Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 19:40, 18 kwi 2018

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Grusze obsypane kwieciem, pewnie zapach się roznosi po całym ogrodzie.
Stipa ciachnieta w sobotę już się zieleni, muszę Ci fotkę podesłać, zobaczysz że można ja upierdutac przy ziemi
wyśmiejecie mnoe
.

Chodzę dziś po ogrodzie i niucham co mi tak... Śmierdzi.... Okazało się że to właśnie grusze....

W oflisowym ogrodzie 13:10, 18 kwi 2018

Do góry
Sliczna wiosna A stipa jak juz ruszyla
I jak posadzilas te roze?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 22:44, 17 kwi 2018

Do góry
Grusze obsypane kwieciem, pewnie zapach się roznosi po całym ogrodzie.
Stipa ciachnieta w sobotę już się zieleni, muszę Ci fotkę podesłać, zobaczysz że można ja upierdutac przy ziemi
W oflisowym ogrodzie 22:13, 17 kwi 2018

Do góry

stipa i jej 3 sezon

Mirkowy ogród (początki) 20:01, 17 kwi 2018

Do góry
Trawki obowiązkowo mus pokazać.

Sesleria skalna.

Sesleria Heflera.

Rozplenica Purple Majesty.

Stipa
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 11:57, 17 kwi 2018

Do góry
Mam nadzieję, że stipy nie pikowałaś po zdziebku ja siałam 2 lata z rzędu i to duuużo gęściej, potem tylko brałam łyżeczką do herbaty wykopywałam, lekko ruszałam korzenie z ziemią i sadziłam takie spore kupki - potem fajnie jak się wsadzi do ogrodu takie zieloniutkie i spore kępki. Mam wrażenie że stipa aż tak nie przyrasta na grubość. Warto dużo zebrać nasion i potem gęsto posiać
w tym roku dokupiłam w sklepie, ale nasiona będę zbierać latem żeby móc zasiać. Pamiętam że siałam koncem stycznia już, w swoje urodziny [i dlatego pamiętam].

Jak widzisz - nadal nie przeszłam całego Twojego ogrodu

Magnolia cudniasta!
Madżenie ogrodnika sezon 2017 18:33, 16 kwi 2018

Do góry
Statują wszystkie trawki od carex montana po rozplenice, jakosszybko w tym roku rozplenice ruszają
Montana

Stipa ruszyła

A Praire Fire wyminiam na testacea Lime Shine, ciekawe czy przezyja, bo wytrzymują tylko -18

Przerwa na kawę... 06:42, 16 kwi 2018

Do góry
Kasiu Mrokasiu - ja w ten sposób oczyszczam głowę z pracy zawodowej. Jak zmęczę się fizycznie, nie mam czasu i siły na nic innego. A czasami takie wyłączenie z obiegu jest mi potrzebne.

Kasiu CS - jedna dziura = jedna cebulka. Cebule potraktowałam preparatem antygrzybicznym (tylko pryskałam a nie moczyłam) i w każdy dołek dałam odrobinę nawozu do cebulowych. Pomiędzy bylinami mam spore odległości, jak na mnie oczywiście, a widziałaś co w lato się tam działo. Raczej im krzywdy nie zrobiłam. Teraz póki są tulipany mogą mieć za mało światła i się wyciągnąć. Jak sprawdzałam przed ruszeniem tulipanów w górę to wszystkie nawet stipa pokazywały oznaki życia. Ja w sumie już 3 czy 4 rok tak obsadzam kółko tulipanami tylko nigdy nie było ich aż tyle. Jest to swego rodzaju eksperyment. Już widzę, że można by ich trochę mniej po obwodzie dać i nic by się nie stało. Ja po obwodzie mam tam zawsze jednoroczne. Przez ostatnie 2 lata była to smagliczka a teraz nie wysiada i nie wiem co dalej.

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 23:51, 15 kwi 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)
Ale fajne te pazurki. Ciekawe czy użyteczne.
O stipie się nie wypowiem bo nie mam .

Przetestuję i zdam relację Muszę pomyśleć czy zamiast stipy czegoś nie wsadzić ciekawego zwiewnego... Może frosted curls? Pomyślę.. choć stipa taka wdzięczna, wiotka, cudna ...
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 06:32, 15 kwi 2018

Do góry
ren133 napisał(a)

Stipy zazdro ... moja cały czas sucha ... chyba nigdy nie pojmę od czego zalezy jej żywotność
moim skromnym zdaniem Renu to raczej "sucho". stipa w donicy gdzie mam sporo piachu bo to polawndowa rabata przetrwala najlepiej
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 23:04, 14 kwi 2018

Do góry
Perovskia

Stipa szału nie robi, za to tyrzyca palmowa w tym roku wybujała

Overdam jak zwykle wdzięczny bardzo

I na koniec ładne kwiatki. Flaming Purissma i Morela Harcot

Ogród w remoncie 22:19, 14 kwi 2018

Do góry
Asia,

przynosze cytat Toszki odnośnie terminu ciecia stip.

Toszka napisał(a)
Kasiu, wrócę do stipy i ogólnie wczesnowiosennego pędu cięcia. Bodaj na poczatku marca pisałam o tym u Polinki...Ogrodowisko ma potworną wadę na wiosnę -zaczyna się amok sprzątania i cięcia. Grupa wrocławska narzuca tempo... a my, centralne żuczki zarażamy się tym amokiem i zapominamy, że u nas min. miesiąc opóźnienia.

