Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Życie w wiejskim ogrodzie 17:41, 08 kwi 2018

Do góry
AsiaK_Z napisał(a)

Kochaniutki, sztuczną szczękę i tak mam w planach.... ale dopiero za 50 lat a przy takich widokach.... no faktycznie za rok może być mi potrzebna

Hmm ... będę musiał wziąć to pod uwagę przy kolejnej porcji zdjęć

frezja napisał(a)
Kolorami szokujesz od zawsze . Już nas nie zostawiaj; moje narcyzy jeszcze zdobią świąteczny stół..niedługo czeka je przeprowadzka do ogrodu.

Ewuniu kolory obowiązkowe wiosną, nie mogę się ograniczyć do paru, mam wszystkie.
Z tym czasem z każdym następnym sezonem jest coraz gorzej, chodzę zazwyczaj spać grubo po północy, wstaję wcześnie a i tak wszędzie zaległości.
Twoje narcyzy już pewnie w ogrodzie, moje w gruncie powoli zaczynają kwitnąć.

pawel_snopek napisał(a)
Widac że zimy nie było u Ciebie kolorowy zawrót głowy

Owszem, zimy praktycznie nie było, większość roślin ładnie przezimowało. Zobaczymy jak będzie z trawami, widzę że stipa padła a co do reszty wkrótce się dowiem

makadamia napisał(a)
wiosna pełna gębą!
piękna wiosna

Asiu dziękuję ale to dopiero przedsmak wiosny jak trawa się zazieleni i zakwitną tulipany to będzie pełną gębą

Zana napisał(a)
Przemuś! Tak ślicznie i kolorowo, że już nie powiem co mi ścisnęło. Cudownie. Rdzawe ozdoby świetne, czy znajomy sprzedaje również? Chętnie bym coś przygarnęła.
Wkroczyłeś w wiosnę z przytupem. Jakie plany na ten sezon, bo tak tajemniczo napisałeś?

Podziękował za miłe słowa Owszem znajomy prowadzi sklep online, podeślę Ci namiary. Duży wybór, pewnie znajdziesz coś dla siebie.
Plany jak zawsze remontowe, nowy taras który jest już rozkopany i od maja przychodzi ekipa do dachu na garażu. W ogrodzie nie planuję większych zmian, będę dbał o to co już posiadam.

Ewa777 napisał(a)
Ilość donic powalająca Już wyobrażam jaki będzie szał jak wszystko zakwitnie Biżuteria rdzą malowana bardzo mi się podoba, ale ciężko mi się zdecydować na wzór i nie mam pomysłu gdzie je umieścić w ogrodzie.

Donic jest całe mnóstwo, stoją wszędzie gdzie okiem nie spojrzeć. Ten rok w ogrodzie ma być bardzo kolorowy, wracam do korzeni
Ewciu miałem podobny dylemat przy składaniu zamówienia na biżuterię ogrodową, udało mi się wybrać 6 motywów które obecnie zdobią mój ogród. Tobie też się uda, spróbuj na spokojnie coś dla siebie wybrać.

amelia_b napisał(a)
Wstydziłbyś się, zdjecia z tamtego roku pokazywać ładie, ładnie to tak Przeuś

Amelciu wszystko świeżutkie z tego sezonu, u mnie starych kotletów się nie odgrzewa.

Radziu2013 napisał(a)
No i co ja mam dodać...

Przemek a wszystkie donice są ceramiczne?

Radku większość donic w moim ogrodzie to ceramika. Jest również tworzywo sztuczne które zazwyczaj pojawia się na wiosnę w przypadku nasadzeń tulipanowych, praktyczne rozwiązanie dla mojego kręgosłupa.

paulina_ns napisał(a)
Nie no chyba muszę usunąć Cie z obserwowanych przez Ciebie tylko w kompleksy wpadam a tak poważnie to pięknie! Gdzie kupujesz takie super gadżety do ogrodu? Ja szukam, szukam i znaleźć nie mogę nic fajnego

Dodatków w ogrodzie jest faktycznie sporo, zmieniają się z porami roku, zazwyczaj są mobilne, nic w tym samym miejscu dłużej nie zagrzeje miejsca.
W różnych miejscach można znaleźć takie rzeczy, często zamawiam przez internet, kupujęna giełdzie kwiatowej i w sklepach stacjonarnych z działami dom i ogród.

