Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Pszczelarnia 10:44, 28 sie 2015

Madżenn, dziś piątek - trudnych spraw nie komentuję na forum. Mus się spotkać.

ana_art 10:59, 28 sie 2015

Marzenko czy to evergold? Masz go u siebie powiedz jak sobie radzi, jak wyglada po zimie , jak duży rośnie. Bo chciałam dać w kulki ale nie wiem czy nie przedobrze
ana_art 11:03, 28 sie 2015

Madzenka napisał(a)
Ciekawe kto na forum je soję..... roundapready!
he oglądałam program że gryke czyli kasze gryczana suszy sie za pomocą rundapu...
Enya73 11:10, 28 sie 2015

Nie żartuj, a ja tak lubię kaszę.
AlKa 12:18, 28 sie 2015

Enya73 napisał(a)

Ja w tym roku niestety mimo wcześniejszych oprysków Mospilanem też mam problem szpecieli- pordzewiaczy na grabach. Zaatakowały mój łuk grabowy, który stał się całkiem brunatny.
Czytałam w magazynie Szkółkarstwo, że należy je zwalczać mieszaniną preparatów Mar­shal 250 CS (0,1%) i Talstar 100 EC (0,05%), co najmniej dwukrotnie, w odstępach 7–10-dniowych . Ten pierwszy jest chyba niedostępny . Ktoś stosował? Macie jakieś doświadczenia w tym względzie?

Pryskanie jest konieczne, aby zapobiec inwazji tych gatunków szpecieli w następnym roku. Jednak najlepszym terminem przeprowadzenia zabiegu ochronnego jest okres opuszczania przez samice miejsc zimowania, co zbiega się z pękaniem pąków.Tylko czym pryskać teraz? Tym samym? Ktoś coś podpowie?

Marzenka współczuje prac polowych tuż za płotem i oprysków ciężką chemią. Wiele osób ma podobny problem, bo ich działki są usytuowane na granicy upraw.
Moja znajoma ma 2 razy w roku ogromny kombajn tuż za płotem, po którego wizycie jej ogród wygląda jakby przeszła burza śnieżna, pełno jakiegoś dziadostwa wyrzucanego z tej maszyny wprost do jej ogrodu . Masakra. Ogród młody, tuje jeszcze niczego nie zasłaniają. Nic tylko wykupić kawałek pola, ale się nie da, bo rolnik korzysta z unijnych pieniędzy i sprzedać nie może, choćby chciał.

Pozdrawiam

Jakbyś o mnie pisała z tym kombajnem, masakra. Em właśnie chciał odkupić tą ziemie ale nie da rady ;(
Magda70 12:40, 28 sie 2015

Też muszę graby i nie tylko na przędziorki prysnąć...wlazło mi cholerstwo niestety...wrr...
Upaly się skończyły to może i dziś się uda
Gardenarium 12:49, 28 sie 2015

ana_art napisał(a)
Marzenko czy to evergold? Masz go u siebie powiedz jak sobie radzi, jak wyglada po zimie , jak duży rośnie. Bo chciałam dać w kulki ale nie wiem czy nie przedobrze

To som Evergold, ale nie wiem czy nie przedobrzysz. Lepsze jest wrogiem dobrego i nie da się mieć wszystkiego. Żeby choinki nie zrobić w ogrodzie skoro pęka w szwach

Instagram Ogrodowiska
Pszczelarnia 12:51, 28 sie 2015

Gardenarium napisał(a)

To som Evergold, ale nie wiem czy nie przedobrzysz. Lepsze jest wrogiem dobrego i nie da się mieć wszystkiego. Żeby choinki nie zrobić w ogrodzie skoro pęka w szwach

Kopiuję do swojego notesika.
Enya73 13:03, 28 sie 2015

Ja mogę odpowiedzieć jak u mnie wygląda ta turzyca po zimie. Część listków brązowieje i ja je po prostu wyskubuję, a potem wychodzą nowe świeże i kępa ładnie się zagęszcza. Bardzo efektowna trawa
kreska 13:18, 28 sie 2015

Cześć Marzenko obejrzałam film na you toube, który komuś poleciłaś w innym wątku na temat firmy Monsanto...Jest to przerażający dokumnet jak firma chce zawładnąć rynkiem żywności na całym świecie, robia to malutkimi kroczkami, ale jakże skutecznie. Ludzie choruje na przeróżne choróbska typu rak, nie wiedząc czemu., a to zasługa herbicydów, GMO...
chciałabym wyeliminowąć środki ochrony roślin, ale czy się da?Czy ocet rozcieńczony zamiast roundapu da rade?Na pewno chawsty w trawniku można wyrywać ręcznie, tylko że to inna bajka.