Musimy kierować się zasadą, że róże i egzotyczne rosliny (typu stipa, lawenda, zwłaszcza nowozelandzkie carexy) tniemy dopiero jak forsycje kwitną w pełni. To oznacza ciepłą ziemię.

Dzisiaj pisała u naszej arbuzowej Kasi
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 14:42, 14 kwi 2018

Do góry
Kasiu, wrócę do stipy i ogólnie wczesnowiosennego pędu cięcia. Bodaj na poczatku marca pisałam o tym u Polinki...Ogrodowisko ma potworną wadę na wiosnę -zaczyna się amok sprzątania i cięcia. Grupa wrocławska narzuca tempo... a my, centralne żuczki zarażamy się tym amokiem i zapominamy, że u nas min. miesiąc opóźnienia.

Musimy kierować się zasadą, że róże i egzotyczne rosliny (typu stipa, lawenda, zwłaszcza nowozelandzkie carexy) tniemy dopiero jak forsycje kwitną w pełni. To oznacza ciepłą ziemię.
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 13:12, 14 kwi 2018

Do góry
Toszka napisał(a)
Stipa da o sobie znać w drugiej połowie maja. Nie wcześniej. Błędem jest cięcie teraz starych kęp. Mozna je tylko ciutkę skrócić by nie śmieciły. Jesli nie ryłaś zanadto to jest dużą szansa na siewki. Pokazują się znienacka i błyskawicznie rosną. To trawa z ciepłych klimatów - lubi ogrzaną słońcem ziemię. Daj jej czas i jeszcze nie grzeb w niej i nie czyść kęp.

Ten szał na ogrodowe prace to chyba symptom szykowania gniazda?

No więc zrobiłam błąd, bo ciapnęłam stipy jak juz się zaczęło ciepło robić Co prawda dużo jest wciąż połamnych źdzbeł rozsypanych, bo ptaki na gniazda mi ciągle skubały Może uda mi się te 5 kępek co przetrwały w ułamkach
"żywości" jakoś podzielić. Na jednej rabacie, gdzie więcej kwitło (te od Ciebie ) to w ogóle nie sprzątałam, więc jest szansa, że faktycznie cos wykiełkuje

Taaa, chyba jestem jak te ptaki Tylko stipy sobie do łóżka nie narwałam

Ps. Miło Cie znów widywać na forum :*
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 10:34, 14 kwi 2018

Do góry
Stipa da o sobie znać w drugiej połowie maja. Nie wcześniej. Błędem jest cięcie teraz starych kęp. Mozna je tylko ciutkę skrócić by nie śmieciły. Jesli nie ryłaś zanadto to jest dużą szansa na siewki. Pokazują się znienacka i błyskawicznie rosną. To trawa z ciepłych klimatów - lubi ogrzaną słońcem ziemię. Daj jej czas i jeszcze nie grzeb w niej i nie czyść kęp.

Ten szał na ogrodowe prace to chyba symptom szykowania gniazda?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 22:20, 13 kwi 2018

Do góry
Chciałabym żeby stipa mi tak odbiła jak u Ciebie ... u mnie nędza

A jak śmiałki?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 21:35, 13 kwi 2018

Do góry
siakowa napisał(a)
że strachu ale jak mówisz pewnie zerknę niżej w przyszłym sezonie stipa mi dość gęsto odbija i noe denerwować mnie to za bardzo bo nie rzucali się w oczy bardzo.

wrzuciłam u siebie zdjęcie. weź ciachnij ze 2szt nisko to zobaczysz różnice a odbija mega szybko więc nic nie stracisz
Do raju daleko - u Ewy 17:41, 13 kwi 2018

Do góry
Trochę obrazków z ogrodu.
Tak ruszyła stipa zeszłoroczna, którą przycięłam tydzień temu.

Pięknie powychodziły czosnki.

Na tym zdjęciu widać jak się rozmnożyły. Wokół jednej cebulki zeszłorocznej cały wianuszek nowych roślinek

Tu żonkile sadzone jesienią

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 10:13, 13 kwi 2018

Do góry
nicol21 napisał(a)

a czemu nie ścinasz stipy jeszcze krócej? wiosną jej krzywdy nie zrobisz jak zetniesz niżej a potem ładniej wygląda Mnie wkurzały te suche badylki i od 2go roku jak mam stipę to tnę wiosną przy ziemi
że strachu ale jak mówisz pewnie zerknę niżej w przyszłym sezonie stipa mi dość gęsto odbija i noe denerwować mnie to za bardzo bo nie rzucali się w oczy bardzo.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 09:03, 13 kwi 2018

Do góry
siakowa napisał(a)
Moja stipa w większości wygląda tak

Ale są też egzemplarze te na środkowej rabacie które mają po kilka zielonych igiełek więc spokojnie tak jak Magda pisze.

a czemu nie ścinasz stipy jeszcze krócej? wiosną jej krzywdy nie zrobisz jak zetniesz niżej a potem ładniej wygląda Mnie wkurzały te suche badylki i od 2go roku jak mam stipę to tnę wiosną przy ziemi
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies