Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 23:04, 14 kwi 2018

Do góry
Perovskia

Stipa szału nie robi, za to tyrzyca palmowa w tym roku wybujała

Overdam jak zwykle wdzięczny bardzo

I na koniec ładne kwiatki. Flaming Purissma i Morela Harcot

Ogród w remoncie 22:19, 14 kwi 2018

Do góry
Asia,

przynosze cytat Toszki odnośnie terminu ciecia stip.

Toszka napisał(a)
Kasiu, wrócę do stipy i ogólnie wczesnowiosennego pędu cięcia. Bodaj na poczatku marca pisałam o tym u Polinki...Ogrodowisko ma potworną wadę na wiosnę -zaczyna się amok sprzątania i cięcia. Grupa wrocławska narzuca tempo... a my, centralne żuczki zarażamy się tym amokiem i zapominamy, że u nas min. miesiąc opóźnienia.

Musimy kierować się zasadą, że róże i egzotyczne rosliny (typu stipa, lawenda, zwłaszcza nowozelandzkie carexy) tniemy dopiero jak forsycje kwitną w pełni. To oznacza ciepłą ziemię.

Dzisiaj pisała u naszej arbuzowej Kasi
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 14:42, 14 kwi 2018

Do góry
Kasiu, wrócę do stipy i ogólnie wczesnowiosennego pędu cięcia. Bodaj na poczatku marca pisałam o tym u Polinki...Ogrodowisko ma potworną wadę na wiosnę -zaczyna się amok sprzątania i cięcia. Grupa wrocławska narzuca tempo... a my, centralne żuczki zarażamy się tym amokiem i zapominamy, że u nas min. miesiąc opóźnienia.

Musimy kierować się zasadą, że róże i egzotyczne rosliny (typu stipa, lawenda, zwłaszcza nowozelandzkie carexy) tniemy dopiero jak forsycje kwitną w pełni. To oznacza ciepłą ziemię.
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 13:12, 14 kwi 2018

Do góry
Toszka napisał(a)
Stipa da o sobie znać w drugiej połowie maja. Nie wcześniej. Błędem jest cięcie teraz starych kęp. Mozna je tylko ciutkę skrócić by nie śmieciły. Jesli nie ryłaś zanadto to jest dużą szansa na siewki. Pokazują się znienacka i błyskawicznie rosną. To trawa z ciepłych klimatów - lubi ogrzaną słońcem ziemię. Daj jej czas i jeszcze nie grzeb w niej i nie czyść kęp.

Ten szał na ogrodowe prace to chyba symptom szykowania gniazda?

No więc zrobiłam błąd, bo ciapnęłam stipy jak juz się zaczęło ciepło robić Co prawda dużo jest wciąż połamnych źdzbeł rozsypanych, bo ptaki na gniazda mi ciągle skubały Może uda mi się te 5 kępek co przetrwały w ułamkach
"żywości" jakoś podzielić. Na jednej rabacie, gdzie więcej kwitło (te od Ciebie ) to w ogóle nie sprzątałam, więc jest szansa, że faktycznie cos wykiełkuje

Taaa, chyba jestem jak te ptaki Tylko stipy sobie do łóżka nie narwałam

Ps. Miło Cie znów widywać na forum :*
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 10:34, 14 kwi 2018

Do góry
Stipa da o sobie znać w drugiej połowie maja. Nie wcześniej. Błędem jest cięcie teraz starych kęp. Mozna je tylko ciutkę skrócić by nie śmieciły. Jesli nie ryłaś zanadto to jest dużą szansa na siewki. Pokazują się znienacka i błyskawicznie rosną. To trawa z ciepłych klimatów - lubi ogrzaną słońcem ziemię. Daj jej czas i jeszcze nie grzeb w niej i nie czyść kęp.

Ten szał na ogrodowe prace to chyba symptom szykowania gniazda?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 22:20, 13 kwi 2018

Do góry
Chciałabym żeby stipa mi tak odbiła jak u Ciebie ... u mnie nędza

A jak śmiałki?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 21:35, 13 kwi 2018

Do góry
siakowa napisał(a)
że strachu ale jak mówisz pewnie zerknę niżej w przyszłym sezonie stipa mi dość gęsto odbija i noe denerwować mnie to za bardzo bo nie rzucali się w oczy bardzo.

wrzuciłam u siebie zdjęcie. weź ciachnij ze 2szt nisko to zobaczysz różnice a odbija mega szybko więc nic nie stracisz
Do raju daleko - u Ewy 17:41, 13 kwi 2018

Do góry
Trochę obrazków z ogrodu.
Tak ruszyła stipa zeszłoroczna, którą przycięłam tydzień temu.

Pięknie powychodziły czosnki.