Kawa napisał(a)
no wow
wrócił i od razu z przytupem

piękne kolory Przemo!

deszczowymaj napisał(a)
Mój Boszeee szumiący ..to się dopiero nazywa Otwarcie Sezonu
Jest pięknie

Witaj Przemo

Agatek napisał(a)
Piknie

Anda napisał(a)
Powtórzę za innymi, pięknie

Juzia napisał(a)
No tak....nie mogło być inaczej

Kamila, Joanna, Agata, Ewa, Justynka Dziękuję
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 06:04, 07 kwi 2018

Do góry
dzika_roza napisał(a)
Chcialam zapytac, ruszyla stipa u Ciebie? Przezyla w ogole?
większość żyje. Już ruszyła.
Mirkowy ogród (początki) 10:39, 06 kwi 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

U mnie orliki bardzo szybko weszły 7 dni teraz mają ok 3-4 cm.
Również stipa też ładnie rośnie ale wschodzi jak jej się podoba.
W tym roku rudbekii nie siałam byłam nią rozczarowana wyrosla na ponad metr i się polamAła leżała na ziemi. Może się rozsieje sama. Lubię czynie wysiewał do gruntu i nie bawię się w wysiewy lutowe.
Mirus pięknie było ale kosteczki i mięśnie bolą teraz.
Pozdrawiam.

U mnie Elu w tym roku Stipa ładnie rośnie. Zeszłorocznej odkryłam na zimę i widzę że przetrwały. Rudbeki w tym roku nie wysiewałam. Mam nadzieję że zeszłoroczna ruszy. Jutro jadę na działkę i tak się zastanawiam od czego zacząć.
Plan taki:
Przyciąć hortensje
Przyciąć berberysy
Przyciąć pęcherznice i derenie
Jak się uda zrobię z derenia sadzonki.
Wyciąć trawy
Podzielić rozchodniki i posadzić na nową rabatę.
Byliny wycinałam na jesieni.

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 07:41, 06 kwi 2018

Do góry
U mnie szałwia juz się pokazuje, za to stipa całkiem żółta i siewek nie widać.
Ile czasu jej dać, zanim wyrzucę?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 22:22, 05 kwi 2018

Do góry
Chcialam zapytac, ruszyla stipa u Ciebie? Przezyla w ogole?
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 21:34, 05 kwi 2018

Do góry
Zana napisał(a)
No taki spam to ja lubię. Mam takie same iryski, ciekawe czy moje już kwitną. Sucha stipa wygląda u Ciebie bardzo malowniczo, aż szkoda ciąć, ale tnij. Miskanty mają prawo jeszcze spać.

No, skoro wszyscy każą ciąć, to zetnę...
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 21:26, 05 kwi 2018

Do góry
No taki spam to ja lubię. Mam takie same iryski, ciekawe czy moje już kwitną. Sucha stipa wygląda u Ciebie bardzo malowniczo, aż szkoda ciąć, ale tnij. Miskanty mają prawo jeszcze spać.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 20:31, 05 kwi 2018

Do góry
Czosnki i tulipany na skarpie. No i stipa, której boję się przyciąć, ale Siaka radzi się nie bać [img size=640x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/159/1595982/or
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:59, 05 kwi 2018

Do góry
Truskawki oczyszczone z suchych liści.

Obcięta na początku marca stipa, ładnie ruszyła.Zawilec gajowy, który zwykle był w pełni kwitnienia, dopiero wychyla się z czeluści.

Miniaturowe narcyzy w tym sezonie wyjątkowo niskie. Dobrze przezimowały pierisy.

Ogród na przestrzał

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 19:42, 05 kwi 2018

Do góry
No to się zaczyna zielono robić. Najbardziej zaszokowała mnie ta "linia wczorajszego cięcia"
U mnie też tak stipa się sieje na potęgę, aż się jej boję. Ale teraz patrzę u Ciebie i zastanawiam się czemu nie. Może właśnie zamiast wyraźnie zaznaczonych kęp mogą sobie rosnąć jak chcą na tej jednej rabacie...
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 16:26, 05 kwi 2018

Do góry
a tu dla zastanwiających sie czy stipa przeżyła egezeplarze które bedą żyć
zielone igiełki dość wyraźnie widoczne

dziwne...w zeszłym roku padły częściowo stipy pod ścianą domu a w tym roku na odrót...lepiej wyglądają własnie te
Mirkowy ogród (początki) 12:17, 05 kwi 2018

Do góry
Mirka napisał(a)
Iwonka w tym roku orlików nie siałam. W zeszłym roku mi szybko wzeszły ale siałam w maju. Ciekawe czy zakwitną . Rudbekia u mnie w pierwszym roku miałam do kolan(te pikowane) a tych co mi się już nie chciało pikować były niższe.

Ps. Molinia nie wykiełkowała bo w kłosach nie było nasion.
Za to Sesleria piękna.

U mnie orliki bardzo szybko weszły 7 dni teraz mają ok 3-4 cm.
Również stipa też ładnie rośnie ale wschodzi jak jej się podoba.
W tym roku rudbekii nie siałam byłam nią rozczarowana wyrosla na ponad metr i się polamAła leżała na ziemi. Może się rozsieje sama. Lubię czynie wysiewał do gruntu i nie bawię się w wysiewy lutowe.
Mirus pięknie było ale kosteczki i mięśnie bolą teraz.
Pozdrawiam.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 19:11, 04 kwi 2018

Do góry
siakowa napisał(a)
ja też wolę zielone ale stipa to jedyna której kwitnienie lubię.... Choć dziś jak ja obcielam i zobaczyłam ten dywan siewek.....
moja obcieta w styczniu już ruszyła
Blaski i cienie nowego życia 19:08, 04 kwi 2018

Do góry
Anusia napisał(a)
Hejka. Ja ogólnie nie lubię pikowania właśnie z takich powodów Ja mam jeżówki, stipy i rozplenicę Pegassus. Stipa słabo mi wzeszła. Bardziej liczę na siewki.

To trzymaj kciuki za moją stipę. Najbardziej mi na niej zależy
To idę zobaczyć jak u Ciebie
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 17:44, 04 kwi 2018

Do góry
Ta stipa to u ciebie wymiata, u mnie co roku jest z siewek, matki nigdy jeszcze zimy nie pzetrwały, ale cóż poradzić, trzeba się z tego cieszyć co jest.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 16:49, 04 kwi 2018

Do góry
_Martini_ napisał(a)

Za stipą chyba raczej nie. Sieje się u mnie niemiłosiernie, że zaczynam się jej bać. Coś tam mi zostanie w tym roku z zeszłorocznych, ale ogólnie to chyba się przerzucę na inną trawkę. Obecnie właśnie szukam zamiennika pomiędzy róże.
Może to dziwne, ale ja nie lubię jak trawy kwitną. Wolę zielone.
ja też wolę zielone ale stipa to jedyna której kwitnienie lubię.... Choć dziś jak ja obcielam i zobaczyłam ten dywan siewek.....
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 08:55, 04 kwi 2018

Do góry
siakowa napisał(a)

szukałam dziś przez chwilę wiosny i znalazłam jej tyle..

stipa powiewa ale kiepsko wygląda...

Moja stopa wygląda tak samo. Stipe się przycina?
Blaski i cienie nowego życia 05:44, 04 kwi 2018

Do góry
Hejka. Ja ogólnie nie lubię pikowania właśnie z takich powodów Ja mam jeżówki, stipy i rozplenicę Pegassus. Stipa słabo mi wzeszła. Bardziej liczę na siewki.
Blaski i cienie nowego życia 00:24, 04 kwi 2018

Do góry
Renii napisał(a)
Dziękuję za namiary-stipa kupiona. A od Ciebie odgapiłam pojemniczek do sadzenia i drugi raz wysiałam arbuza mojemu synkowi i udało się. Za pierwszym razie wysiałam do doniczki i nic nie urosło. Ale czy z tego będą owoce....hi hi

To super że Ci się udało
Myślę że jak arbuz skiełkuje i urośnie sadzonka najlepiej byłoby posadzić w kompostowniku. Dyniowate są żarłoczne.

A jeszcze mi się przypomniało że mogłam pokazać że po nasypaniu ziemi do pojemnika deseczką ją wyrównuję i leciutko ugniatam przed wysiewem. Potem sypię nasiona i ziemię wymieszaną z perlitem.
Mały ogród pod Wrocławiem 22:43, 03 kwi 2018

Do góry
cebulowe już również zaplanowane. Na jesień w innej części ogrodu posadziłem 200 tulipanów, w tym roku będzie ten kawałek. A obok wokół graba mam Stipę, to pewnie tam dosadzę jeżówki, poszukałem w necie i żeczywiście stipa wraz z jeżówkami wygląda obłędnie dziękuję za podpowiedzi
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies