Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pan Maluśkiewicz 11:08, 05 cze 2018

Do góry
moje poczochrańce, muszę zrobić strzyżenie bukszpanów i nie tylko, ale kiedy ... upały wykluczają strzyżenie, dziś chłodniej, może i mi się uda

A i spaliło mi "trawnik", tak, tak wiem.
Podmiejski ogródek 11:07, 05 cze 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

No właśnie, parzydła leśne tawułki Arendsa, teraz koncertowy pokaz dają, naparstnice i orliki z paprociami do cienia do tego hosty tez zaraz pokaz koloru i jeszcze liście ładne......a o tujach dumam i gdyby je tylko od dołu podciąć i zrobić ciut miejsca na byliny w większej masie? Blachy by nie odsłoniło( bo wiesz szybko nie odrośnie, a widok może być tragiczny)a światła wpuściłoby sporo i miejsca też

No nie ma tak łatwo
Tu jest zdjęcie z bliska:

Problemy są takie:
- mówię w skrócie "tuje" ale tam rośnie kilka rodzajów tuj i do tego jeszcze cisy - bałagan;
- tuja na samym środku właśnie dożywa swoich ostatnich dni - i tak do wyciepania będzie
- problemem jest nie tylko brak słońca, ale też sucha i wyjałowiona ziemia; korzenie tui idą gęstym kożuchem dookoła i punktowa wymiana ziemi nic tu nie pomoże;
- jak podkrzesam tuje, to tylko odsłonię sobie widok na ścianę garażu z różnymi "przydasiami".

Także aktualny plan jest taki, żeby tuje wszystkie wyciepać, dołem posadzić cisy, górą - jakieś kolumnowe liściaste i zrobić normalną cienistą rabatę z roślin mniej więcej takich jak wskazałaś
Pan Maluśkiewicz 11:06, 05 cze 2018

Do góry
Otello cudnej urody, zgadza się z opiniami- przypala go słońce.

Pan Maluśkiewicz 11:05, 05 cze 2018

Do góry
Hakonechloa macra "Aureola"

Gdzie jest Witoldzik??
Ogrodowe skarby 10:59, 05 cze 2018

Do góry
jona napisał(a)
Najważniejsze, że wszyscy byli zadowoleni

No ja się chyba popłaczę
LeŚnicZaNka 10:56, 05 cze 2018

Do góry
Podmiejski ogródek 10:55, 05 cze 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)

Asia, a jakby powiększyć te rabaty kosztem trawnika? Miałabyś więcej miejsca na kolorowe rośliny (ja jestem zachwycona tawułkami ), a czym dalej od tuj i świerka tym mniej wyjałowiona i sucha gleba...

Kochana! Nie ma takiej opcji!
Rabaty zrobione według projektu, z zachowaniem proporcji i tym podobne dyrdymały

Co prawda, część planu jeszcze czeka na realizację (taras) a w części mąż nieco poszedł na skróty przy kładzeniu krawężników ale nie zmienia to odbioru całości. Tutaj wyszło dobrze i nie chcę nic zmieniać tylko dlatego, że paru kwiatków zachciało mi się posadzić.

A tak na serio: mogłabym jeszcze zabrać z pół metra i poszerzyć tą rabatkę, co teraz pokazałam, ale to mi i tak średnio rozwiązuje problem, bo na tej rabacie mogę sadzić tylko rośliny, które mają "kotkowe" kwiatostany, a nie "koszyczkowe" - bo mi się do słońca odwracają

Tutaj trzeba bardziej drastycznego rozwiązania, czyli wyciepania tego świerka ze środka działki. Ale o tym to cicho sza - na razie przygotowuję grunt pod wycięcie tuj

LeŚnicZaNka 10:53, 05 cze 2018

Do góry
LeŚnicZaNka 10:52, 05 cze 2018

Do góry
LeŚnicZaNka 10:51, 05 cze 2018

Do góry
Miłkowo - sezon 2016-2022 10:50, 05 cze 2018

Do góry
Milka napisał(a)

tu jak się stoi to, jak w perfumerii, chyba od muru zapach się odbija
też stare róże, 21 lat tu rosną, w tym roku mocno cięłam

Piękna ta róża cudna
Wzgórze chaosu 10:49, 05 cze 2018

Do góry
abiko napisał(a)
Chyba zgodziłabym się z Anitą i nie ruszała tych kratek. Trzeba je tylko przemalować, bo jest ciemno i nie pasuje Ci do reszty, a masz piękny kolor domu
Ja chyba bym kiedyś dodała coś u góry, jak masz w domu ale na początek malowanie. Nie bój się białego.. zawsze możesz go przemalować na inny poważnie

Nie wiem jak z tym wpadaniem, bo ja na 16:30 w śr. mam zebranie w szkole może być ciężko.. dla mnie lepiej na spokojnie a w środę ja nie mogę

Będzie malowanie, nawet kuzyn się zaangażował, przywiózł mi szlifiekę, przywiezie też próbkę koloru. Donica od Aganii ma identyczny odcień jak elewacja Nawiasem mówiąc maluję dzisiaj bordową opaskę w wykuszu, tam gdzie mam dziury i ma być lawenda. Wyobrażasz sobie piękną lawendę na bordowym tle Opaska bedzie taka jak na balkonie czyli w kolorze tynku u góry. I dobrze, uspokoi się nawet ten kącik.

abiko napisał(a)
Iwona strasznie mi się podoba ten twój tropik w szkle.. robiłaś czy dostałaś? Muszę jakoś to podpatrzyć. Super

Sam robiłam, w pojemnikach, które miałam akurat w domu. Roślinki niektóre też z domowych zapasów, reszta z marketu na O.

