Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 11:07, 05 cze 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

No właśnie, parzydła leśne tawułki Arendsa, teraz koncertowy pokaz dają, naparstnice i orliki z paprociami do cienia do tego hosty tez zaraz pokaz koloru i jeszcze liście ładne......a o tujach dumam i gdyby je tylko od dołu podciąć i zrobić ciut miejsca na byliny w większej masie? Blachy by nie odsłoniło( bo wiesz szybko nie odrośnie, a widok może być tragiczny)a światła wpuściłoby sporo i miejsca też

No nie ma tak łatwo
Tu jest zdjęcie z bliska:

Problemy są takie:
- mówię w skrócie "tuje" ale tam rośnie kilka rodzajów tuj i do tego jeszcze cisy - bałagan;
- tuja na samym środku właśnie dożywa swoich ostatnich dni - i tak do wyciepania będzie
- problemem jest nie tylko brak słońca, ale też sucha i wyjałowiona ziemia; korzenie tui idą gęstym kożuchem dookoła i punktowa wymiana ziemi nic tu nie pomoże;
- jak podkrzesam tuje, to tylko odsłonię sobie widok na ścianę garażu z różnymi "przydasiami".

Także aktualny plan jest taki, żeby tuje wszystkie wyciepać, dołem posadzić cisy, górą - jakieś kolumnowe liściaste i zrobić normalną cienistą rabatę z roślin mniej więcej takich jak wskazałaś
Pszczelarnia 11:10, 05 cze 2018

I to jest dobry plan. Na lata trwały.
makadamia 11:11, 05 cze 2018

JoannaDe napisał(a)
I dlatego podziwiam za upór

Powiedz mi jeszcze przy okazji tego ostatniego zdjęcia:

co to za trawkę masz tam pod bergenia? Ona taka malutka rośnie?

śmiałek darniowy (goldschleier o ile dobrze pamiętam)
czy mały? zależy do czego porównać: czy do miskantów czy np.: do tej mojej najmniejszej rabatki, na której go planowałam

W każdym razie docelowo to on będzie dużo większy niż ta kępka, co ją widać na zdjęciu - ta była dzielona na początku wiosny
makadamia 11:12, 05 cze 2018

Pszczelarnia napisał(a)
I to jest dobry plan. Na lata trwały.

Niestety, oznacza on również, że przez lata będziemy podziwiać tą blachę...
Johanka77 00:12, 06 cze 2018

makadamia napisał(a)
Dam

Kasia_CS 00:55, 06 cze 2018

Asia, mega spóźnione wszystkiego najlepszego wybacz, ze dopiero teraz, ale obecnie z trudem nadrabiam wątki.. a u Ciebie ostatnio dyzkusja, tyle stron natrzaskane!

Miło zobaczyć szeroką kadry miejsc rzadko pokazywanych! Podoba mi sie i jakoś tak dużo przestrzeni widac na tych zdjęciach.
inka74 07:16, 06 cze 2018

makadamia napisał(a)
tak na marginesie: jak się przycina hortensje ogrodowe? i czy w ogóle?
Bo mam jedną na takiej tyciej rabatce i jakoś nie chce trzymać przewidzianych dla niej rozmiarów

to samo pytanie dotyczy zresztą również hortensji dębolistnej
ogrodowych się nie tnie ogólnie bo kwitną na zeszłorocznych pędach chyba że masz odmianowe z serii np. you and me i to nie wszystkie z tego co pamiętam - te potrafią na jednorocznych. Jak nie wiesz co masz za odmianę - nie tniesz bo kwiatów nie będzie po prostu.
makadamia 07:30, 06 cze 2018

inka74 napisał(a)
ogrodowych się nie tnie ogólnie bo kwitną na zeszłorocznych pędach chyba że masz odmianowe z serii np. you and me i to nie wszystkie z tego co pamiętam - te potrafią na jednorocznych. Jak nie wiesz co masz za odmianę - nie tniesz bo kwiatów nie będzie po prostu.

Niestety, to nie jest z tej serii
Wiedziałam, że ogrodówek nie tnie się jak bukietówek ale miałam nadzieję, że jakiś sposób na nadanie im kształtu jednak jest
makadamia 07:32, 06 cze 2018

Kasia_CS napisał(a)
Asia, mega spóźnione wszystkiego najlepszego wybacz, ze dopiero teraz, ale obecnie z trudem nadrabiam wątki.. a u Ciebie ostatnio dyzkusja, tyle stron natrzaskane!

Miło zobaczyć szeroką kadry miejsc rzadko pokazywanych! Podoba mi sie i jakoś tak dużo przestrzeni widac na tych zdjęciach.

Kasiu, ja to w ogóle jestem w szoku, że Ty nadal taka aktywna na forum (chociaż z perspektywy stwierdzam, że z niemowlakiem duużo łatwiej posiedzieć np.: przy kompie niż przy takim np.: dwulatku).
Wielkie dzięki!

Ps. przestrzeń niestety tylko na zdjęciach
kasja83 07:38, 06 cze 2018

makadamia napisał(a)

Kochana! Nie ma takiej opcji!
Rabaty zrobione według projektu, z zachowaniem proporcji i tym podobne dyrdymały

Co prawda, część planu jeszcze czeka na realizację (taras) a w części mąż nieco poszedł na skróty przy kładzeniu krawężników ale nie zmienia to odbioru całości. Tutaj wyszło dobrze i nie chcę nic zmieniać tylko dlatego, że paru kwiatków zachciało mi się posadzić.

A tak na serio: mogłabym jeszcze zabrać z pół metra i poszerzyć tą rabatkę, co teraz pokazałam, ale to mi i tak średnio rozwiązuje problem, bo na tej rabacie mogę sadzić tylko rośliny, które mają "kotkowe" kwiatostany, a nie "koszyczkowe" - bo mi się do słońca odwracają

Tutaj trzeba bardziej drastycznego rozwiązania, czyli wyciepania tego świerka ze środka działki. Ale o tym to cicho sza - na razie przygotowuję grunt pod wycięcie tuj

Bardzo dobry plan...rozpatrzone wszystkie za i przeciw