Na tym zdjęciu widać jak się rozmnożyły. Wokół jednej cebulki zeszłorocznej cały wianuszek nowych roślinek

Tu żonkile sadzone jesienią

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 10:13, 13 kwi 2018

Do góry
nicol21 napisał(a)

a czemu nie ścinasz stipy jeszcze krócej? wiosną jej krzywdy nie zrobisz jak zetniesz niżej a potem ładniej wygląda Mnie wkurzały te suche badylki i od 2go roku jak mam stipę to tnę wiosną przy ziemi
że strachu ale jak mówisz pewnie zerknę niżej w przyszłym sezonie stipa mi dość gęsto odbija i noe denerwować mnie to za bardzo bo nie rzucali się w oczy bardzo.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 09:03, 13 kwi 2018

Do góry
siakowa napisał(a)
Moja stipa w większości wygląda tak

Ale są też egzemplarze te na środkowej rabacie które mają po kilka zielonych igiełek więc spokojnie tak jak Magda pisze.

a czemu nie ścinasz stipy jeszcze krócej? wiosną jej krzywdy nie zrobisz jak zetniesz niżej a potem ładniej wygląda Mnie wkurzały te suche badylki i od 2go roku jak mam stipę to tnę wiosną przy ziemi
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:39, 12 kwi 2018

Do góry
malkul napisał(a)
I jeszcze raz stipa.

Stipy zazdro ... moja cały czas sucha ... chyba nigdy nie pojmę od czego zalezy jej żywotność
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 13:05, 12 kwi 2018

Do góry
nic sie nie umiem dziś skupić więc wybyłam z aparatem na ogród...nie ma za wiele do focenia :/ mimo ciepła i słońca chyba brak deszczu nie pozwala roślinom nadgonić w espresowym tempie straconych dni później wiosny..ale na wszytko przyjdzie czas
grusza już za momencik już za chwileczkę

kupiona w zeszłym roku świecznica przetrwała zime w doniczce i pieknie rośnie mus jej znależ miejsce

stipa i tulipanki...no włąsnie tulipanki....widze że ponad połowa ma tylko liście :/ a te co mają kwiaty sa drobniutkie...miałam nadzieję że jednak z 2 sezony pociągną...

Zielonym do góry... 08:28, 12 kwi 2018

Do góry
stipa cd..

rozchodniki

Zielonym do góry... 08:26, 12 kwi 2018

Do góry
uaktualnienie:

z dnia na dzień coraz fajniej

Pissardi zaczynają..

..jeżówki..

Stipa przeżyła

Ptasi gaj 00:26, 12 kwi 2018

Do góry
Kasya napisał(a)
Ogllądam z lekka zazdrością
Stipy nie posialam bo nie mam warunków w tym roku

Kasiu przy Puławskiej no wiesz gdzie zawsze jest stipa. Ta w zielonej doniczce z zeszłego roku tam kupowana.
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:03, 11 kwi 2018

Do góry
Urszulla napisał(a)
Melduję że ożanka ruszyła. Ciepło jak było potrzebne. I stipa też. Czekam na molinie.

U mnie też ożanka ruszyła. Przy tych upałach przyspieszenie ogromne.

Ptasi gaj 20:08, 11 kwi 2018

Do góry
Annak napisał(a)
A ja posiałam stipę pierwszy raz w życiu, a teraz się zastanawiam, jak to możliwe, żeby z takiego coś udało się się rozsady porobić Mam poważne wątpliwości, że mi się to uda

Aniu popatrz to jest zeszłoroczne Stipa która się uchowała na balkonie podciełam i wypuściła nowe odrosty.

Ja też pierwszy raz zaśiałam to jest trawa kepiasta i trzeba więcej trawek wziąć przy rozsądnie. Przynajmniej tyle co w tych małych doniczkach.

Nie dałam rady dzisiaj zrobić rozsady. Byłam na długim spacerze w Powsinie nogi czuje na ramionach.
Po drodze w L.... U kupiłam podpory do powojników nie drogie po 25 zł. Kupiłam też ostatniego powojnika "Montana" taki okaleczony trzeba go ratować, ma już pęd zabandażowany, mam nadzieję, że będzie mu dobrze u mnie.

Ptasi gaj 12:00, 11 kwi 2018

Do góry
Ja też mam kuwetki ładne.

Stipa będę dzisiaj rozsadzała jak zdążę

Orliki ładnie rosna

Werbena

Ogródkowe perypetie:) 11:08, 11 kwi 2018

Do góry
Zakwitły tulipany w donicy, o dziwo lepiej sobie poradziły niż te w gruncie.

Ciemiernik w moim ulubionym kolorze

Rododendrony maja mnóstwo pąków

Hmm stipa po zimie..
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 22:14, 10 kwi 2018

Do góry
Bukszpanu u mnie tez niektóre zżarte przez grzyba. Za to stipa i trzcinniki już u Ciebie szaleją!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies