Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:09, 28 sie 2015

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:08, 28 sie 2015

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:07, 28 sie 2015

Do góry
Obiecane paprocie

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:07, 28 sie 2015

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:06, 28 sie 2015

Do góry

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:22, 28 sie 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To som Evergold, ale nie wiem czy nie przedobrzysz. Lepsze jest wrogiem dobrego i nie da się mieć wszystkiego. Żeby choinki nie zrobić w ogrodzie skoro pęka w szwach
eee chcę wymienic hakone które przypala tzn wykopać z buksów a dać coś innego
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:59, 28 sie 2015

Do góry
Zrobiłam nowe zdjęcia, postaram się wkleić dzisiaj.
Piszczałka w ścianie 16:47, 28 sie 2015

Do góry
Zapuścić jakiś gaz jak na trucie much. nie wiem.

Moim zdaniem trzeba zadzwonić do firm zajmujących się tępieniem owadów i deratyzacją, oni powinni wiedzieć w takim przypadku co robić i jak wygonić intruza.
Piszczałka w ścianie 15:24, 28 sie 2015

Do góry
Nie wiem jak wygonić świerszcza.
Różaneczniki - choroby i szkodniki 15:23, 28 sie 2015

Do góry
Kuba napisał(a)
I ja chciałabym prosić o poradę jak uratować mojego różanecznika. Jest to cunningam's white sądzony w ubiegłym roku jesienią zgodnie ze sztuką, rośnie w słońcu podobnie jak kilkunastu jego zdrowych braci, ma doprowadzone linię kroplującą, ziemię wilgotną, mocno siedzi w ziemi a 2/3 rośliny wygląda jakby usychała. Co mogę dla niego zrobić?

Obstawiam groźną chorobę fytoftorozę. Sprawdź przekrój gałązki. Poczytaj w necie jak nie powinna wyglądać. Jeśli wygląda - znaczy różanecznik do usunięcia.
Cis - Taxus 13:04, 28 sie 2015

Do góry
Piorunek napisał(a)
Dziekuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź! a jesli chodzi o ogólną różnicę miedzy cisem pospolitym a pośrednim, to polega ona tylko na tym ze u pierwszego gałązki są pionowe, a u drugiego poziome?

Różnica jest taka, że przede wszystkim są to dwa różne gatunki;)

Siewki Taxus baccata mogą rosnąć pionowo też. Dlatego czasem żywopłoty mają w różny sposób rozmieszczone gałązki a nie tak spod sznurka.
Milin amerykański - Campsis radicans 13:01, 28 sie 2015

Do góry
Super okazy, w Niemczech przynajmniej nie przemarzają.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 12:57, 28 sie 2015

Do góry
Kilka powodów może być

- przenawożenie w tym miejscu
- turkuć podjadek
- choroba grzybowa
- nadmierny filc

Potrzebna skuteczna wertykulacja i odkopanie czy nie ma pod ziemią czegoś

Typuję chorobę grzybową.

Skosić nisko, zrobić wertykulację, dobrze wygrabić filc, opryskać trawnik Topsinem.
Chwasty w ogrodzie - odchwaszczanie 12:53, 28 sie 2015

Do góry
Próbuj na wszystko co jest chwastem. Przekonasz się czy działa na wszystko czy nie. Rośliny osłoń bo im zaszkodzi.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 12:51, 28 sie 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To som Evergold, ale nie wiem czy nie przedobrzysz. Lepsze jest wrogiem dobrego i nie da się mieć wszystkiego. Żeby choinki nie zrobić w ogrodzie skoro pęka w szwach

Kopiuję do swojego notesika.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 12:49, 28 sie 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
Marzenko czy to evergold? Masz go u siebie powiedz jak sobie radzi, jak wyglada po zimie , jak duży rośnie. Bo chciałam dać w kulki ale nie wiem czy nie przedobrze

Kompozycje z trawami w roli głównej 12:30, 28 sie 2015

Do góry
Pielęgnacja bylin

Latem rośliny bujnie rosną, pod warunkiem zapewnienia optymalnej wilgotności. Pamiętajmy także o odchwaszczaniu i ewentualnym nawożeniu.

Jesień jest ważnym momentem dla bylin. Nie wszystkie muszą być ścięte przy ziemi. Niektóre (rozchodniki, jeżówki, żeleźniaki) pozostawiamy na zimę. Będą dodatkowo zdobiły ogród. Szczątki pędów ochronią także przed mrozem.

Inne (floksy) ścinamy tuż przy ziemi, aby dały miejsce nowo powstającym pędom. Rośliny posypujemy kompostem. Sygnałem do jesiennego cięcia jest całkowite zbrązowienie pędów.

Wrażliwe rośliny przysypujemy na zimę grubszą warstwą liści lub ściółką (kora). Wiosną stare części nadziemne wycinamy sekatorem i dajemy wieloskładnikowy nawóz. Cięcie nie dotyczy roślin zimozielonych.

Odmładzanie i przesadzanie

Mniej więcej co pięć-siedem lat byliny odmładzamy. Wykopujemy je i dzielimy, co pomaga utrzymać w dobrej kondycji i w odpowiednich ryzach. Nowe miejsca wzbogacamy kompostem. Rośliny będą zdrowo i bujnie rosły. Zwiększy się też kwitnienie. Znam dwa najlepsze terminy odmładzania: wiosna i jesień.

Wiosna to czas, kiedy usuwamy ściółkę, ścinamy resztki łodyg i liści, wykopujemy karpy i uważamy, aby nie uszkodzić wschodzących pędów. Kępy dzielimy ostrym szpadlem lub nożem tak, aby każda część miała kilka nowych pączków i korzenie. Innym bylinom wystarczy dla odmłodzenia tylko radykalne przycięcie przy ziemi i posypanie kompostem.

Jesienią dzielimy byliny, które przekwitły. Ścinamy pędy i wykopujemy karpy, dzielimy podobnie, jak wiosną.
Kompozycje z trawami w roli głównej 12:29, 28 sie 2015

Do góry
cyt z art. Przed sadzeniem glebę trzeba przede wszystkim odchwaścić oraz usunąć kamienie, gruz i ewentualne śmieci. Sposoby pozbycia się tych uciążliwych "intruzów" opisałam w artykule Jak pozbyć się chwastów w ogrodzie oraz Jak zaprojektować i założyć ogród - sprzątanie. Im więcej starań i dokładności w tych działaniach, tym mniej pracy później.

Wzbogacanie podłoża kompostem Następnym krokiem jest przekopanie podłoża np. widłami amerykańskimi. Można jednocześnie dodać kompost własnej produkcji lub żyzne podłoże z worków, zakupione w centrum ogrodniczym. Luźna struktura gleby korzystnie wpływa na rozrastanie się bylin. Dobrze wzbogacone podłoże spowoduje, że byliny będą doskonale rosły i nie trzeba będzie już zaprawiać pojedynczych dołków.

Jak sadzić byliny

W całkowicie pustym ogrodzie zaznaczamy kształt poszczególnych pól przy pomocy farby w sprayu lub kołków i sznurka. Można też patykiem "narysować" kształt na rabacie. Inny sposób to rozłożenie miękkiego węża.

Kolejny krok to ustawianie roślin przy zachowaniu odpowiednich odstępów. Doniczki powinny być przed sadzeniem zalane lub moczone w wodzie. Bryła nie powinna być sucha. Korygujemy obchodząc rabatę ze wszystkich stron.

Następnie kopiemy dołki nieco głębsze niż wysokość bryły korzeniowej i dwa razy szersze niż jej średnica, aby było miejsce na zaprawienie dołka. Wyjmujemy roślinę z doniczki i próbujemy poluzować korzenie, delikatnie je rozrywając lub rozwijając.

Pierwszy krok - wyjmowanie z doniczki i sprawdzanie korzeniDrugi krok - wykopanie dołka i zaprawienie go kompostem

Na dno nasypujemy kompost lub dowolną ziemię ogrodniczą (zgodnie z wymaganiami) i lekko mieszamy z ziemią rodzimą z dna dołka, ustawiamy roślinę, dosypujemy żyznej ziemi do połowy i uciskamy przestrzeń rękami aby usunąć powietrze. Nie dodajemy nawozów mineralnych. Dokładnie podlewamy. Wtedy woda wsiąknie a nie wypłynie z dołka. Dodajemy brakującej ziemi.

Na koniec ponownie podlewamy i ściółkujemy. Ściółka chroni przed chwastami i zatrzymuje wilgoć w glebie. Padający w tym czasie deszcz nie zwalnia nas z obowiązku podlewania.

W bardzo wilgotnej glebie zaleca się uformować mały wzgórek i na tym sadzić rośliny. Na dnie wcześniej rozkładamy kamyczki (drenaż).

Wysokie byliny jak ostróżki, floksy czy dzielżany dobrze jest przywiązać do podpór, które możemy umieścić już podczas sadzenia.
Kompozycje z trawami w roli głównej 12:29, 28 sie 2015

Do góry
Na Twój piasek...użyźnij nieco glebę, podsyp kompostu, nie wierzę, że sadzisz w piasek w dołek chyba coś dajesz, jeżówki na takiej glebie urosną, ale dołki pozaprawiaj.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/397-sadzenie-bylin
Nowe funkcjonalności: Szybkie dodawanie zdjęć, uśmieszki, statystyki i inne drobne zmiany 12:26, 28 sie 2015

Do góry
Zapomniałam w czym tkwi problem tablet masz czy coś?
Eksportuj na pulpit i dopiero wgrywaj tutaj. Ja nie wiem.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies