Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Trudny teren - dużo pracy! 18:53, 25 sie 2015

Do góry
Ja nie wiem, nie wyobrażam sobie tego miejsca i spadków, gdybym była w realu byłoby inaczej, a tak nie wiem co poradzić. Jakie zdjęcie bym nie skopiowała, albo nadgryzła temat, nie wiem co i jak tam masz z poziomami.

Tu jest rysunek ale co z tego, jak nie wiem co jest w innym miejscu

Może po prostu jest kaszana w całej tej nawierzchni i inaczej trzeba było ją zrobić?
Stojąca woda na działce 18:08, 25 sie 2015

Do góry
Znajdź najniższe miejsce, spad niekoniecznie bo piszesz o wysoko podchodzącej wodzie gruntowej, staw na pewno pomoże, skoro nie ma możliwości odprowadzenia wody. Możesz jeszcze zrobić drenaż, spadek, zbiornik w którym będzie pompa odpompowywać wodę na zewnątrz, poza działkę, ale czy jest gdzie?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:03, 25 sie 2015

Do góry
Z cyklu - co dzisiaj do roboty?

Rankiem wzięłam się za odkurzanie kamyczków, sporo igieł spadło z cisa i świerka..Dobrze, bo teraz pada, od 17-tej. Lałam też do południa wodę, normalnie z węża, bez spryskiwacza. Mam nawadnianie, ale nie zaszkodzi dolać porządnie ważne rośliny, np. stożki na froncie.

Miałam jeszcze w planie wypielić zielony dach na śmietniku, ale nie wyszło. Panowie robią elewację, nie chciałam wisieć nad nimi, skoro siedzą obok na rusztowaniu

Dodatkowo podlałam za leżakami byliny pod ścianą. Kwitną białe cyklameny sadzone w zeszłym roku, zapomniałam o nich.
Zmyłam chodniki z kurzu, świeżo się zrobiło i czysto.
Trudny teren - dużo pracy! 17:07, 25 sie 2015

Do góry
Musze zobaczyć ile u mnie jest. Taras mam nadzieję bedzie w przyszłym roku robiony- mam nadzieję, że do tego czasu coś mi się spodoba i że decyzję z męzem podejmiemy razem.
Gardenarium napisał(a)

Ten temat cię męczy od miesięcy??? po prostu wybierz Aureospicata, ja zdecyduję za ciebie. A sukienkę umiesz wybrać? albo buty??? to trudniejsze niż żywopłot.

nienawidze wyborów począwszy od ubrań (teraz żałoba to jest prościej)po wybór czegokolwiek innego.
Też nie mogę podjąc wielu decyzji odnośnie ogrodu...czasem tak błahych, że aż wstyd
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 16:12, 25 sie 2015

Do góry
Gdy nasiona są za gęsto, będą zagniwać, wypadać, walczyć o miejsce, niech się krzewią a nie wygniwają.
Klon palmowy - Acer palmatum 14:44, 25 sie 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Go nie zraszaj tylko wokół niego, na liście nie lej.

Uuuuuuu no widzisz Danusiu to dobrze, że mi odpisałaś, bo ja go po liściach delikatnie i myślała, że dobrze robię
Ehhhhh ok - to od dzisiaj nie po liściach tylko wokół niego. Jeszcze raz dziękuję
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 14:41, 25 sie 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Podlewać,. nie dosiewać, czekać aż dorośnie do 10 cm (większość) i przekosić, będzie się krzewić.

Dziękuję, zakładam zbroję cierpliwośći

Ogród Mirelli 14:36, 25 sie 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie wiem gdzie te zdjęcia?

Widziałam, że już Danusiu poszukałaś na wątku tematycznym
Choroby i szkodniki iglaków 14:31, 25 sie 2015

Do góry
Po co dawać szansę czemuś co tak wygląda i nie ma perspektyw na lepszy wygląd?
Pryskanie nie zmieni nic w wyglądzie i tylko drzewko będzie straszyć zamiast zdobić. Skończy się i tak wykarczowaniem.
Wierzba Hakuro Nishiki 14:28, 25 sie 2015

Do góry
Może to rewersja? Pokaż zdjęcie.
Drzewa i krzewy liściaste - gatunki niepolecane 14:27, 25 sie 2015

Do góry
Żółtą tuję 'Aurescens' a nawet trzy jak wejdą, na pewno zasłoni i rozjaśni sine świerki.

Powinnaś wkleić w pojedyncze pytania na temat projektowania rabat
Klon palmowy - Acer palmatum 14:25, 25 sie 2015

Do góry
Go nie zraszaj tylko wokół niego, na liście nie lej.
Czasem słońce czasem deszcz 14:00, 25 sie 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Zrobi się więc posadź kulistego ambrowca 'Gumball" - będzie karminowy.

Ja mam miłorzęba Pendula a pod nim żółte trawki Nie wszędzie ten kontrast musi być.

Gumball mi się podoba bardzo rozejrzeć się po szkółkach, dziękuję raz jeszcze
Klon palmowy - Acer palmatum 13:44, 25 sie 2015

Do góry
Nie, to nie jesienne przebarwienia, to skutek suszy i małej wilgotności powietrza, one lubią delikatny mikroklimat, miejsce nad wodą, gdzie paruje i nawilża powietrze. W afrykańskiej pogodzie tak wyglądać będzie. Zamgławiaj wieczorem okolice tego miejsca, ale te zmiany nie znikną, opadną liście i klon w nast. roku będzie normalny jak pogoda będzie normalna, polska.

Jeszcze dopam, że ziemia powinna być stale wilgotna, inaczej klon ogranicza transpirację i zwija listki.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:41, 25 sie 2015

Do góry
Podaj mi link, gdzie są te zdjęcia? aha w klonach..idę szukać
Ogród Mirelli 13:41, 25 sie 2015

Do góry
Nie wiem gdzie te zdjęcia?
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 13:19, 25 sie 2015

Do góry
Podlewać,. nie dosiewać, czekać aż dorośnie do 10 cm (większość) i przekosić, będzie się krzewić.
Od planów do... spełnienia marzeń 13:18, 25 sie 2015

Do góry
Po pierwsze biały żwirek..hmm nadaje się do akwarium nie na rabatę,nigdy go nie polecam i odradzam, a więc.

Trzy kuliste drzewka (miłorzęby, wiśnie Umbra (wtedy dwie), trzmieliny koniecznie żółte, w środku Stipa i lawenda, dokoła obwódka bukszpanowa. Plus czosnki fioletowe na czerwiec, a tulipany na maj.
Czasem słońce czasem deszcz 13:14, 25 sie 2015

Do góry
Kuba napisał(a)

z miłorzębem widzę jeszcze jeden problem , chociaż może niesłusznie, mianowicie robi się jesienią żółty więc wśród żółtych wrzośców nie zrobi się mdło żółto?

Zrobi się więc posadź kulistego ambrowca 'Gumball" - będzie karminowy.

Ja mam miłorzęba Pendula a pod nim żółte trawki Nie wszędzie ten kontrast musi być.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:12, 25 sie 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Danusiu jeden z moich klonów palmowych zaczął się dziwnie przebarwiać na brązowo. Mam dwa, różne odmiany posadzone w tym roku, nie znam nazw
Ten,który się przebarwia pielęgnowany przetrwał najgorsze upały i nic mu nie było, a teraz nie wiem co z nim? Nie usycha, gałązki się nie łamią, nie gubi liści tylko się przebarwia. A może to już na jesień? To są moje pierwsze klony palmowe.

Ekstremalne warunki pewnie to spowodowały i szykuje się do jesieni. Pokaż zdjęcia w wątku o klonach.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies