Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trudny teren - dużo pracy!

Trudny teren - dużo pracy!

sarenka 16:42, 25 sie 2015

KasiaW76 napisał(a)
To moja skarpa przy małym tarasie na wysokości ok 60 cm i będę ją zabezpieczala gazonami. Nie chce robić spadków aby nie obsadzac nieustannie iglakami czy innymi roślinami. Tam gdzie czarna szmata będę mogła cos dać ozdobnego...

Heeej

Przeglądam drugi raz Twój watek i chciałam sie zapytać jaka masz odległość od końca tarasu do ogrodzenia??
Mój taras jest wysoki bo ma w najwyższym miejscu około 98cm(chyba) i moze powinnam pomyślec o skarpie tam albo czyms innym nie wiem czym
Inspiracji szukam
paulina_ns 16:43, 25 sie 2015

Kasiu, muszę Cię pochwalić, bo widzę,że bardzo ładnie u Ciebie rośliny rosną. Widocznie sprzyja im u Ciebie ziemia, bardzo ładna masz już kolekcje
KasiaW76 16:50, 25 sie 2015

Sarenko witaj u mnie od końca tej skarpy jaką tam widać do ogrodzenia mam 6 metrów Sama rabata jest na 2 metry a więc ten pas pod trawę 4

Paulinko DZIĘKUJĘ. Dużo roślin mam od Enya73 i żyją wszystkie bez wyjątku choć bardzo długo pozostawały w doniczkach. Systematycznie podlewam, chodzę i odchwaszczam. Każdy dołek wykopany jest dość głęboki i wymieszany z odpowiednią nową ziemią z worka oczywiście
Tyle co mogę robić to robię i dbam. Kilka z nich zostanie przesadzona bo okazuje się, że np za małe odległości zachowałam a więc znowu będą nowe dziurki z nową ziemią
paulina_ns 17:05, 25 sie 2015

KasiaW76 napisał(a)
Sarenko witaj u mnie od końca tej skarpy jaką tam widać do ogrodzenia mam 6 metrów Sama rabata jest na 2 metry a więc ten pas pod trawę 4

Paulinko DZIĘKUJĘ. Dużo roślin mam od Enya73 i żyją wszystkie bez wyjątku choć bardzo długo pozostawały w doniczkach. Systematycznie podlewam, chodzę i odchwaszczam. Każdy dołek wykopany jest dość głęboki i wymieszany z odpowiednią nową ziemią z worka oczywiście
Tyle co mogę robić to robię i dbam. Kilka z nich zostanie przesadzona bo okazuje się, że np za małe odległości zachowałam a więc znowu będą nowe dziurki z nową ziemią

Kasiu będziesz jeszcze na pewno duuuuzo razy przesadzala, ja ciągle latam z lopata i przesadzam super! Zobaczysz już nie długo u Ciebie będzie pięknie!! Pamiętaj jak zrobisz raz, a dobrze, będziesz miała spokój na dłuuugi czas, my 2 lata doprowadzalismy działkę po budowie, nie mam zdjęć ( spalił mi się laptop),ale byś nie uwierzyła jak u nas było.
sarenka 17:07, 25 sie 2015

Musze zobaczyć ile u mnie jest. Taras mam nadzieję bedzie w przyszłym roku robiony- mam nadzieję, że do tego czasu coś mi się spodoba i że decyzję z męzem podejmiemy razem.
Gardenarium napisał(a)

Ten temat cię męczy od miesięcy??? po prostu wybierz Aureospicata, ja zdecyduję za ciebie. A sukienkę umiesz wybrać? albo buty??? to trudniejsze niż żywopłot.

nienawidze wyborów począwszy od ubrań (teraz żałoba to jest prościej)po wybór czegokolwiek innego.
Też nie mogę podjąc wielu decyzji odnośnie ogrodu...czasem tak błahych, że aż wstyd
paulina_ns 17:10, 25 sie 2015

Dziewczyny głowa do góry, gdybyście miały lata doświadczenia pewnie dużo łatwiej by Wam było, ale nie ma lekko, jedni potrafią rysować,drudzy śpiewać, czytajcie tutaj duuuuzo to forum jest kopalnia wiedzy,trzeba tylko odrabiać zadania
sarenka 17:14, 25 sie 2015

Doczytałam i na prawde ogromnie duzo pracy juz z męzem w swój ogród włozyliście!
Szkoda, ze mój nie był skory to przejrzenia Ogrodowiska bo niby nikt nie ma takiej ziemi, tylu gruzu, kamieni i neiw iem czego jeszcze co my i tym sposobem poszlismy na skróty... Szkoda,że nie chciał mnie posłuchać.

Poczytałam i ide pielić, zrobie zdj gdzie rabata ma być, pomysle ile kory zamówić, obrzeża itp

Kasiu - będziesz miała za rok na pewno już pięknie!
aaa trawę kiedy będziecie siać? Graminex Wembley czy inną?
KasiaW76 17:24, 25 sie 2015

chociaż mam ładny widok na sąsiada

co to są za thuje te w tyle i te pierwsze?

KasiaW76 17:34, 25 sie 2015

Paulinko pewnie, że nobody's perfect

Jeśli chodzi o latanie z roślinami to wolałabym jak najmniej je przesadzać. Wczoraj po tygodniu wykoplisy z mężem aby przesadzić Nutkajskiego (cyprysik nutkajski pendula). Miał piękne białe młode korzonki. Tak więc szkoda mi ich ruszać i osłabiać. Niestety widzę po sobie i Tobie Paulinko, że się nie da

Sarenko mój mąż też tu nie wchodzi. Moja córa przeczytała alho i przejrzala jedynie wątek Enya73. W domu na tapecie codziennie mają ochy i achy jakie to są tutaj ogrody i jakie ogrody tworzy Danusia-szefowa. Błędy popełniam i nie raz popełniam
Karol99 17:36, 25 sie 2015

Ta pierwsza to chyba Kolumna, a ta druga nie mam pojęcia, może Brabant.

A tak z ciekawości spytam, po co sąsiadowi podwójny żywopłot?