Zapewne masz rację - trzeba było od razu napisać jaki to aster, a nie pisać "asterek"..to niezbyt botaniczne określenie nazwy w rozpoznawaniu - zdrobnienia tutaj jak najbardziej nieożądane
Być może Danusiu się mylę.
Zwróciłem uwagę na ciemnozielone liście które tworzą zwartą kępę, oraz na prawie bezlistne wyprostowane pędy na których pojedynczo osadzone są lawendowe koszyczki kwiatowe. To wszystko skojarzyłem sobie ze ślicznym asterkiem tongolskim który kwitnie na przełomie maja i czerwca.
Irenko, wytrzyma dużo roślin, muszą być jednak już dobrze zkaorzenione w danym miejscu. Trzmielina, dereń, hosty nawet. berberysy - na pewno. U mnie naweet Anabelle zyje po drugiej stronie ulicy. Pod octowcem
Najpierw zajmij się chwastnicą, opryskaj i odczekaj. Jeśli były nasiona, wzejdzie znowu, więc opryskaj po raz kolejny. To jest teraz najwążniejsze niż sypanie saltery wapniowej. Nawozy dasz potem, po pierwszym koszeniu np.
Skup się na właściwym przygotowaniu gleby, jej uzyźnieniu i usunięciu chwastów. Bo to jeest wróg nr 1 dla trawnika.
Wszystko zależy od wymiarów ławki. Jak wiemy sa ławki 190 cm, ale są też 120 cm. to spora róznica. Zależy też od tego czy coś tam jeszcze będzie posadzone.