Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Johanka77 14:45, 02 wrz 2016

Toszka napisał(a)
JoHanko, będę szczera aż do bólu, ale chyba już wiesz, że nie robię tego złośliwie, a z troski o twoje zdrowie psychiczne, budżet, zapał...ogród!

Żywopłot w ogrodzie to przede wszystkim osłona (parawan) od zimowych wiatrów - styczeń-marzec to wiatry zimne, wysuszające. Rośliny dostają w kość. Taki mamy klimat i tego nie przeskoczymy. Mroźne wiatry nie tylko suszą, niszczą rośliny.
One przede wszystkim degradują strukturę ziemi. Dodatkowo ostre, styczniowe słońce grzeje mocno, wysusza, a mroźny wiatr pomaga.
Co raz mniej śniegu zimą mamy...
Jak na ironię inwestujesz teraz w rośliny podatne na takie warunki
Oby te wszystkie najbliższe zimy były łaskawe dla twoich roślin. Życzę ci tego i mocno trzymam kciuki za carexy, miskanty, lawendę i wrzosy
I dam ci jeszcze jedną kwestię do przemyślenia - zapewne widziałaś nie raz angielskie, francuskie czy włoskie ogrody. Nawet te duże. Widziałaś zapewne szpalery i wysokie mury. Czy przyszło ci do głowy, że to są osłony od wiatrów? A przecież klimat mają łaskawszy.

Toszko, broń Boże mnie nie uraziłaś.
Kochana, ja to wiem i właśnie dlatego są te jałowce w szpalerze. Bo mam stamtąd takie wiatry zimą, że nawet meble na tarasie mi latają. WIęc żywopłot będzie napewno, to już wiem.
I będą pewnie to te cisy, tylko muszę sobie opracować plan przygotowania gleby.
Generlanie Mąż mnie dziś obsztorcował, bo kazałam mu zlikwidować gigantyczny kompostownik, który mi wybudował za domem. A widzisz, chciałem na kompost! Będzie potrzebny! No i teraz muszę mu przyznać rację
Kompostownik musi zbić nowy, tylko w lepszym miejscu Gdzieś w okolicach drewutni.

Jedynie za domem, za huśtawką przewiduję szpaler miskantów, ale tam sąsiad ma duże sosny, więc mi nie wieje.

Miskanty giganteusy w dole ogrodu muszę przemyśleć jednak... Po pierwsze, nie pomyślałam, że późne, no i tam istotnie wieje...
Johanka77 14:51, 02 wrz 2016

Agcia napisał(a)
Wiesz o to chodzi, że w takim sporym ogrodzie takie małe bobki rabat czy roślin na rabatach nie będą dobrze wyglądać. Jak trawy to dużo, jak lawenda to dużo, jak wrzosy to też nie symbolicznie, bo wtedy musisz wypełniać dalej czym innym i robi się pstrokacizna, a z tego co pamiętam tak nie chcesz.
Przypomniałaś mi, że chciałaś kostrzewę- to też mogłoby być chociaż tak jak już Ci kiedyś pisałyśmy, ona się szybko starzeje, i dużo z nią roboty, ale kto bogatemu zabroni wpasowałaby się w siność lawendy i dała radę w takim piachu. Tyle, że skoro to będziesz wysypywać korą to i tak dojdzie jeszcze jeden kolor-brąz, więc będzie się ten klimat leśny z śródziemnomorskim gryzł..

Dzięki za złote rady.
Kostrzewy zarzucam więc. Bo to małe bobki
No i rzeczywiście te zeszłoroczne w tym roku już nieciekawe...

Lawenda jest tam powyzej, na forntowej.
I tam właśnie myślałam, żeby pomiędzy tym pasem żwirku z kocią trawą, a pasem lawendy z lewej, dać szeroku pas molinii, miskantów lub rozplenic. Jakiś wysokich i dość zwartych traw.
No a jak jeszcze dojdzie ta rozplenica na skarpie, to juz będzie super korespondencja.
Johanka77 14:53, 02 wrz 2016

A tak dla jasności, ja Was bardzo słucham!
Tylko czasem nie wszystkie roślinki mi się podobają.
Ale nie posadzę, dopóki nie będę pwena, że jest ok
Makusia 14:58, 02 wrz 2016

JoHanka dziewczyny Ci tak świetnie radzą, że ja mogę dodać tylko od siebie, że w kwietniu się zapierałam rękami nogami, że żadnych żywopłotów, no może kilka tuj żeby zasłonić kosze na śmieci, ale nic poza tym.
Wielkością mą potrafić się przyznać do błędu, że się tak sama dowartościuję
AgataBC 15:05, 02 wrz 2016

Tak. Trawy mogą ładnie spiąć ogród. Dobrze myślisz.
To że lawendowa od wrzosowiska daleko to nic-to jest nadal w jednym ogrodzie więc musi grać

AgataBC 15:13, 02 wrz 2016

A pan od trawy kiedy ma być? bo ona za długa też być nie może do tego koszenia. I też za nisko nie powinien jej kosić. Ale to powinien wiedzieć. Jeśli zacznie się kłoszyć to będzie trzeba więcej dosiać i będzie słabiej ukorzeniona. Ile ona ma cm.tak na Twoje oko ?
Johanka77 15:37, 02 wrz 2016

Makusia napisał(a)
JoHanka dziewczyny Ci tak świetnie radzą, że ja mogę dodać tylko od siebie, że w kwietniu się zapierałam rękami nogami, że żadnych żywopłotów, no może kilka tuj żeby zasłonić kosze na śmieci, ale nic poza tym.
Wielkością mą potrafić się przyznać do błędu, że się tak sama dowartościuję

BRAWO JA

Swoją drogą doradztwo najcenniejsze
Johanka77 15:39, 02 wrz 2016

Agcia napisał(a)
Tak. Trawy mogą ładnie spiąć ogród. Dobrze myślisz.
To że lawendowa od wrzosowiska daleko to nic-to jest nadal w jednym ogrodzie więc musi grać

Nie tak daleko. Tuż za nią, dwoma małymi brzózkami oddzielona
Ja tą lawendę planuję poszerzyć do samego wejścia.
Johanka77 15:41, 02 wrz 2016

Pan ma być po niedzieli. Trawa ma 5-6 cm, miejscami, gdzie bardziej sypnął nawet 10.
Toszka 16:01, 02 wrz 2016

Lawendy był dała całe poletko. Co 60cm. Potem ważne by w ładne półkule ciachać.
Bez kory. Kora nie dla lawendy.
Na wiosnę, w jednym kolorze kilkaset cebulowych