Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

JoannaDe 09:42, 05 cze 2018

Na zapowiadany busz przylazłam i się nie zawiodłam

Wiesz ze to nie moja bajka ale podziwiam za upór i konsekwencje w tworzeniu wymarzonej bylinowki.
makadamia 09:55, 05 cze 2018

JoannaDe napisał(a)

Wiesz ze to nie moja bajka ale podziwiam za upór i konsekwencje w tworzeniu wymarzonej bylinowki.

Chyba niekonsekwencję?

Pisałam już wcześniej ale się powtórzę: mimo swoich wad i niedociągnięć, te bylinówki przyciągają wzrok jak nic innego w ogrodzie
Nie wiem, czy cieniste rabaty pod lipami, jak już urosną, to tak samo będą przyciągać.
Najgorsze jest to, że najmniej atrakcyjna, najnudniejsza część ogrodu to ta naprzeciwko tarasu. Czyli ta pod starymi tujami i świerkami:
Nie wycinaliśmy ich, bo szkoda nam było starodrzewu, który zasłaniał widok hektarów blachy wiszącej nad naszym ogródkiem:/, ale teraz mam tych tui coraz bardziej dość i zaczynam nakręcać męża na ich wycinkę. Do następnego sezonu może mi się uda
makadamia 09:56, 05 cze 2018

Toszka napisał(a)

Dwa lata temu jak były te potworne upały to doceniłam studnię.
Przypomina mi się z jakiegoś wątku historia z tamtego sezonu
Przyszedł pan inkasent. Sprawdza licznik i mówi "
-o widzę, że dba pani o ogród
Pani
- ach, podziwia pan mój ogród
Pan
-nie proszę pani. Licznik widzę....

Bystrzak

Ja też mam studnię, więc problemem nie są pieniądze, tylko pompa, która nie zawsze daje radę
makadamia 09:57, 05 cze 2018

Wani napisał(a)
I mnie bylinowa rabata się podoba Może kiedyś nabiorę odwagi na taki busz ? Znaczy się uwierzę że jestem w stanie taką rabatę stworzyć, bo póki co za mało się naumiałam
Informacja o miskantach trochę mnie zmartwiła. No nic, obdzwonię dziś kopaczy studni bo jednak bez tego nie ujedziemy

Busz sam się robi - wystarczy mu pozwolić
mrokasia 09:59, 05 cze 2018

makadamia napisał(a)

Najgorsze jest to, że najmniej atrakcyjna, najnudniejsza część ogrodu to ta naprzeciwko tarasu. Czyli ta pod starymi tujami i świerkami:
Nie wycinaliśmy ich, bo szkoda nam było starodrzewu, który zasłaniał widok hektarów blachy wiszącej nad naszym ogródkiem:/, ale teraz mam tych tui coraz bardziej dość i zaczynam nakręcać męża na ich wycinkę. Do następnego sezonu może mi się uda

Asia, a jakby powiększyć te rabaty kosztem trawnika? Miałabyś więcej miejsca na kolorowe rośliny (ja jestem zachwycona tawułkami ), a czym dalej od tuj i świerka tym mniej wyjałowiona i sucha gleba...
JoannaDe 10:19, 05 cze 2018

makadamia napisał(a)

Chyba niekonsekwencję?

Pisałam już wcześniej ale się powtórzę: mimo swoich wad i niedociągnięć, te bylinówki przyciągają wzrok jak nic innego w ogrodzie
Nie wiem, czy cieniste rabaty pod lipami, jak już urosną, to tak samo będą przyciągać.

No właśnie konsekwencje bo pomimo tego ze, z tego co czytam, nie osiągnęłaś zamierzonego efektu dalej próbujesz. Ja na Twoim miejscu już bym się poddała, wyciapała bylinowe i posadziła zimozielone. Ju noł łat aj min?
makadamia 10:36, 05 cze 2018

aj noł

ale tak to jest jak się baba uprze
JoannaDe 10:38, 05 cze 2018

I dlatego podziwiam za upór

Powiedz mi jeszcze przy okazji tego ostatniego zdjęcia:

co to za trawkę masz tam pod bergenia? Ona taka malutka rośnie?
sylwia_slomc... 10:52, 05 cze 2018

mrokasia napisał(a)

Asia, a jakby powiększyć te rabaty kosztem trawnika? Miałabyś więcej miejsca na kolorowe rośliny (ja jestem zachwycona tawułkami ), a czym dalej od tuj i świerka tym mniej wyjałowiona i sucha gleba...

No właśnie, parzydła leśne tawułki Arendsa, teraz koncertowy pokaz dają, naparstnice i orliki z paprociami do cienia do tego hosty tez zaraz pokaz koloru i jeszcze liście ładne......a o tujach dumam i gdyby je tylko od dołu podciąć i zrobić ciut miejsca na byliny w większej masie? Blachy by nie odsłoniło( bo wiesz szybko nie odrośnie, a widok może być tragiczny)a światła wpuściłoby sporo i miejsca też
makadamia 10:55, 05 cze 2018

mrokasia napisał(a)

Kochana! Nie ma takiej opcji!
Rabaty zrobione według projektu, z zachowaniem proporcji i tym podobne dyrdymały

Co prawda, część planu jeszcze czeka na realizację (taras) a w części mąż nieco poszedł na skróty przy kładzeniu krawężników ale nie zmienia to odbioru całości. Tutaj wyszło dobrze i nie chcę nic zmieniać tylko dlatego, że paru kwiatków zachciało mi się posadzić.

A tak na serio: mogłabym jeszcze zabrać z pół metra i poszerzyć tą rabatkę, co teraz pokazałam, ale to mi i tak średnio rozwiązuje problem, bo na tej rabacie mogę sadzić tylko rośliny, które mają "kotkowe" kwiatostany, a nie "koszyczkowe" - bo mi się do słońca odwracają

Tutaj trzeba bardziej drastycznego rozwiązania, czyli wyciepania tego świerka ze środka działki. Ale o tym to cicho sza - na razie przygotowuję grunt pod wycięcie tuj