniowa w sumie też ładnie by wyglądała. Małe lub szczepione iglaki pasują we wrzosy ale nie wiem czy to będzie grało w Twoim ogrodzie. Skoro to taki minimalizm. Od początku chciałaś wrzosowisko? bo w ogrodzie Malkul chyba nie ma..
Część pasa między wrzosami przeznaczyłabym na rozplenice np. Hameln Gold.
I pewnie zostałabym przy dwóch odmianach wrzosów i to w kolorach pasujących do reszty roślin i ogrodu.
AgataBC 10:48, 02 wrz 2016

No a może żywopłot z grabu skoro nie z cisa. Będzie równie elegancko wyglądał, liście częściowo wymienia więc zimą nie będzie łysy no i to tanio wyjdzie. Bo rzeczywiście cud będzie jak te trawy, lawendy i wrzosy na takim wygwizdowiu wytrzymają.
Johanka77 14:05, 02 wrz 2016

Agcia napisał(a)
No a może żywopłot z grabu skoro nie z cisa. Będzie równie elegancko wyglądał, liście częściowo wymienia więc zimą nie będzie łysy no i to tanio wyjdzie. Bo rzeczywiście cud będzie jak te trawy, lawendy i wrzosy na takim wygwizdowiu wytrzymają.

Agatko, wizualka cudna! W ogóle nie myślałam o obsadzaniu skarpy w tym kierunku! WHOW!
CO tam myślałaś na dole tej skarpy, poniżej rozplenic? Bo mi kostrzewa w duszy gra.
Generalnie dużego wrzosowiska nie planowałam, ale tu wygląda rzeczywiście dobrze.
Gruszka namawiała mnie raczej na wrzosce, bo one kwitną dłuzej.

Co do ogrodu Malkul, bardzo mi sie podoba, ale kopiować go przecież nie będę Nie wypada wręcz.

Glebbę pod cisy jeszcze trawię... więc może jednak

Możesz usuwać Twe piękne dzieło. Zanotowałam
AgataBC 14:33, 02 wrz 2016

Wiesz o to chodzi, że w takim sporym ogrodzie takie małe bobki rabat czy roślin na rabatach nie będą dobrze wyglądać. Jak trawy to dużo, jak lawenda to dużo, jak wrzosy to też nie symbolicznie, bo wtedy musisz wypełniać dalej czym innym i robi się pstrokacizna, a z tego co pamiętam tak nie chcesz.
Przypomniałaś mi, że chciałaś kostrzewę- to też mogłoby być chociaż tak jak już Ci kiedyś pisałyśmy, ona się szybko starzeje, i dużo z nią roboty, ale kto bogatemu zabroni wpasowałaby się w siność lawendy i dała radę w takim piachu. Tyle, że skoro to będziesz wysypywać korą to i tak dojdzie jeszcze jeden kolor-brąz, więc będzie się ten klimat leśny z śródziemnomorskim gryzł..

W tej chwili jak patrze na tą rabatę to i tak powiększyłabym plamy wrzosów, które już masz- z tych samych odmian. I dodała jakieś drzewo.

A co mi chodziło po głowie? no napewno nie jałowce czy inne iglaki; no właśnie dwie plamy wrzosów na skrajach i rozplenica mniej więcej po środku-troszkę z boku, nie centralnie i to wszystko. Ta rabata jest pewnie duża-na zdjęciach nie wszystko widzimy. Gdyby tych wrzosów miało być za dużo dodałabym może golterię rozesłaną, albo więcej rozplenicy. Tak, chyba poszerzyłabym rozplenice. Wtedy z każdego kąta ta rabata cieszyłaby oko Nie dzieliłabym jej na placki z roślin, tylko wykorzystałabym ten spad terenu na takie roślinne strumyki.