Tak to wyglądało jesienią zaraz po zrobieniu, a w tym o który pytasz wymieniłam jedną roślinkę na paproć. Bardzo się rozrosły, podlewałam chyba tylko raz, a w zasadzie zwilżałam. Same sobie radzą pod przykryciem

Już sama nie wiem, jak się umówić, żeby nam wszystkim pasowało. Ja wolę środę, ty chyba czwartek. Zdzwonimy się może?
Moje małe królestwo 10:45, 05 cze 2018

Do góry
RaZdjęcia robione telefonem jakoś hm pozostawia wiele do życzenia ale tak mnie cieszą róże, że muszę się pochwalić.

Edenka po 2 latach ma kwiaty

Frontowa
Jubiler celebraton kupiona wiosną uraczuła mnie pięknym kwiatem

Artemis od Ewki z ogrodu z futrzakami o
Podmiejski ogródek 10:19, 05 cze 2018

Do góry
makadamia napisał(a)

Chyba niekonsekwencję?

Pisałam już wcześniej ale się powtórzę: mimo swoich wad i niedociągnięć, te bylinówki przyciągają wzrok jak nic innego w ogrodzie
Nie wiem, czy cieniste rabaty pod lipami, jak już urosną, to tak samo będą przyciągać.
Najgorsze jest to, że najmniej atrakcyjna, najnudniejsza część ogrodu to ta naprzeciwko tarasu. Czyli ta pod starymi tujami i świerkami:
Nie wycinaliśmy ich, bo szkoda nam było starodrzewu, który zasłaniał widok hektarów blachy wiszącej nad naszym ogródkiem:/, ale teraz mam tych tui coraz bardziej dość i zaczynam nakręcać męża na ich wycinkę. Do następnego sezonu może mi się uda

No właśnie konsekwencje bo pomimo tego ze, z tego co czytam, nie osiągnęłaś zamierzonego efektu dalej próbujesz. Ja na Twoim miejscu już bym się poddała, wyciapała bylinowe i posadziła zimozielone. Ju noł łat aj min?
Pszczelarnia 10:04, 05 cze 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
I moje zeszłoroczne marzenie, które się spełniło 'Open Arms'

Czy to jest to marzenie do którego spełnienia się przyczyniłam? Ciągle mi się wydaje że to miała być czerwona róża, czy ona ma powtarzać?

Lubię tu zaglądać na początku tygodnia, bo zawsze jest duża porcja zdjęć.
Moje piwonie już właściwie przekwitły, teraz u nas jest sucho.
Walczę z ogrodem :) 10:01, 05 cze 2018

Do góry
Periowskia olbrzymia - niedługo zacznie kwitnąć, piękny sumak Tiger eye

Diabloo:

Trzcinnik ostrokwiatowy KF zaczyna kwitnąc:

Podmiejski ogródek 09:59, 05 cze 2018

Do góry
makadamia napisał(a)

Najgorsze jest to, że najmniej atrakcyjna, najnudniejsza część ogrodu to ta naprzeciwko tarasu. Czyli ta pod starymi tujami i świerkami:
Nie wycinaliśmy ich, bo szkoda nam było starodrzewu, który zasłaniał widok hektarów blachy wiszącej nad naszym ogródkiem:/, ale teraz mam tych tui coraz bardziej dość i zaczynam nakręcać męża na ich wycinkę. Do następnego sezonu może mi się uda

Asia, a jakby powiększyć te rabaty kosztem trawnika? Miałabyś więcej miejsca na kolorowe rośliny (ja jestem zachwycona tawułkami ), a czym dalej od tuj i świerka tym mniej wyjałowiona i sucha gleba...
Podmiejski ogródek 09:55, 05 cze 2018

Do góry
JoannaDe napisał(a)

Wiesz ze to nie moja bajka ale podziwiam za upór i konsekwencje w tworzeniu wymarzonej bylinowki.

Chyba niekonsekwencję?

Pisałam już wcześniej ale się powtórzę: mimo swoich wad i niedociągnięć, te bylinówki przyciągają wzrok jak nic innego w ogrodzie
Nie wiem, czy cieniste rabaty pod lipami, jak już urosną, to tak samo będą przyciągać.
Ogródkowe perypetie:) 09:51, 05 cze 2018

Do góry
po deszczu jak po procesji

dla Iwonki.. dla porównania dałam świeczkę
Ogródkowe perypetie:) 09:51, 05 cze 2018

Do góry
abiko napisał(a)

Edenki dwie .. widać różnicę..ciekawe

Przez ciebie robię listę róż No dobrze, nazwa ulicy tez zobowiązuje Edenki piękne. Gabrysia poleca New down na pergolę, tę przy przejściu do altany. Eden jest z jakiego gaunku? Fajnie z tym fioletem na dole.
Masz białego przetacznika Mnie w tym roku niebieskie dosyć ruszyły. Wiesz już coś w spawie lawendowego wyjazdu?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies