Kasiu, wrócę do stipy i ogólnie wczesnowiosennego pędu cięcia. Bodaj na poczatku marca pisałam o tym u Polinki...Ogrodowisko ma potworną wadę na wiosnę -zaczyna się amok sprzątania i cięcia. Grupa wrocławska narzuca tempo... a my, centralne żuczki zarażamy się tym amokiem i zapominamy, że u nas min. miesiąc opóźnienia.
Musimy kierować się zasadą, że róże i egzotyczne rosliny (typu stipa, lawenda, zwłaszcza nowozelandzkie carexy) tniemy dopiero jak forsycje kwitną w pełni. To oznacza ciepłą ziemię.
No więc zrobiłam błąd, bo ciapnęłam stipy jak juz się zaczęło ciepło robić Co prawda dużo jest wciąż połamnych źdzbeł rozsypanych, bo ptaki na gniazda mi ciągle skubały Może uda mi się te 5 kępek co przetrwały w ułamkach
"żywości" jakoś podzielić. Na jednej rabacie, gdzie więcej kwitło (te od Ciebie ) to w ogóle nie sprzątałam, więc jest szansa, że faktycznie cos wykiełkuje
Taaa, chyba jestem jak te ptaki Tylko stipy sobie do łóżka nie narwałam
Stipa da o sobie znać w drugiej połowie maja. Nie wcześniej. Błędem jest cięcie teraz starych kęp. Mozna je tylko ciutkę skrócić by nie śmieciły. Jesli nie ryłaś zanadto to jest dużą szansa na siewki. Pokazują się znienacka i błyskawicznie rosną. To trawa z ciepłych klimatów - lubi ogrzaną słońcem ziemię. Daj jej czas i jeszcze nie grzeb w niej i nie czyść kęp.
Ten szał na ogrodowe prace to chyba symptom szykowania gniazda?
że strachu ale jak mówisz pewnie zerknę niżej w przyszłym sezonie stipa mi dość gęsto odbija i noe denerwować mnie to za bardzo bo nie rzucali się w oczy bardzo.
a czemu nie ścinasz stipy jeszcze krócej? wiosną jej krzywdy nie zrobisz jak zetniesz niżej a potem ładniej wygląda Mnie wkurzały te suche badylki i od 2go roku jak mam stipę to tnę wiosną przy ziemi
nic sie nie umiem dziś skupić więc wybyłam z aparatem na ogród...nie ma za wiele do focenia :/ mimo ciepła i słońca chyba brak deszczu nie pozwala roślinom nadgonić w espresowym tempie straconych dni później wiosny..ale na wszytko przyjdzie czas
grusza już za momencik już za chwileczkę
kupiona w zeszłym roku świecznica przetrwała zime w doniczce i pieknie rośnie mus jej znależ miejsce
stipa i tulipanki...no włąsnie tulipanki....widze że ponad połowa ma tylko liście :/ a te co mają kwiaty sa drobniutkie...miałam nadzieję że jednak z 2 sezony pociągną...
Aniu popatrz to jest zeszłoroczne Stipa która się uchowała na balkonie podciełam i wypuściła nowe odrosty.
Ja też pierwszy raz zaśiałam to jest trawa kepiasta i trzeba więcej trawek wziąć przy rozsądnie. Przynajmniej tyle co w tych małych doniczkach.
Nie dałam rady dzisiaj zrobić rozsady. Byłam na długim spacerze w Powsinie nogi czuje na ramionach.
Po drodze w L.... U kupiłam podpory do powojników nie drogie po 25 zł. Kupiłam też ostatniego powojnika "Montana" taki okaleczony trzeba go ratować, ma już pęd zabandażowany, mam nadzieję, że będzie mu dobrze u mnie.